Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Stil Appel
Stil Appel
 
 
"Stil Appel" is een herinnering aan de beruchte 'rozentuin' van Kamp Amersfoort. De rozentuin was een ruimte, afgezet met prikkeldraad, naast de toegangspoort en grenzend aan de appèlplaats, waar gevangenen tijdelijk verbleven. Waarschijnlijk was deze ruimte bedoeld als verzamelplaats voor nieuwe gevangenen in afwachting van hun inschrijving. In de praktijk werd deze 'kooi' gebruikt als strafplaats waar gevangenen urenlang stil moesten staan. Stil Appèl is daarom een eerbetoon aan de gevangenen.
 
Stil Appel is een stille gedenkplaats omgeven door een taxushaag. De tuin is een appèlplaats, een kale grindvlakte. In de grindvlakte staan rozenzuilen opgesteld zoals de gevangenen op de vroegere appèlplaats. Langs sommige zuilen bloeien rozen, langs andere prikkeldraad. De toen zo genoemde rozentuin was een speciale strafplaats, grenzend aan de appèlplaats.

Deze gedenkplaats is in de winter van 1994-1995 aangelegd op initiatief van- en met belangrijke steun van Rotary Amersfoort-stad. Het ontwerp werd gemaakt bij Adviesbureau Haver Droeze, Tuin- en Landschapsarchitect BNT.

Uit drie ontwerpen werd gekozen voor het ontwerp “ Stil appèl “ toegelicht door het gedicht:
 
Deze eeuwig stille appèlplaats waar ik soms kom,
een rozendom.
Kreten zijn weggestorven
alleen
zwijgende gedaanten
vertellen oude dromen:
Geen prikkeldraad,
Maar rozen moesten in de plaats komen.

Verhalen terend uit de zure grond
Om opnieuw te voorkomen wat ooit hier bestond.
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions