Bestaat er schuldig landschap? Een filosofische winterwandeling

Plekken zoals Kamp Amersfoort zijn verbonden met slachtoffers, daders, nabestaanden. En natuurlijk met veel betrokkenen die het verhaal willen doorgeven. De kunstenaar Armando hevelt de schuld van het Polizeiliches Durchgangslager over naar het onschuldige, amorele domein van de kunst. Daarmee ontstaat er ruimte tot herdenken. Maar hoe zit dat met landschap dat zichzelf volgens hem met een onuitwisbare schuld heeft opgezadeld? Eerder, zou je zeggen, is het samen met de slachtoffers iets áángedaan. Helpt herdenken om de plek te ‘verlichten’, te doen oplichten? Sinds wanneer zijn we eigenlijk gaan herdenken, hoe recent is dat verschijnsel?

Met een lezing in 2 delen, en tijdens een filosofische wandeling in de omgeving van kamp Amersfoort, denken we na over de vraag wat voor soort denken ‘herdenken’ eigenlijk is. Hoe we dat kunnen oefenen en wat dat betekent voor de mensen en het landschap die onherroepelijk met elkaar verbonden zijn.

De docent, Dhr. drs. E. Brinckmann studeerde rechten en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is als docent arbeids- en organisatiefilosofie verbonden geweest aan Hogeschool de Horst, de Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg en als gastdocent aan de Universiteit voor Humanistiek. Werkt in landschapsprojecten voor Wageningen Universiteit/PRI en is directeur van landgoed het Lankheet in Twente.

Waar: Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Loes van Overeemlaan 19

3832 RZ Leusden

Wanneer: Maandag 22 januari 2018

Tijdstip: Van 10.30 uur tot circa 15.30 uur

Kosten: € 58,- Inclusief lunch

Opgave verplicht. Ga naar www.hovoutrecht.nl