Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Nieuws19 november: Uitzending Geloof en een Hoop Liefde.
Publicatiedatum: 19-11-2015
 
Op 19 november is de uitzending van Geloof en een Hoop Liefde te zien op NPO2 om 17.10. Deze uitzending gaat onder andere over Kamp Amersfoort. Dr. Nico van Hasselt vertelt over zijn tijd in het kamp tijdens WOII. 

 
  

Kamp Amersfoort herinneringszegel 2015
Publicatiedatum: 19-04-2015
 
Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 19 april 2015 werd een nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel gepresenteerd. Het is de vijfde zegel die Kamp Amersfoort in herinnering brengt. Een vel van tien zegels is bij Kamp Amersfoort verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
 
Deze vijfde herdenkingszegel is een vervolg op een initiatief dat ontstond in 2011. In dat jaar werd voor het eerst een herinneringszegel uitgegeven. Op 19 april 2015 werd de vijfde herinneringszegel gepresenteerd. Het eerste vel zegels werd overhandigd aan Frans van den Berg jr., zoon van Kamp Amersfoort gevangene Frans van den Berg, de kok van Kamp Amersfoort.

De uitgifte van de herdenkingszegels werd (evenals in alle voorgaande jaren) mogelijk gemaakt door postzegelvereniging De Loupe uit Leusden.

De nieuwe 2015 zegels zijn verkrijgbaar via het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. Een zegel heeft een frankeerwaarde in categorie één. Dat is gelijk aan € 0,69. U kunt de zegel dus gebruiken om uw post te frankeren. Naar verwachting zullen de zegels, gezien de beperkte oplage, vooral hun weg vinden als verzamelstuk.

Een vel van tien zegels kost € 10,64 inclusief verzendkosten of € 10,00 indien u ze afneemt in ons bezoekerscentrum. De oplage is gelimiteerd; de verkoop vindt plaats zolang de voorraad strekt.
 
U kunt uw bestelling voor de zegels per e-mail doorgeven via info@kampamersfoort.nl, met opgave van uw naam, adres, woonplaats en het aantal vellen dat u wenst af te nemen. De opbrengst komt ten goede aan de werkzaamheden van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
 

Hanne Postma leest gedicht voor tijdens herdenking Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 03-05-2015
 
Op 19 april las Hanne Postma, (14) uit het Zeeuwse Middelburg haar gedicht voor tijdens de Herdenking van kamp Amersfoort. Hanne is een van de winnaars de wedstrijd Dichter bij 4 mei die ieder jaar wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei - in samenwerking met Stichting het Poëziepaleis - om jongeren actief bij 4 mei te betrekken.
 
Hanne Postma

Hanne zegt zelf over haar gedicht: “Ik heb geprobeerd om me in te leven, dat ging eigenlijk een beetje vanzelf. Ik dacht: hoe zou het zijn als je zomaar gevangen wordt genomen. Wat maak je dan allemaal mee? En hoe is dat jaren later? Dat wilde ik in mijn gedicht laten horen.”
 
Drie andere winnaars, Isa Hamerlinck (14), Amber Bontekoe (18) en Joy Schroevers (15), mogen hun werk voordragen tijdens de herdenkingen op De Dam en in de herinneringscentra Vught en Westerbork. De jury bestond dit jaar uit: Inge Kappert (artistiek leider het Poëziepaleis), Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught), Eric Burmeister (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ceremoniemeester Nationale Herdenking), Caroline Liberton (echtgenote Commissaris van de Koning van Zeeland) en Nienke Woltmeijer (winnares Dichter bij 4 mei 2014).
 
Het gedicht:
 
Ik,
ik sta nu hier,
dit te vertellen.

Mensen kijken mij aan.
Spanning,
ik doe het.
ik begin.

Mensen vragen aan mij.
u heeft veel heftige dingen gezien,
is het moeilijk,
om erover te praten?
heeft u veel verdriet?
Ik antwoord,
Stil, langzaam, maar zeker.

Als ik vertel,
zie ik alles weer voor me.
wanhoop, frustratie,
ik verloor mijn dierbaren,
alles wat ik liefhad.

Moeilijk?
natuurlijk is het moeilijk.
maar ik moet verder,
verder met de rest van mijn leven.

Ja, ik,
ja, ik sta nu hier,
stil, langzaam, maar zeker,
dit te vertellen.

Hanne Postma
 

Jim Brevoord van de Driesprong uit Soest schrijft winnende gedicht
Publicatiedatum: 03-05-2015
 
Op woensdag 29 april vond de uitreiking plaats van de poëziewedstrijd die is verbonden aan het project Historische verhalen. Dit project dat in samenwerking met Kunst Centraal en IDEA wordt uitgevoerd heeft dit jaar plaatsgevonden bij de groepen 7 & 8 van het basisonderwijs in Soest. Het boek Oorlog zonder vader, geschreven door Martine Letterie, was het uitgangspunt. Daarna ontmoetten de leerlingen de schrijfster en gingen ze op bezoek naar kamp Amersfoort.
 
Eenmaal terug in de klas denken de leerlingen na over vrijheid, bedenken daarover uitspraken en schrijven tenslotte een gedicht over vrijheid. Een jury bestaande uit een medewerker van Kunst Centraal en Bibliotheek Soest (IDEA) kozen unaniem het gedicht van Jim Brevoord, uit groep 7 van De Driesprong, als mooiste gedicht.
 
Jim BrevoordDe geselecteerde gedichten en uitspraken over vrijheid zijn tot half mei in Kamp Amersfoort te lezen. Het winnende gedicht:
 
Ik voel me vrij

Ik zit in mijn stoel.
Ik lees een boek.
Mijn broertje lacht.
Ik let er niet op.
Want ik lees een boek.

Ik spring op de trampoline.
Iedere keer dat ik omhoog ga
lijkt het alsof ik vlieg.
Ik val in het net
gelukkig doet het geen pijn.

Ik speel met mijn broertje.
Hij kan al bíjna praten.
Ik rol de bal naar hem.
En hij rolt de bal weer terug.
Fijn is dat
zo samen spelen.

Jim Brevoord
 
 
 
 
 

Marjolein, Nynke, Isabella, Dina, Connor & Coos (hier van links naar recht te zien) lazen hun uitspraken over vrijheid voor.
 
Marjolein: Vrijheid is ja en nee mogen en kunnen zeggen wanneer je zelf wilt
 
Nynke: Vrijheid is de oorlogen vaarwel zeggen en de vrede verwelkomen
 
Isabella: Vrijheid is paardrijden door de duinen. Ik voel de haren van mijn paard
 
Dina: Vrijheid is zwemmen zonder zwemdiploma
 
Connor: Vrijheid is rennen door het bos met de wind in je haren
 
Coos: Vrijheid is het woord dat in de oorlog vergeten was
 

Nieuw informatiebulletin 'in Beeld' nr. 42
Publicatiedatum: 05-08-2015
 
in Beeld 42Half juli is het nieuwste Kamp Amersfoort tijdschrift (nr. 42) 'in Beeld' weer verschenen.
 
'in Beeld' verschijnt twee keer per jaar - in gedrukte vorm in een oplage van 3.300 exemplaren- en vier keer per jaar digitaal. Het magazine wordt verzonden aan donateurs van de Stichting.

In deze uitgave treft u enkele bijzondere artikelen, waaronder een terugblik op de herdenking van 19 april, interviews met vrijwilligers, onderzoeken en nog veel meer.
 
Deze en eerdere publicaties zijn online te bekijken op de pagina Nieuwsblad 'in Beeld'.
 
De volgende editie van 'in Beeld' verschijnt in november 2015.
 
 
 

 
Kamp Amersfoort wordt (weer) zichtbaar met Layar!
Publicatiedatum: 23-08-2014
 Kamp Amersfoort werd indertijd volledig gesloopt, vrijwel alle gebouwen van toen zijn verdwenen van het terrein. Wat we wel hebben zijn verhalen van oud gevangenen en diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies die herinneren aan de periode van de tweede wereldoorlog. Kamp Amersfoort wil niets liever dan haar (historische) bronnen en materiaal meer zichtbaar maken. En dat kan met de Layar techniek. Gelukkig zijn sinds een tijdje telefoons en tablets snel genoeg en is deze techniek (ook) goed beschikbaar voor een groot publiek.
 
Dankzij de subsidie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei konden wij een mooie start maken met het gebruik van deze techniek. Ronald Zijlstra van ZN Design & Visualisation ontwierp een speciale plattegrond, zodat het totale kamp nu in 3D te zien is. Door met twee vingers op het scherm te draaien of omhoog en omlaag te bewegen, kun je het 3D model ronddraaien, kun je in en uitzoomen en het kamp echt goed ontdekken en beleven, van heel dichtbij.

Maar daarnaast staan op de plattegrond drie periodes aangegeven: de eerste periode van het kamp (1941-1943), de tweede periode (1943-1945) en het heden. Bij deze periodes horen knoppen waaronder verhalen van overlevenden, (bewegende) beelden en geluidsfragmenten van toen te vinden zijn. Op deze manier komt het verhaal van het Kamp Amersfoort (veel) meer tot leven en wordt (een deel van) de geschiedenis zichtbaar gemaakt. Het geheel werkt aanvullend op de al aanwezige presentaties en het laat bezoekers (nog meer) zien hoe het kamp er eertijds heeft uitgezien.

In het bezoekersgebouw zijn enkele tablets aanwezig. Zij maken deel uit van de vaste opstelling die te vinden is bij de banner die werd geschonken door ZN Design & Visualisation en Advies in Communicatie. U kunt daar rustig zitten om alles te bekijken en te beluisteren. Er zijn ook tablets aanwezig waarmee u de interactieve plattegrond elders in het bezoekersgebouw kunt bekijken. En natuurlijk kunt u ook gebruik maken van uw eigen smartphone.
Kamp Amersfoort beschikt over gratis Wifi.
 
Kamp Amersfoort wordt (weer) zichtbaar. En u bent van harte welkom!
 
 
 

Vijf nieuwe verhalen via VoiceMe
Publicatiedatum: 23-08-2014
 
Je loopt over het terrein van Kamp Amersfoort, bezoekt De Stenen Man, het Russisch monument of de wachttoren. Je kijkt om je heen en je vraagt je af waar die andere wachttorens gebleven zijn; er waren er toch ooit veel meer? En je wordt nieuwsgierig. Natuurlijk, er staat een bordje bij met informatie, maar er zijn zoveel meer verhalen die verteld willen worden.
 
Daarom heeft Kamp Amersfoort in samenwerking met VoiceMe, vijf plekken op het terrein uitgezocht waar geďnteresseerde voorbijgangers extra verhalen kunnen beluisteren.
 
VoiceMe werkt met een tamelijk nieuwe toepassing in de telefonie. Hoe het werkt? U ziet het VoiceMe logo, belt het telefoonnummer dat erbij staat en wordt vervolgens verrast met een goed verhaal. Meer weten over voiceMe? Kijk op www.voiceme.nl
 
De vijf plekken waar u zo’n verhaal over Kamp Amersfoort
kunt horen zijn:
  • De wachttoren
  • Monument Koedriest
  • Loopgraven en stellingen
  • Het Sinaď-monument
  • De Stenen Man.
 

 
 
 
 
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions