Vlnr: Sikko Kranenborg, burgemeester Asje van Dijk, Gert-Jan Broekhuis en René Veldhuizen.

Burgemeester Asje van Dijk van Barneveld heeft vandaag een bezoek gebracht aan Kamp Amersfoort. Hij was zeer onder de indruk van de plek waar zijn vader – evenals verschillende Barnevelders – tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen heeft gezeten.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In het kamp heersten honger en terreur, mishandelingen waren aan de orde van de dag. ,,Mijn vader heeft er nooit meer over willen of kunnen praten, terwijl hij na de oorlog leed onder enorme nachtmerries”, vertelde Van Dijk.

Niet eerder was de burgemeester in het voormalige kamp. ,,Eén van de moeilijkste periodes in het leven van mijn vader heeft zich hier afgespeeld”, vertelde Van Dijk. ,,Ik had er geen beeld van. Om de plek nu te zien, maakt diepe indruk op mij.”

In gezelschap van Gert-Jan Broekhuis en Sikko Kranenborg van het Barneveldse 4/5 mei Comité bekeek Van Dijk de restanten van het kamp, de directe omgeving en de tentoonstellingen in het bezoekerscentrum. Van Dijk werd rondgeleid door René Veldhuizen, vrijwilliger van Kamp Amersfoort. Veldhuizen houdt op 4 mei, voorafgaand aan de Dodenherdenking in Barneveld, een toespraak over het lot van opgepakte verzetsmensen in Kamp Amersfoort.

Veldhuizen doet ook onderzoek naar de gevangenen die nabij Kamp Amersfoort werden gefusilleerd. Ook de vader van burgemeester Van Dijk, in Kampen actief in het verzet, keek volgens overlevering de dood in de ogen. Maar uiteindelijk werd hij op 3 juli 1944 vrijgelaten.

22 februari 2018