Tocht van Vrees en Hoop

Op vrijdag 11 oktober 2024 is het 80 jaar geleden dat het grootste transport van gevangenen vanuit Kamp Amersfoort plaats vond. 1438 mannen werden op 11 oktober 1944 naar Neuengamme afgevoerd. Velen hadden al begrepen wat hun bestemming was en dat grote kamp nabij Hamburg stond slecht bekend bij de gevangenen. Slechts 18 % van dit transport zou de oorlog overleven. 

Om de slachtoffers van deze en alle andere transporten vanuit Kamp Amersfoort te herdenken lopen wij dit jaar weer de route die de gevangenen destijds liepen. Tijdens deze tocht staan wij stil bij onze huidige vrijheden en beseffen wij hoe waardevol, maar ook hoe kwetsbaar vrijheid is. 

Je bent vanaf 17:30 uur welkom bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Het programma start om 17:45 uur. 

De tocht naar het station begint om 18:00 uur en duurt ca. 60 minuten. Vanaf station Amersfoort Centraal zijn er pendelbussen terug naar Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Meld je aan voor de Tocht van Vrees en Hoop door het aanmeldformulier in te vullen. 

Parkeren: Er is voldoende parkeergelegenheid bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort beschikbaar.
Openbaar vervoer: Nationaal Monument Kamp Amersfoort is bereikbaar met het openbaar vervoer.
Wij raden aan met bus 19 om 17:04 vanaf station Amersfoort Centraal naar halte Loes van Overeemlaan te rijden.

Programma:

17:30 uur: Inloop
17:45 uur: Welkom en toespraak
18:00 uur: Begin Tocht van Vrees en Hoop
19:00 uur: Herdenking op het Stationsplein

Erik Dijkstra ‘Gestolen herinneringen’ 

Na afloop van de tocht vindt om 20:00 uur een boekpresentatie plaats bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Erik Dijkstra’s nieuwe boek, Gestolen herinneringen’, gaat over de zoektocht naar en teruggave van persoonlijke bezittingen van gevangenen van Neuengamme aan nabestaanden. Vaak konden de voorwerpen pas decennia later—en in sommige gevallen pas enkele maanden geleden—worden teruggegeven. ‘Gestolen herinneringen’ vertelt over de reis die de bezittingen en hun eigenaren hebben gemaakt en illustreert hoe betekenisvol het is om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te blijven herinneren.

De Volkskrant wijdde een bijzondere pagina aan de teruggave van objecten van kampgevangenen aan nabestaanden.  

Voor de boekpresentatie in de bezinningsruimte is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Deze zijn inmiddels gereserveerd, en aanmelden is niet meer mogelijk. Ben je al aangemeld, maar kun je toch niet komen? Laat het ons weten via info@kampamersfoort.nl, zodat we je plek aan iemand anders kunnen geven.