Foto’s Jeroen Hendriks

‘Sta op, want morgen is er weer een dag’

De familienaam Rijper is onlosmakelijk verbonden met Kamp Amersfoort. Het Amersfoortse gezin Rijper stond in de oorlogsjaren te boek als een ‘Oranjenest’ vanwege de talrijke verzetsdaden van de verschillende gezinsleden. Als het op 16 november 1944 fout gaat, belandt een deel van het gezin in Kamp Amersfoort, waar vader Sjouke, twee zoons en een huisgenoot door kampbeul Kotälla worden doodgeschoten.

Kleinzoon Sjouke Anne, eindredacteur bij Omroep Max en vernoemd naar zijn heldhaftige grootouders, hield zondagochtend in een vol herinneringscentrum de tweede Loes van Overeem Lezing. Daarin trok hij een parallel tussen de dappere vrouw die namens het Rode Kruis zoveel heeft betekend voor de gevangenen en zijn eveneens dappere oma Anna, de echtgenote van predikant Sjouke Rijper.

Ondanks alle verschrikkingen in het kamp en het verdriet om de overledenen bleef Anna een optimistisch mens, aldus kleinzoon Sjouke. ,,Natuurlijk heeft ze gehuild, maar ze accepteerde het leven zoals het is en pakte de draad weer op.”

Als in 1972 de discussie losbarst rond de beoogde vrijlating van de ‘Drie van Breda’, waaronder Kotälla, pleit Anna Rijper-Ros voor vrijlating van de moordenaar van haar man en twee zoons. ‘Laat ze maar vrij. God zal hen berechten’.

Kleinzoon Sjouke ziet een gelijkenis met Loes van Overeem, de ‘Witte Engel’, die zoveel gedaan kreeg bij de Duitsers, maar later door sommigen ter discussie werd gesteld. ‘Was zij niet tè bevriend met de Duitsers?’ En ook het Historisch Weekblad kopte onlangs ‘Eigengereide Engel roept weerstand op’.

Ook het verzetsgezin Rijper kwam na de oorlog onder vuur te liggen, omdat er wellicht te grote risico’s waren genomen. Een ingezonden brief in de krant ‘rehabiliteerde’ het gezin Rijper.

,,Het was misschien allemaal niet even professioneel, maar het gezin kwam in verzet met gevaar voor eigen leven, waar zovelen niets deden”, stelde kleinzoon Sjouke. ”Anna was een oma om trots op te zijn. Een krachtige, wijze en diepgelovige vrouw die ondanks alle tegenslagen tegen zichzelf zei: ‘Sta op, want morgen is er weer een dag’ .”

Lees hier de hele voordracht van Sjouke Rijper. Luister hier het hele verhaal terug.