Geef gevangenen een gezicht

Met een groot Fotomonument in ons nieuwe museum willen we zoveel mogelijk oud-gevangenen die in Kamp Amersfoort hebben gezeten een gezicht geven. Met hopelijk vele duizenden foto’s vullen we een grote wand met afbeeldingen. Daarbij hebben we hulp nodig. Van familie van oud-gevangenen. Van musea en herinneringscentra. Van verzamelaars van oorlogsmemorabilia. Van iedereen die ons maar aan een foto kan en wil helpen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Vaders, zonen. Dappere mensen, pechvogels. Jong, oud, groot, klein. Arts, timmerman, Kamerlid, kermisklant. Ze stierven of ze overleefden. In het kamp namen de nazi’s hun waardigheid af. Ze werden een gezicht in de massa, een nummer in plaats van een naam.

Kamp Amersfoort wil hen weer mens maken. Een naam geven. En een gezicht. Om te laten zien met hoeveel ze waren, om te laten zien hoe verschillend ze waren, om te laten zien dat ze mens waren en geen nummer. We hopen dat iedereen die dit project omarmt nog één keer de zolder op kruipt of oude fotoalbums uit de kast trekt om ons te helpen de oud-gevangenen weer zichtbaar te maken.

Voor meer informatie, voor het uploaden van foto’s en voor het steunen van ons project, kijk op: www.geefgevangeneneengezicht.nl

 

Contact opnemen

Per mail: foto@kampamersfoort.nl