Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Nieuws

Locatietheater ‘De Rozentuin’ bij Kamp Amersfoort op 1 november 2014
Publicatiedatum: 14-10-2013
 
Kamp Amersfoort en het voormalige dwangarbeiderskamp Augustaschacht in Duitsland vormen eind 2014 het decor van een bijzondere theatervoorstelling. De titel van de voorstelling - die onder andere op 1 november bij Kamp Amersfoort wordt opgevoerd - is ‘De Rozentuin’.
 
 
‘De Rozentuin’ is geen traditioneel theater, maar hedendaags locatietheater met toneelspel, dans, zang, muziek, videokunst, lichamelijke expressie en decor. De opvoering van het stuk speelt zich af tegen verschillende decors. De voorstelling op 1 november begint in het bezoekerscentrum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en verplaatst zich vervolgens naar het buitenterrein van het kamp. ‘Toeschouwers ervaren actief wandelend wat er gebeurt’, aldus Theo van Delft, één van de initiatiefnemers. Centrale vragen en dilemma’s spelen een belangrijke rol. ‘Wat doet onderdrukking met een mens?’, ‘Hoe kon het zover komen …’ en ‘Welke rol zou ik gespeeld hebben, die van dader, slachtoffer of omstander?’.
 
De voorstelling wordt opgevoerd door een groep Nederlandse en Duitse jongeren en senioren. Zij worden begeleid door videokunstenaar Theo van Delft en de Duitse regisseurs Katrin Orth en Ralf Siebenand. Yolande Gastelaars, die bij Kamp Amersfoort de uitvoering van het project ‘Kinderen van Toen’ uitvoert, verzorgt het organisatorische deel van ‘De Rozentuin’. Het theaterstuk wordt later tevens gespeeld in het voormalige dwangarbeiderskamp Augustaschacht en in Kamp Neuengamme (Duitsland). Over uitvoeringen in Nederlandse locaties wordt momenteel nog overleg gevoerd.
 
Op zaterdag 1 november om 14.00 en om 20.00 uur wordt ‘De Rozentuin’ opgevoerd bij Kamp Amersfoort. U bent van harte uitgenodigd om de theatervoorstelling bij te wonen. De voorstelling duurt circa 1 ½ uur en entree kost € 7,50 p.p.
 
Adres: Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden. E-mail: info@kampamerfoort.nl, telefoon: 033- 4613129.
 

Lezing in Kamp Amersfoort over Kamp Vught op 7 november 2014
Publicatiedatum: 21-10-2013
 
Lezing Kamp VughtOp vrijdag 7 november geeft historica Marieke Meeuwenoord in Kamp Amersfoort een lezing over Kamp Vught. Zij ontrafelt aan de hand van egodocumenten, wetenschappelijk onderzoek en naoorlogse strafdossiers de geschiedenis van Kamp Vught en geeft een aangrijpend beeld van een benarde samenleving. Zij gaat ook in op de relatie met Kamp Amersfoort. De lezing begint om 15.30 uur. De toegang is gratis; aanmelden via www.bibliotheekeemland.nl is gewenst.
 
Kamp Vught

Op 5 en 6 september 1944, dit jaar 70 jaar geleden, werd concentratiekamp Vught door de Duitsers ontruimd. Het was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit kamp stond onder beheer van de SS, in tegenstelling tot de andere Nederlandse kampen (waar overigens vaak wel SS'ers werkten, zoals in Amersfoort).
 
Vanaf de opening van het kamp (januari 1943) tot aan de ontruiming zaten er zo’n 35.000 mensen van alle leeftijden, nationaliteiten en standen voor kortere of langere tijd gevangen. Ze waren opgepakt als verzetsstrijder, Jood of gijzelaar, en werden bewaakt door Nederlanders en Duitsers. In het kamp zijn zeker 735 mensen om het leven gekomen, waaronder 36 Belgen.
 
Marieke Meeuwenoord 

Marieke Meeuwenoord (Zeist, 1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en rondde cum laude de onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam af. In 2011 promoveerde ze op haar onderzoek naar concentratiekamp Vught. Ze publiceerde hierover verschillende artikelen. Zij werkt op dit moment als beleidsmedewerker cultuur bij de Gemeente Woudenberg.
 
Haar in september verschenen boek ‘Het hele leven is hier een wereld op zichzelf’ laat de anderhalf jaar lange geschiedenis van Kamp Vught vooral zien vanuit het perspectief van de mensen die er gevangen zaten en er werkten.
 

Kamp Amersfoort wordt (weer) zichtbaar met Layar!
Publicatiedatum: 23-08-2014
 Kamp Amersfoort werd indertijd volledig gesloopt, vrijwel alle gebouwen van toen zijn verdwenen van het terrein. Wat we wel hebben zijn verhalen van oud gevangenen en diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies die herinneren aan de periode van de tweede wereldoorlog. Kamp Amersfoort wil niets liever dan haar (historische) bronnen en materiaal meer zichtbaar maken. En dat kan met de Layar techniek. Gelukkig zijn sinds een tijdje telefoons en tablets snel genoeg en is deze techniek (ook) goed beschikbaar voor een groot publiek.
 
Dankzij de subsidie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei konden wij een mooie start maken met het gebruik van deze techniek. Ronald Zijlstra van ZN Design & Visualisation ontwierp een speciale plattegrond, zodat het totale kamp nu in 3D te zien is. Door met twee vingers op het scherm te draaien of omhoog en omlaag te bewegen, kun je het 3D model ronddraaien, kun je in en uitzoomen en het kamp echt goed ontdekken en beleven, van heel dichtbij.

Maar daarnaast staan op de plattegrond drie periodes aangegeven: de eerste periode van het kamp (1941-1943), de tweede periode (1943-1945) en het heden. Bij deze periodes horen knoppen waaronder verhalen van overlevenden, (bewegende) beelden en geluidsfragmenten van toen te vinden zijn. Op deze manier komt het verhaal van het Kamp Amersfoort (veel) meer tot leven en wordt (een deel van) de geschiedenis zichtbaar gemaakt. Het geheel werkt aanvullend op de al aanwezige presentaties en het laat bezoekers (nog meer) zien hoe het kamp er eertijds heeft uitgezien.

In het bezoekersgebouw zijn enkele tablets aanwezig. Zij maken deel uit van de vaste opstelling die te vinden is bij de banner die werd geschonken door ZN Design & Visualisation en Advies in Communicatie. U kunt daar rustig zitten om alles te bekijken en te beluisteren. Er zijn ook tablets aanwezig waarmee u de interactieve plattegrond elders in het bezoekersgebouw kunt bekijken. En natuurlijk kunt u ook gebruik maken van uw eigen smartphone.
Kamp Amersfoort beschikt over gratis Wifi.
 
Kamp Amersfoort wordt (weer) zichtbaar. En u bent van harte welkom!
 
 
 

Vijf nieuwe verhalen via VoiceMe
Publicatiedatum: 23-08-2014
 
Je loopt over het terrein van Kamp Amersfoort, bezoekt De Stenen Man, het Russisch monument of de wachttoren. Je kijkt om je heen en je vraagt je af waar die andere wachttorens gebleven zijn; er waren er toch ooit veel meer? En je wordt nieuwsgierig. Natuurlijk, er staat een bordje bij met informatie, maar er zijn zoveel meer verhalen die verteld willen worden.
 
Daarom heeft Kamp Amersfoort in samenwerking met VoiceMe, vijf plekken op het terrein uitgezocht waar geïnteresseerde voorbijgangers extra verhalen kunnen beluisteren.
 
VoiceMe werkt met een tamelijk nieuwe toepassing in de telefonie. Hoe het werkt? U ziet het VoiceMe logo, belt het telefoonnummer dat erbij staat en wordt vervolgens verrast met een goed verhaal. Meer weten over voiceMe? Kijk op www.voiceme.nl
 
De vijf plekken waar u zo’n verhaal over Kamp Amersfoort
kunt horen zijn:
  • De wachttoren
  • Monument Koedriest
  • Loopgraven en stellingen
  • Het Sinaï-monument
  • De Stenen Man.
 

Tentoonstelling 'Hij was in Dachau' van 26 mei tot 25 augustus 2014
Publicatiedatum: 22-05-2014
 
Naar aanleiding van het recent verschenen boek 'Hij was in Dachau', is bij Kamp Amersfoort een kleine expositie ingericht. De expositie bestaat uit een vitrine met informatie over de gereformeerde predikant Wim Tunderman, die via het Groningse Huis van Bewaring en Kamp Amersfoort in Concentratiekamp Dachau belandde. Daar wachtte hem een vreselijk lot.

Jeanne Tunderman, de vrouw van dominee Wim Tunderman, hield in afwezigheid van haar man een dagboek bij. Zij begon te schrijven op 4 september 1941 toen haar man vanuit Kamp Amersfoort naar het concentratiekamp Dachau werd gevoerd. Hier werd Tunderman als enige Nederlandse dominee uitgekozen om met 39 Poolse priesters medische experimenten te ondergaan. Op 26 december 1942 stierf hij aan de gevolgen van deze experimenten.

Op 8 januari 1943 ontving Jeanne het bericht van overlijden van haar man en maakte zij de laatste aantekeningen in haar dagboek. Jeanne overleed op 4 april 1943, vier maanden nadat ze had gehoord van het overlijden van haar man.

Het dagboek van Jeanne Tunderman verdween in boekenkasten van de familie. Jeanne's nichtje Trudy Koens-de Roon kreeg het na zeventig jaar in handen en was verbijsterd. Het dagboek bleek van grote waarde en werd ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).
Het in 2014 gepresenteerde boek 'Hij was in Dachau' gaat over dit dagboek en de levens van Wim en Jeanne.

De tentoonstelling bij Kamp Amersfoort bestaat uit een vitrine met enkele brieven, dagboekfragmenten, tekeningen, foto's en rapporten die het leven van Wim en Jeanne Tunderman in beeld brengen. De tentoonstelling zal in Kamp Amersfoort te zien zijn van 26 mei tot 25 augustus 2014.

'Hij was in Dachau.' Oorlogsdagboek (1942/43) van Jeanne Tunderman
Trudy Koens (red.). Uitg. Plateau, Barneveld 2014. 144 blz. € 14,95 (gebonden, met fotokatern)
www.vuurbaak.nl
 

Gift voor project Kinderen van Toen
Publicatiedatum: 22-05-2014
 
De vicevoorzitter van de Soroptimistenclub Utrechtse Heuvelrug, ​mevrouw ​Marianne Tonis-Toonen, projectleider Kinderen van Toen, ​mevrouw ​Yolande Gastelaars, ​soroptimist ​mevrouw Kalshoven-Brester en Soroptimist ​mevrouw ​Annemarie Huiskes​.Op maandagavond 19 mei was de Soroptimistenclub Utrechtse Heuvelrug op bezoek in Kamp Amersfoort. De aanleiding van hun bezoek was een schenking die zij wilden doen voor het project 'Kinderen van Toen'.

Uitgangspunt voor het project, zijn de verhalen van de ‘kinderen van toen’. De projectmedewerkers willen invoelbaar maken wat het betekent om ‘kind te zijn’ in een oorlogssituatie, te wonen in de nabijheid van een gevangenenkamp & geconfronteerd te worden met gevangenentransporten en met de keuzes die ouders indertijd maakten.
Het project krijgt vorm door een (educatieve) website, een documentaire & mogelijk een verzameling uitgewerkte interviews in boekvorm.


(foto vlnr: De vicevoorzitter van de Soroptimistenclub Utrechtse Heuvelrug, ​mevrouw ​Marianne Tonis-Toonen, projectleider Kinderen van Toen, ​mevrouw ​Yolande Gastelaars, ​soroptimist ​mevrouw Kalshoven-Brester en Soroptimist ​mevrouw ​Annemarie Huiskes​)

De dames van de Soroptimistenclub werden ontvangen met een hapje en een drankje, kregen een rondleiding over het terrein, en voerden een inspirerend gesprek over vrijheid en wat je daar zelf aan bij kunt dragen.

Speciale gast deze avond was mevrouw Kalshoven-Brester, lid van een bevriende Soroptimisten club, maar speciaal bij dit project betrokken omdat zij als een van de eerste 'kinderen' werd geïnterviewd . Mevrouw Kalshoven woonde in de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort en heeft veel bijzondere herinneringen aan deze tijd waarover ze deze avond vertelde.

Aan het slot van de avond schonk de Soroptimistenclub € 1.000,00 voor het project Kinderen van Toen, waar de projectmedewerkers bijzonder blij mee zijn. Het team is hard bezig om genoeg geld bij elkaar te krijgen zodat Kamp Amersfoort volgend jaar officieel kan starten met dit bijzondere project.
 

Grote belangstelling op 4 en 5 mei
Publicatiedatum: 05-05-2014
 
Op 4 en 5 mei was er voor Kamp Amersfoort aanzienlijk meer belangstelling dan in voorgaande jaren.
De herdenking op de Leusderheide werd door c.a. 140 personen bijgewoond (in 2013 c.a. 50) en er waren ook veel meer bezoekers die deelnamen aan een rondleiding bij het voormalige kamp.

Bij de start van de Stille Tocht van de gemeentes Amersfoort en Leusden werden in Kamp Amersfoort c.a. 1.600 deelnemers geteld; ruim 400 meer dan voorgaande jaren.

De belangstelling voor de publieksrondleidingen van Kamp Amersfoort op 5 mei was zeer groot. Om 13.00 uur waren al tweemaal zoveel bezoekers geteld als vorig jaar. Onder hen bevonden zich meer dan 80 Russische schoolkinderen, die na hun bezoek aan het Russisch Ereveld doorreisden naar Kamp Amersfoort waar ze monument Koedriest en de Stenen Man bezochten.

Op 4 en 5 mei hebben we kunnen constateren dat de interesse voor de Tweede Wereldoorlog en Kamp Amersfoort onverminderd groot is en zelfs toe lijkt te nemen.
 

Nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel 2014
Publicatiedatum: 19-04-2014
 
Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 19 april 2014 werd een nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel gepresenteerd. Het is de vierde zegel die Kamp Amersfoort in herinnering brengt. Een vel van tien zegels is bij Kamp Amersfoort verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
 
Deze vierde herdenkingszegel is een vervolg op een initiatief dat ontstond in 2011. In dat jaar werd voor het eerst een herinneringszegel uitgegeven. Op 19 april 2014 werd de vierde herinneringszegel gepresenteerd. Het eerste vel zegels werd overhandigd aan oud-gevangene R. Veldman.

De uitgifte van de herdenkingszegels werd (evenals in alle voorgaande jaren) mogelijk gemaakt door postzegelvereniging De Loupe uit Leusden.

De nieuwe 2014 zegels zijn verkrijgbaar via het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. Een zegel heeft een frankeerwaarde in categorie één. Dat is per 1 januari 2014 gelijk aan € 0,64. U kunt de zegel dus gebruiken om uw post te frankeren. Naar verwachting zullen de zegels, gezien de beperkte oplage, vooral hun weg vinden als verzamelstuk.

Een vel van tien zegels kost € 10,64 inclusief verzendkosten of € 10,00 indien u ze afneemt in ons bezoekerscentrum. De oplage is gelimiteerd; de verkoop vindt plaats zolang de voorraad strekt.
 
U kunt uw bestelling voor de zegels per e-mail doorgeven via info@kampamersfoort.nl, met opgave van uw naam, adres, woonplaats en het aantal vellen dat u wenst af te nemen. De opbrengst komt ten goede aan de werkzaamheden van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
 

Nieuw informatiebulletin: NIEUWS nr. 39
Publicatiedatum: 04-04-2014
 
NIEUWS 38Rond 4 april 2014 viel informatiebulletin nr. 39 met de titel 'NIEUWS' bij onze donateurs in de bus.
 
Het 36 pagina's tellende blad NIEUWS verschijnt twee tot drie keer per jaar in een oplage van 3.300 exemplaren. Het bulletin is gratis en wordt verzonden aan donateurs van de Stichting.

In deze uitgave treft u enkele bijzondere artikelen, waaronder een verslag van oud-gevangene dhr. van Abshoven, een artikel over 'Roofkunst', aankondigingen voor de herdenkingsdagen en nog veel meer.
 
Deze en eerdere publicaties zijn online te bekijken op de pagina Informatiebulletin 'NIEUWS'.
 
De volgende editie van 'NIEUWS' - nummer 40 - verschijnt in het najaar van 2014.
 
 
 

 
 
 
 
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions