Klaas de Raad

Een van de mannen van het transport van 11 oktober 1944 was Klaas de Raad. Dat weten we omdat Klaas een brief heeft geschreven die bewaard is gebleven, die hij, ergens ter hoogte van Almelo, uit de trein heeft gegooid. De brief is gevonden door de heer W. Velthuizen in de buurt van de laatste overweg naar station Almelo. Klaas de Raad is overleden in Neuengamme op 15-01-1945.

Brief vinder

 

 

 

 

 

Brieffragment van de vinder van de brief (Bron: Archief Eemland)

 

De brief van Klaas de Raad begint in het kamp en gaat verder in de trein.

Vrijdag 5 october, nu zitten we nog steeds in het kamp. We zijn maandag allen ontluisd, d.w.z. onze kleren gingen in een groten ontluizingskast en wij zelf gingen bij groepen in de badkamer en werden ook persoonlijk op luizen onderzocht. Daarna moesten we allen in een andere barak, die ook gezuiverd was. Nu slapen we weer rustig zonder te krabben. Dinsdag zijn er hier weer 650 man uit Putten en Nijkerk gebracht, Woensdag 100 uit Vianen en nu komen er weer 2000 uit Utrecht en allemaal omdat er daar daden van sabotage zijn gepleegd. Gisteren en vandaag was er veel activiteit in de lucht, vaak vliegeraanvallen en veel geruchten.

Woensdag 11 october. Vandaag vanaf half zeven tot 12 en van één tot vijf op het voorplein gestaan. Allen klaar maken voor transport. Hedenavond om 6 uur met ± 1300 man op stap onder zware bewaking naar Amersfoort. We zijn om 8 uur vertrokken met de trein en staan nu Donderdagmorgen in Rijssen. Straks gaat het weer verder, waarschijnlijk Duitsland in.

Bestemming is onbekend. Jammer hè. Nu zullen we tot de afloop van de oorlog moeten wachten voor we elkaar terug zien. Houd moed, vrouwtje. Ik bid veel voor jullie en weet, dat jullie mij ook niet vergeten. God zij met jullie en geve voor allen kracht om te dragen. Hij beware ons voor elkaar. Ik ken hier snel veel vrienden, heb voor mij geen zorg. Stuur ook even weer bericht naar de ouwelui of laat hen dit lezen. Vader en Moeder,  houd moed. Hoop dat ook jullie nog zo lang gespaard mogen blijven en ik jullie nog weer mag terug zien. Vertrouw op den Heere en Hij zal het wel maken. Groet alle vrienden en bekenden van me. Dag, lieve vrouw, kinderen, ouders en verdere familie. Tot ziens hoor. God zegene jullie Klaas’

‘12-10 ’44. Almelo

Kopie van Klaas de Raad 2

 

 

 

 

 

Brieffragment Klaas de Raad (Bron: Archief Eemland) 

DONEREN? KLIK HIER

Laatste nieuws en blog