Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

NieuwsOnthulling en overdracht monument Schuilplaatsverleners
Publicatiedatum: 20-03-2015
 
Tijdens WOII hebben veel mensen ondergedoken gezeten. Dat kon alleen gebeuren doordat veel andere mensen hen daar de gelegenheid toe gaven. Deze mensen, zogenaamde schuilplaatsverleners, hebben enorme risico’s genomen om hiermee levens te kunnen redden. Zo zijn twee schuilplaatsverleners van Anne Frank in Kamp Amersfoort terecht gekomen. Veel schuilplaatsverleners hebben hun moed met gevangenschap of de dood moeten bekopen. Deze vorm van ‘stil verzet’ wordt in Amersfoort onder de aandacht gebracht met de onthulling van een monument Schuilplaatsverleners, gemaakt door de kunstenaar ERIC CLAUS.

Het monument is een initiatief van de heer Piet H. Hoevenaars en voor de realisatie is een stichting opgericht, genaamd Stichting Schuilplaatsverleners. Het monument komt op het terrein van Kamp Amersfoort te staan en wordt op 27 maart om 15.00 uur onthuld door de heer R. Leopold, directeur van het Anne Frank Huis.

In aansluiting op de onthulling wordt tijdens een receptie voor genodigden het monument in beheer overgedragen aan Kamp Amersfoort. ‘Wij zijn trots op deze belangwekkende aanvulling in onze rondleidingen en vinden het een eer dat dit monument op ons terrein komt te staan’, aldus Willemien Meershoek, directeur Kamp Amersfoort.

‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’ in vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog
Publicatiedatum: 12-03-2015
 
‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’ op 20, 21 en 22 maart in vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog
 
De vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort, Vught, Westerbork en Arnhem organiseren elk jaar rond 21 maart activiteiten in het kader van ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’. Op 21 maart 1951 kwam de ‘Kota Inten’ als eerste boot in Nederland aan met Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen. Welke verhalen delen zij? Wat hebben zij meegemaakt?
 
Indisch Herinneringscentrum – 20 maart
In het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem vertelt auteur Sylvia Pessireron op vrijdag 20 maart over haar boek ‘Gesloten koffers’ over de Molukse Itja Hatuopar, een ex-KNIL militair. In de lezing gaat Pessireron verder dan het boek. Ze zoomt in op de volgende generatie, die opgroeit met het verdriet van de ouders. Pessireron vraagt zich af of er een parallel is te trekken met radicaliserende moslimjongeren. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door Brenda Frans (zang) en Robin van Geerke (piano). Ook gaat Wim Manuhutu in gesprek met Sylvia Pessireron en Esther Captain. Deze activiteit begint om 14.00 uur (tot 17.00 uur) in Kumpulan (Velperweg 147 Arnhem). Entree is 5 euro; aanmelding is mogelijk via www.indischherinneringscentrum.nl
 
Herinneringscentrum Kamp Westerbork – 21 maart
Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat zaterdag 21 maart in het teken van woonoord Schattenberg. Zo zijn de documentaire ‘Woonoord Schattenberg’ (RTV Drenthe) en de film ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’ (Daan & Laan 2012) te zien en is er een rondleiding met speciale aandacht voor die periode van het kamp. Beide films worden doorlopend vertoond in het museum. De rondleiding over woonoord Schattenberg start om 14.00 uur bij de slagboom op het kampterrein. Deelname is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen (8,50 euro 18+, 4 euro 8-18 jaar, gratis tot 8 jaar). Meer informatie is te vinden op www.kampwesterbork.nl
 
Nationaal Monument Kamp Amersfoort – 21 maart
Dominee Julius Rutumalessy vertelt op zaterdag 21 maart om 11.00 uur in Nationaal Monument Kamp Amersfoort over zijn herinneringen aan zijn komst naar Nederland. Ds. Rutumalessy kwam als 10-jarig jongetje in mei 1951 aan. Hij had grote verwachtingen: “Eindelijk zou ik nu de blanken ontmoeten, die ik alleen van films in de tangsi kende’. Ze werden in barakken gehuisvest met andere gezinnen; later ging de familie naar het woonoord Genapium (Gennep, Noord-Limburg). Heer-Maastricht was zijn eerst kerkelijke gemeente als pastor van de Molukse Evangelische Kerk (GIM). Aanmelding voor deze activiteit is mogelijk via info@kampamersfoort.nl; entree en deelname zijn gratis. Zie www.kampamersfoort.nl voor meer informatie.
 
Nationaal Monument Kamp Vught - 22 maart
Op 22 maart (12.30-13.30 uur) verzorgt Simone Berger voor (groot-)ouders en hun (klein-)kinderen een workshop ‘Familiegeschiedenis’ in barak 1B. Zij vertelt hoe we verhalen bij onze (groot-)ouders weer levend kunnen maken, om ze door te kunnen geven aan volgende generaties. “Persoonlijke voorwerpen kunnen de zintuigen prikkelen en herinneringen oproepen aan de jeugd en het leven in Nederlands-Indië, maar ook de moeilijke eerste jaren in Nederland. Zo kunnen generaties met elkaar in gesprek gaan om de vragen te stellen die men altijd nog wilde stellen. Ook als de familie geen wortels heeft in Nederlands-Indië of op de Molukken, kunnen deelnemers geïnspireerd worden. De geschiedenis van onze (voor-)ouders is onze erfenis, die mag niet verloren gaan.” Barak 1B is de laatste authentieke kampbarak van Kamp Vught, waarin onder meer de geschiedenis wordt belicht van woonoord ‘Lunetten’, waar honderden Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen werden gehuisvest.
 
Aanmelding is mogelijk tot 20 maart via info@nmkampvught.nl o.v.v. het aantal personen of te bellen met (073) 656 67 64. Deelname is inbegrepen bij de entree van het museum (6 euro 18+ of 3 euro 10 t/m 17 jaar). Aansluitend is het mogelijk om deel te nemen aan de rondleiding door NM Kamp Vught om 14.00 uur (deelname 2 euro/ 1 euro 10 t/m 17 jaar). Zie ook www.nmkampvught.nl (agenda).
 
Achtergrond
 
Het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Azië en de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië, zoals de komst van Indische repatrianten en Molukkers naar Nederland. De drie andere herinneringscentra hebben een rol gespeeld in de opvang van Molukkers destijds. In Kamp Amersfoort arriveerden de KNIL-militairen en hun gezinnen vanaf 21 maart 1951 om gedemobiliseerd te worden en een medische test te ondergaan. Vanuit Amersfoort werden zij door Nederland verspreid, o.a. naar woonoord Lunetten (Kamp Vught) en naar woonoord Schattenberg (Kamp Westerbork).
 

Herinneringen aan de aankomst in Nederland, verteld door Dominee Rutumalessy
Publicatiedatum: 09-03-2015
 
In mei 1951 kwam Julius Rutumalessy als jongetje van tien jaar vanuit Makassar met zijn familie naar Nederland. Ruim een maand waren ze onderweg geweest met het schip De Groote Beer. Hij herinnert zich hoe er een korte stop was in Port Said, omdat sommige passagiers pokken hadden. Echt genoten heeft hij trouwens niet van deze reis; hij was voortdurend zeeziek. Zijn verwachting van het land Holland was groot: “Eindelijk zou ik nu de blanken ontmoeten, die ik alleen van films in de tangsi kende.”

Groote Beer c.a. 1951
Toen ze aankwamen in Nederland, werden ze direct met bussen naar kamp Amersfoort vervoerd om daar geregistreerd te worden. “De overgang van het kampleven op Borneo, Celebes en Java naar Kamp Amersfoort vond ik niet zo verassend. Het was eigenlijk heel gewoon. Hoeveel dagen wij in Amersfoort zijn gebleven, kan ik me niet meer herinneren, maar ik weet wel dat de kennismaking en de ontmoeting met die blanke leeftijdgenoten zeer aangenaam was. Ik leerde er met mijn Ambonese leeftijdgenoten fietsen.”
 
Ze werden in barakken gehuisvest met andere gezinnen: ”ik weet nog dat we op de grote kachel midden in de barak broodjes bakten en ik herinner me ook nog dat je iedere morgen de militairen kon zien paraderen die onze vlag hezen.”
 
Later ging de familie Rutumalessy met de bus naar het woonoord Genapium, in Gennep in Noord Limburg. “Daar zijn wij blijven wonen, ook weer in barakken, met een centrale keuken, douches en toiletten. Tot ik werd overgeplaatst naar Heer-Maastricht, mijn eerste vaste kerkelijke gemeente als pastor van de Molukse Evangelische Kerk.(GIM)”
 
Dominee Rutumalessy is op 21 maart in Kamp Amersfoort en vertelt over zijn herinneringen van toen. Daarnaast gaat hij graag in gesprek met de aanwezigen om ervaringen uit te wisselen.Het programma duurt circa 60 minuten.
 
Datum 21 maart 2015
Start 11.00 uur
Plaats Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Opgave info@kampamersfoort.nl
 

Gewijzigde openingstijden Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 02-12-2014
 
Het bezoekerscentrum (en de gedenkplaats) van Kamp Amersfoort gaat op zondagen (in de periode van november tot en met februari) een uur eerder open. De sluitingstijd is eveneens een uur vervroegd. De gewijzigde openingstijden voor de zondagen gaan in op 7 december 2014.
Voor de volledigheid volgen hieronder de openingstijden voor de periode november 2014 t/m februari 2015.
 
Openingstijden november t/m februari
Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 - 16:00 uur en zondagen van 12:00 - 16:00 uur.
Op 5 december is de gedenkplaats in verband met een besloten bijeenkomst na 14:30 uur gesloten.
Tevens gesloten op 25, 26 december en 1 januari.
Op 31 december is de gedenkplaats tot 15:00 uur geopend.
 

Kamp Amersfoort wordt (weer) zichtbaar met Layar!
Publicatiedatum: 23-08-2014
 Kamp Amersfoort werd indertijd volledig gesloopt, vrijwel alle gebouwen van toen zijn verdwenen van het terrein. Wat we wel hebben zijn verhalen van oud gevangenen en diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies die herinneren aan de periode van de tweede wereldoorlog. Kamp Amersfoort wil niets liever dan haar (historische) bronnen en materiaal meer zichtbaar maken. En dat kan met de Layar techniek. Gelukkig zijn sinds een tijdje telefoons en tablets snel genoeg en is deze techniek (ook) goed beschikbaar voor een groot publiek.
 
Dankzij de subsidie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei konden wij een mooie start maken met het gebruik van deze techniek. Ronald Zijlstra van ZN Design & Visualisation ontwierp een speciale plattegrond, zodat het totale kamp nu in 3D te zien is. Door met twee vingers op het scherm te draaien of omhoog en omlaag te bewegen, kun je het 3D model ronddraaien, kun je in en uitzoomen en het kamp echt goed ontdekken en beleven, van heel dichtbij.

Maar daarnaast staan op de plattegrond drie periodes aangegeven: de eerste periode van het kamp (1941-1943), de tweede periode (1943-1945) en het heden. Bij deze periodes horen knoppen waaronder verhalen van overlevenden, (bewegende) beelden en geluidsfragmenten van toen te vinden zijn. Op deze manier komt het verhaal van het Kamp Amersfoort (veel) meer tot leven en wordt (een deel van) de geschiedenis zichtbaar gemaakt. Het geheel werkt aanvullend op de al aanwezige presentaties en het laat bezoekers (nog meer) zien hoe het kamp er eertijds heeft uitgezien.

In het bezoekersgebouw zijn enkele tablets aanwezig. Zij maken deel uit van de vaste opstelling die te vinden is bij de banner die werd geschonken door ZN Design & Visualisation en Advies in Communicatie. U kunt daar rustig zitten om alles te bekijken en te beluisteren. Er zijn ook tablets aanwezig waarmee u de interactieve plattegrond elders in het bezoekersgebouw kunt bekijken. En natuurlijk kunt u ook gebruik maken van uw eigen smartphone.
Kamp Amersfoort beschikt over gratis Wifi.
 
Kamp Amersfoort wordt (weer) zichtbaar. En u bent van harte welkom!
 
 
 

Vijf nieuwe verhalen via VoiceMe
Publicatiedatum: 23-08-2014
 
Je loopt over het terrein van Kamp Amersfoort, bezoekt De Stenen Man, het Russisch monument of de wachttoren. Je kijkt om je heen en je vraagt je af waar die andere wachttorens gebleven zijn; er waren er toch ooit veel meer? En je wordt nieuwsgierig. Natuurlijk, er staat een bordje bij met informatie, maar er zijn zoveel meer verhalen die verteld willen worden.
 
Daarom heeft Kamp Amersfoort in samenwerking met VoiceMe, vijf plekken op het terrein uitgezocht waar geïnteresseerde voorbijgangers extra verhalen kunnen beluisteren.
 
VoiceMe werkt met een tamelijk nieuwe toepassing in de telefonie. Hoe het werkt? U ziet het VoiceMe logo, belt het telefoonnummer dat erbij staat en wordt vervolgens verrast met een goed verhaal. Meer weten over voiceMe? Kijk op www.voiceme.nl
 
De vijf plekken waar u zo’n verhaal over Kamp Amersfoort
kunt horen zijn:
  • De wachttoren
  • Monument Koedriest
  • Loopgraven en stellingen
  • Het Sinaï-monument
  • De Stenen Man.
 

Kamp Amersfoort herinneringszegel 2014
Publicatiedatum: 19-04-2014
 
Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 19 april 2014 werd een nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel gepresenteerd. Het is de vierde zegel die Kamp Amersfoort in herinnering brengt. Een vel van tien zegels is bij Kamp Amersfoort verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
 
Deze vierde herdenkingszegel is een vervolg op een initiatief dat ontstond in 2011. In dat jaar werd voor het eerst een herinneringszegel uitgegeven. Op 19 april 2014 werd de vierde herinneringszegel gepresenteerd. Het eerste vel zegels werd overhandigd aan oud-gevangene R. Veldman.

De uitgifte van de herdenkingszegels werd (evenals in alle voorgaande jaren) mogelijk gemaakt door postzegelvereniging De Loupe uit Leusden.

De nieuwe 2014 zegels zijn verkrijgbaar via het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. Een zegel heeft een frankeerwaarde in categorie één. Dat is per 1 januari 2014 gelijk aan € 0,64. U kunt de zegel dus gebruiken om uw post te frankeren. Naar verwachting zullen de zegels, gezien de beperkte oplage, vooral hun weg vinden als verzamelstuk.

Een vel van tien zegels kost € 10,64 inclusief verzendkosten of € 10,00 indien u ze afneemt in ons bezoekerscentrum. De oplage is gelimiteerd; de verkoop vindt plaats zolang de voorraad strekt.
 
U kunt uw bestelling voor de zegels per e-mail doorgeven via info@kampamersfoort.nl, met opgave van uw naam, adres, woonplaats en het aantal vellen dat u wenst af te nemen. De opbrengst komt ten goede aan de werkzaamheden van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
 

 
 
 
 
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions