Loes van Overeem

19 april 2020: herdenking overdracht Kamp aan Rode kruis

Op 19 april herdenken we jaarlijks dat op die dag in 1945 Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. Meer informatie over het programma staat, zodra dit bekend is, op deze pagina.

Programmaboekje

U kunt zich ook vooraf aanmelden als bezoeker zodat u het digitale programmaboekje ontvangt met alle informatie over de herdenking. Aanmelden is niet noodzakelijk en toegang is gratis.

Klik op de link en vul uw gegevens in: http://eepurl.com/gNGB5j

Wij kijken uit naar uw komst!

Invalidekaart nodig of bloemstuk meenemen of laten bezorgen?

 • Heeft u een invalidenparkeerkaart nodig?
 • Of wilt u een bloemstuk of krans laat bezorgen of meenemen naar de herdenking?

Mail uw gegevens, naam en telefoonnummer dan naar info@kampamersfoort.nl.

Zie verdere informatie hieronder.

Locatie herdenking

Kamp Amersfoort – Loes van Overeemlaan 19 3832 RZ Leusden

Impressie herdenking 19 april

Kom met uw dierbaren naar onze herdenking op zondag 19 april 2020 vanaf 12:30 uur

Kamp Amersfoort organiseert voor jong & oud een bijzondere herdenking op 19 april aanstaande waar we net zoals vorig jaar gebruikmaken van videoschermen en videoportretten. De locatie is niet langer een grote tent, maar het Schuldig Landschap geworden vlak naast de schietbaan en het monument de Stenen Man.

Het thema ’75 jaar vrijheid’ staat dit jaar door middel van videobeelden en live verhalen centraal vanuit verschillende perspectieven. De vertellers bestaan uit 4 generaties nabestaanden met ieder hun eigen unieke verhaal.

Zij houden een toespraak, zijn te zien en te horen in een video op de schermen, dragen een gedicht voor, spelen in het Amersfoorts Jeugdorkest of nemen deel aan het Kamp Amersfoort Familiekoor met 50 leden van 16 tot 86 jaar (nabestaanden en familieleden van oud-gevangenen).

Tijdens de herdenking wordt door diverse sprekers, waaronder staatssecretaris Paul Blokhuis, voorzitter Ad van Baal en directeur Willemien Meershoek, ingegaan op 75 jaar vrijheid. Het gedenken, het reflecteren en het betrekken van jongere generaties.

HET PROGRAMMA:

 • 11.30 uur  Ontvangst oud-gevangenen en hun begeleiders
 • 12.30 uur  Ontvangst alle gasten
 • 13.10 uur   Muzikale begeleiding en innemen van de plaatsen
 • 13.20 uur  Opening en programma met sprekers en videobeelden
 • 14.45 uur  Stille tocht naar de ‘Gevangene voor het vuurpeloton
 • 15.00 uur  Kranslegging einde schietbaan door oud gevangenen

HET PROGRAMMA WORDT UITGEVOERD MET BIJDRAGEN VAN:

 • De heer Snaas, oud-gevangene
 • Nicoline Snaas, dochter oud-gevangene en dirigente van het Familiekoor, familie/nabestaanden vormen het koor met 50 leden
 • Rolf Buijs, dirigent Amersfoorts Jeugdorkest met 75 leden
 • Rowan van den Berg, luidt de appèlklok
 • Sjors van der Panne, zanger
 • Charivari Trio
 • Paul Blokhuis, staatssecretaris ministerie van VWS
 • Ad van Baal, voorzitter Kamp Amersfoort
 • Willemien Meershoek, directeur Kamp Amersfoort
 • Winnaar gedicht van ‘Dichter bij 4 mei’
 • Politie Landelijke Eenheid en Politie Eenheid Midden Nederland
 • Dennis Brussaard, regisseur

Nabestaanden en generaties met elkaar verbinden door middel van muziek

Wat eveneens vernieuwend is aan de herdenking 2020, is de bijzondere wijze waarop Kamp Amersfoort de nabestaanden en familieleden van oud-gevangenen met elkaar en met het publiek verbindt in de vorm van een Familiekoor. Onder deskundige begeleiding van Nicoline Snaas, zelf dochter van oud-gevangene Nicolaas Snaas (97), zullen zij allen één koor vormen bestaande uit 50 deelnemers.

Volg ons op facebook:

Wilt u op de hoogte blijven van Kamp Amersfoort? Klik dan op deze link en like onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/KampAmersfoort/

Ontvang gratis het digitale programmaboekje:

Klik op de link en vul uw gegevens in: http://eepurl.com/gNGB5j

De herdenking is voor iedereen gratis toegankelijk en vooraf aanmelden is niet verplicht.

Belangrijke partners

Om dit op professionele wijze te kunnen realiseren hebben wij inmiddels contact met een aantal ervaren partners op dit gebied.

Met grote dank aan het vFonds, Gemeente Amersfoort, Gemeente Leusden, en de Kring van Beschermers van Kamp Amersfoort (logo’s) https://www.kampamersfoort.nl/kring-van-beschermers/ en vele anderen.

Zang, begeleiding en coaching:

Op zanggebied is dat Nicoline Snaas, zij heeft in de afgelopen jaren een ruime ervaring opgedaan met het oefenen en begeleiden van onervaren zangers waarmee ze talloze optredens heeft verzorgd.

Haar website: https://www.nicolinesnaas.nl/

Amersfoorts Jeugdorkest:

Het Amersfoorts Jeugd Orkest biedt al 58 jaar jonge getalenteerde musici in de leeftijd 14-24 jaar de gelegenheid om in een groot symfonieorkest te spelen. De leden komen uit Amersfoort en omstreken. Elke vrijdagavond wordt gerepeteerd in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort.

In 2009, 2011 en 2015 won het AJO het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. In 2013 ‘cum laude’ het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (B). In 2017 vierde het AJO het vijfenvijftigjarig bestaan met feestelijke concerten zoals het Papageno-zomerconcert met Guus Meeuwis en een uitwisseling en deelname aan het Festival International de Orquestas de Jóvenes in Alicante, Spanje.

In 2017 en 2019 mocht het AJO voor het Koninklijk Paar optreden. In 2017 tijdens het streekbezoek van de koning en de koningin. In 2019 tijdens de landelijke viering van Koningsdag in Amersfoort.

Op 19 april 2020 zal het jeugdorkest aanwezig zijn bij onze herdenking.

Sjors van der Panne

Optreden van Sjors van der Panne

(foto Bas Hermsen)

Zijn website: http://sjorsvanderpanne.nl

Regie & video's

Logo-Geef Een Gezicht-met URL-v1

Redactie, productie videofilms en registratie:

Op het gebied van video’s, de registratie en samenstelling werken we graag samen met Dennis Brussaard en zijn team. De video’s die we dit jaar via social media laten zien staan hieronder.

Zijn website: http://geefeengezicht.nl

Vragen?

Stuur een mail aan info@kampamersfoort.nl

Laatste nieuws en blog