Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Salomon Rodrigues de Miranda
De Amsterdamse politicus Salomon Rodrigues de Miranda verzette zich in het openbaar tegen de bezetter. Hij was niet bij iedereen geliefd. Onterechte beschuldigingen maakten zelfs een einde aan zijn politieke loopbaan. In 1942 werd de 67-jarige De Miranda gearresteerd. Spoedig werd hij naar Kamp Amersfoort gebracht. Daar wachtte hem een gruwelijk lot. Hij overleed op 7 november 1942. De kamparts gaf als doodsoorzaak op: ‘hartzwakte’.
In Kamp Amersfoort was - voordat De Miranda zou arriveren - al stemming tegen hem gemaakt.
De prominente gevangenen Hurkmans en Eegdeman hitsten Teun van Es tegen de Miranda op. ‘Je leeft hier geen zeven dagen’ werd hem na zijn aankomst toegebeten.

De Miranda was aan het hoofd gewond toen hij aankwam. Hij is uitgekleed en van boven tot onder met het cijfer 7 bestempeld terwijl hem werd meegedeeld dat hij binnen zeven dagen 'fertig' zou zijn. Hij heeft daarna onder andere kruiwagens met zand moeten rijden waarbij hij tot steeds meer spoed werd aangezet met slagen en schoppen, o.a. tussen de benen. Hij is toen naar de ziekenbarak gebracht, maar daar weer uitgehaald en aan het werk gezet. Hij is door een groot aantal personen geslagen, in een waterput gegooid en daarna is op hem een kruiwagen gegooid. Vervolgens is hij gestenigd. Daarna is hij nog naar het appčl gesleept, vervolgens naar de ziekenbarak, waar hij is afgespoten met een brandslang en daarna is gestorven aan een hartstilstand, op 7 november 1942.

Het is tot op heden niet mogelijk geweest, uit te maken wie de eigenlijke daders zijn geweest.
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions