Meer dan 250 mensen nemen woensdag deel aan de Tocht van vrees en hoop. Bij de organisator, Kamp Amersfoort, komen dagelijks aanmeldingen binnen voor de stille tocht op 11 oktober. Op die dag in 1944 werden meer dan 1400 mannen afgevoerd naar nazi-Duitsland.

Onder de deelnemers zijn veel nabestaanden van de slachtoffers, die de laatste stappen op Nederlandse bodem van hun vader of grootvader zelf willen lopen. Ook de burgemeesters van Amersfoort, Leusden en Putten nemen deel. ,,Geweldig dat zoveel mensen hun betrokkenheid tonen bij deze gedenkwaardige gebeurtenis’’, zegt directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort.

Voor veel gevangenen was Kamp Amersfoort het voorportaal van de dood: tienduizenden werden vanaf het station van Amersfoort afgevoerd naar kampen in nazi-Duitsland. Gevangenentransporten waren de enige momenten waarop inwoners van Amersfoort werden geconfronteerd met het leed in dat duistere kamp, dat lag weggestopt in de bossen aan de rand van de stad.

De wandeling start woensdag 11 oktober om exact 18.00 uur en duurt circa 90 minuten. Deelnemers krijgen een brandend kaarsje bij vertrek. Opgeven is noodzakelijk (via www.kampamersfoort.nl of telefonisch 033-4613129). Het busvervoer terug naar Kamp Amersfoort wordt mogelijk gemaakt door Besseling Vervoert.

Praktische informatie:

De Stille Tocht vertrekt op de Loes van Overeemlaan in Leusden en gaat via Laan 1914, Leusderweg, Balistraat, Kapelweg, Borneoplein, Kapelweg, Vondelplein,  Pieter Bothlaan, Da Costaplein, P.C. Hooftlaan, De Bosch Kemperlaan, Regentesselaan, Prins Hendriklaan en Koningin Wilhelminalaan naar het station.