Journalist en schrijver Ad van Liempt geeft op zondag 8 juli in het bezoekercentrum van Kamp Amersfoort een lezing over Loes van Overeem. Deze hulpverleenster van het Rode Kruis kreeg de bijnaam De Witte Engel van Kamp Amersfoort.

Op 8 juli is het precies 75 jaar geleden dat Van Overeem voor het eerst aan de toegangspoort van het concentratiekamp rammelde. De eerste keren werd ze weggestuurd en pas na lang aandringen bij de hoogste Duitse autoriteiten in ons bezette land kreeg ze toegang.

Vanaf de herfst van 1943 leverde Van Overeem voedselpakketten aan hongerige gevangenen. Ze verbeterde ook de medische en hygiënische voorzieningen. In 2008 werd de weg langs het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort naar Van Overeem vernoemd.

,,Van Overeem was een moedige vrouw, die tegen de stroom in veel heeft gedaan voor het lot van gevangenen’’, vertelt Van Liempt, die onder meer een boek schreef over 150 jaar Nederlandse Rode Kruis. ,,Haar verhaal ontroert me.’’

De lezing begint om 11.30 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort is om 11.00 uur geopend. De entreeprijs bedraagt vijf euro en is inclusief koffie of thee. Er is ook een kleine expositie over Loes van Overeem ingericht. Aanmelden is noodzakelijk (info@kampamersfoort.nl of 033-4613129).