Loes van Overeem

19 april herdenking overdracht Kamp Amersfoort aan het Rode kruis

Op woensdag 19 april 2017 was het 72 jaar geleden dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. Vanaf 13:30 uur werd deze gebeurtenis tijdens een officiële plechtigheid herdacht.

Bij de herdenking hield de heer mr. G.J. (Fred) de Graaf (voormalig burgemeester van Apeldoorn en voormalig voorzitter Eerste Kamer), de heer R. Veldman, oud-gevangene van Kamp Amersfoort en mevrouw K. Wiegerinck, nabestaande, een korte voordracht. Floor Gaus las haar gedicht voor dat zij in het kader van ‘Dichter bij 4 mei’ heeft geschreven.

Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte startte het defilé langs het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans werd gelegd door twee oud-gevangenen. Aan iedere aanwezige is een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man’ werd neergelegd.

De muzikale begeleiding werd dit jaar verzorgd door het Reünieorkest Trompetterkorps der Cavalerie. De vocale bijdrage werd uitgevoerd door Henriette Feith, sopraan, begeleid door Francien Post, fluit en Sander Westphal, cello.

Het volledige programma van de herdenking vindt u hier

De foto’s die op 19 april gemaakt zijn kunt u bekijken via deze link.

Laatste nieuws en blog