4 mei Nationale Herdenking

Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

4 mei bij Kamp Amersfoort

De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort zijn op 4 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden (zie rondleidingen).

Om 18.45 uur start de Stille Tocht. De stoet loopt van het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort naar nationaal monument Gevangene voor het vuurpeloton en daarvandaan naar het Russisch Ereveld en de oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof. Op het voorplein van Rusthof vindt een ceremonie plaats, bestaande uit een kranslegging, twee minuten stilte, het voorlezen van een gedicht en een toespraak. Meer informatie vindt u, zodra bekend, in onze agenda.

Rondleiding schietbaan

Rondleidingen op 4 mei

De eerste rondleidingen starten om 11.00 uur. Volgende rondleidingen starten ieder half uur, voor het laatst om 15.30 uur. Voorafgaande aanmelding voor deelname aan een rondleiding is niet nodig; de rondleidingen vinden plaats ongeacht de weersomstandigheden.

4 mei ’s middags bezoek aan de Leusderheide, Jannetjesdal

Op 4 mei worden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om – onder begeleiding van de terreinbeheerder van defensie – het gedenkkruis op de Leusderheide te bezoeken. Hier vindt ieder jaar een korte herdenkingsplechtigheid plaats. De herdenking begint om 14.00 uur

De Leusderheide is militair terrein en behoorde gedurende de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste executieplaatsen van Nederland. De Leusderheide is niet toegankelijk voor publiek maar een uitzondering wordt voor ons gemaakt op 4 mei.

Het gedenkkruis op de Leusderheide werd op initiatief van nabestaanden opgericht in de nabijheid van enkele massagraven. In dit deel van de Leusderheide vonden de meeste executies plaats. Ruim honderd slachtoffers uit acht massagraven werden in dit deel geborgen.

In een ander deel van de Leusderheide werden eveneens meerdere massagraven dicht bij elkaar aangetroffen. Deze plek werd nooit gemarkeerd of van een gedenkteken voorzien. Het gedenkkruis dat bekend staat als ‘Gedenkkruis Jannetjesdal’ brengt ook deze slachtoffers in herinnering.

Het verzamelpunt voor deelnemers is aan de Kolonel van Rooijenweg. Komende vanaf de Doornseweg volgt u de aanwijzingen op de bordjes. Deelnemers dienen om 13.15 aanwezig te zijn op het verzamelpunt.

Stille Tocht 4 5 mei

4 mei , ’s avonds Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof

De Stille Tocht start om 18.40 uur bij Kamp Amersfoort. Deelnemers kunnen zich vanaf 18.00 uur opstellen op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Om 18.40 uur wordt de appelklok op de gedenkplaats van Kamp Amersfoort geluid, waarna de tocht aanvangt.

De tocht leidt naar het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof.

Om 19.55 uur, leggen de burgemeesters van Amersfoort en Leusden beiden een krans bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Na het hoornsignaal is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil.

De bezoekersruimte van Kamp Amersfoort is van 09.00 tot 17.00 uur geopend.

Laatste nieuws en blog