johan-traarbach-1

Op zondag 22 januari komt auteur Wichard Maassen (auteur en journalist voor AD Amersfoortse Courant) naar Kamp Amersfoort om te vertellen over het boek Het doek dat nooit komt en zijn zoektocht naar informatie over de schilder Johan Traarbach.

Johan Traarbach, een schilder met een verhaal
De carrière van Johan Traarbach bestrijkt bijna 70 jaar. Hij schilderde landschappen, portretten of stillevens: in alles legde hij ziel en zaligheid. Op zijn tachtigste waagde de Amersfoortse expressionist zich zelfs nog aan abstracte doeken. In zijn werk  staat het gevecht van de mens met de natuur centraal.

De oorlog drukte een groot stempel op het leven en het werk van Johan Traarbach. Maar wat hij precies meemaakte, is een mysterie. Wat overkwam hem op die julidag in 1943, waaraan hij meer dan een halve eeuw later een abstract schilderij wijdde? Aan goede vrienden die zijn nalatenschap beheren, vertelde hij dat het doek de verbeelding was van een korte gevangenschap in Kamp Amersfoort. De naam van Traarbach is echter niet terug te vinden in de kampadministratie. Op zich zegt dat weinig, omdat veel stamkaarten van gevangenen door de nazi’s zijn vernietigd. Had hij misschien een baantje als huisschilder in het kamp? Of is Traarbach in de fuik gelopen? Kamp Amersfoort fungeerde vanaf maart 1943 als verzamelplaats voor mannen tussen 18 en 45 jaar die hadden geprobeerd de verplichte arbeidsinzet in Duitsland te ontlopen.

Datum: Zondag 22 januari
Plaats: Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Tijdstip: 11.30 uur- 13.00  uur
Kosten: € 5, – per persoon inclusief koffie/thee

Opgeven noodzakelijk via info@kampamersfoort.nl