Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Nieuws
Voorvertoning documentaire 'Kindsoldaat van Hitler' op 15 februari 2015
Publicatiedatum: 03-02-2015
 
‘Kindsoldaat van Hitler’ is de titel van een 50 minuten durende documentaire die Omroep MAX in 2015 uitzendt over Herbert Curiël.

Herbert CurielAls NSB-kind werd Curiël zwaar getreiterd door klasgenoten; hij besloot daarop “de eer van het vaderland hoog te houden en te vechten voor Mussert”. Hij probeerde als 15-jarige dienst bij de SS te nemen, werd daar onmiddellijk afgewezen en nam toen dienst bij de Kriegsmarine, een feit dat hem zijn hele leven achtervolgd heeft. Zijn vader was al in 1933 lid van de NSB geworden, maar was ook van joodse voorouders, een feit dat Curiël pas op latere leeftijd ontdekte. Hij bleef lang geloven in de overwinning van het Derde Rijk. Het einde daarvan beleefde hij aan boord van de mijnenveger RKX 7 in de Oostzee. Curiël ontdekte pas later, toen hij foto’s uit concentratiekampen zag, wat er werkelijk was gebeurd.

Na de oorlog dook Herbert Curiël onder, maar hij werd uiteindelijk berecht. ‘Kindsoldaat van Hitler’ gaat in op zijn worsteling met de geschiedenis. In de documentaire is onder meer te zien hoe Curiël met zijn nog jonge zoon en dochter een bezoek aan het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (Nationaal Archief) brengt en hoe hij praat met tijdgenoten in Krabbendijke, waar hij werd geboren en zijn jeugd doorbracht. Curiël zelf wil met deze film laten zien wat voor gevolgen een verkeerde keuze op jonge leeftijd kan hebben.

Curiël maakte films als ‘Cha Cha’ (met Herman Brood en Nina Hagen), ‘Rituelen’ en ‘Het Jaar van de Kreeft’. Curiël is inmiddels 87 en schrijft nog steeds scenario’s in de hoop die ook te verfilmen. Hij acteerde in Amerikaanse, Zweedse en Spaanse films (‘Spy in the Sky’, ‘Foreign Intrigue’, ‘The Last Blitzkrieg’) en werkte mee aan ‘Het Dagboek van Anne Frank’. Daarnaast werkte hij met tal van beroemde filmsterren en zwierf hij jarenlang door Europa.

De documentaire ‘Kindsoldaat van Hitler’ is gemaakt door Hans Polak en Marga van Praag. Beiden zullen bij de voorvertoning in Kamp Amersfoort aanwezig zijn. Aansluitend aan de vertoning van de documentaire wordt de mogelijkheid geboden om vragen te stellen. Daarna kunt u desgewenst gebruik maken van een lunch en deelnemen aan een rondleiding.

De documentaire 'Kindsoldaat van Hitler' is een coproductie van OmroepMAX en Stichting Beter Beeld. Nadere informatie betreffende de documentaire: Stichting Beter Beeld, info@stichtingbeterbeeld.nl, www.stichtingbeterbeeld.nl, tel: 020-6712740 of 06-55738968.

Start documentaire : 11.00 uur (de documentaire duurt circa 50 minuten).
Start Lunch : 12.15 uur
Start rondleiding : 13.00 uur (om 13.30 start een volgende publieksrondleiding) de rondleiding duurt circa 90 minuten

Entree documentaire : € 5,-
Lunch : € 5,-
Rondleiding : € 3,-

Arrangement: documentaire, lunch en rondleiding : € 11,50

Reserveren via info@kampamersfoort.nl is noodzakelijk. Bij uw aanmelding dient u kenbaar te maken of u de filmvoorstelling wenst bij te wonen, gebruik wilt maken van de lunch of gebruikt wil maken van het arrangement.

NB. In Kamp Amersfoort is betaling met pinpas niet mogelijk!
 

Gewijzigde openingstijden Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 02-12-2014
 
Het bezoekerscentrum (en de gedenkplaats) van Kamp Amersfoort gaat op zondagen (in de periode van november tot en met februari) een uur eerder open. De sluitingstijd is eveneens een uur vervroegd. De gewijzigde openingstijden voor de zondagen gaan in op 7 december 2014.
Voor de volledigheid volgen hieronder de openingstijden voor de periode november 2014 t/m februari 2015.
 
Openingstijden november t/m februari
Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 - 16:00 uur en zondagen van 12:00 - 16:00 uur.
Op 5 december is de gedenkplaats in verband met een besloten bijeenkomst na 14:30 uur gesloten.
Tevens gesloten op 25, 26 december en 1 januari.
Op 31 december is de gedenkplaats tot 15:00 uur geopend.
 

Kamp Amersfoort wordt (weer) zichtbaar met Layar!
Publicatiedatum: 23-08-2014
 Kamp Amersfoort werd indertijd volledig gesloopt, vrijwel alle gebouwen van toen zijn verdwenen van het terrein. Wat we wel hebben zijn verhalen van oud gevangenen en diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies die herinneren aan de periode van de tweede wereldoorlog. Kamp Amersfoort wil niets liever dan haar (historische) bronnen en materiaal meer zichtbaar maken. En dat kan met de Layar techniek. Gelukkig zijn sinds een tijdje telefoons en tablets snel genoeg en is deze techniek (ook) goed beschikbaar voor een groot publiek.
 
Dankzij de subsidie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei konden wij een mooie start maken met het gebruik van deze techniek. Ronald Zijlstra van ZN Design & Visualisation ontwierp een speciale plattegrond, zodat het totale kamp nu in 3D te zien is. Door met twee vingers op het scherm te draaien of omhoog en omlaag te bewegen, kun je het 3D model ronddraaien, kun je in en uitzoomen en het kamp echt goed ontdekken en beleven, van heel dichtbij.

Maar daarnaast staan op de plattegrond drie periodes aangegeven: de eerste periode van het kamp (1941-1943), de tweede periode (1943-1945) en het heden. Bij deze periodes horen knoppen waaronder verhalen van overlevenden, (bewegende) beelden en geluidsfragmenten van toen te vinden zijn. Op deze manier komt het verhaal van het Kamp Amersfoort (veel) meer tot leven en wordt (een deel van) de geschiedenis zichtbaar gemaakt. Het geheel werkt aanvullend op de al aanwezige presentaties en het laat bezoekers (nog meer) zien hoe het kamp er eertijds heeft uitgezien.

In het bezoekersgebouw zijn enkele tablets aanwezig. Zij maken deel uit van de vaste opstelling die te vinden is bij de banner die werd geschonken door ZN Design & Visualisation en Advies in Communicatie. U kunt daar rustig zitten om alles te bekijken en te beluisteren. Er zijn ook tablets aanwezig waarmee u de interactieve plattegrond elders in het bezoekersgebouw kunt bekijken. En natuurlijk kunt u ook gebruik maken van uw eigen smartphone.
Kamp Amersfoort beschikt over gratis Wifi.
 
Kamp Amersfoort wordt (weer) zichtbaar. En u bent van harte welkom!
 
 
 

Vijf nieuwe verhalen via VoiceMe
Publicatiedatum: 23-08-2014
 
Je loopt over het terrein van Kamp Amersfoort, bezoekt De Stenen Man, het Russisch monument of de wachttoren. Je kijkt om je heen en je vraagt je af waar die andere wachttorens gebleven zijn; er waren er toch ooit veel meer? En je wordt nieuwsgierig. Natuurlijk, er staat een bordje bij met informatie, maar er zijn zoveel meer verhalen die verteld willen worden.
 
Daarom heeft Kamp Amersfoort in samenwerking met VoiceMe, vijf plekken op het terrein uitgezocht waar geïnteresseerde voorbijgangers extra verhalen kunnen beluisteren.
 
VoiceMe werkt met een tamelijk nieuwe toepassing in de telefonie. Hoe het werkt? U ziet het VoiceMe logo, belt het telefoonnummer dat erbij staat en wordt vervolgens verrast met een goed verhaal. Meer weten over voiceMe? Kijk op www.voiceme.nl
 
De vijf plekken waar u zo’n verhaal over Kamp Amersfoort
kunt horen zijn:
  • De wachttoren
  • Monument Koedriest
  • Loopgraven en stellingen
  • Het Sinaï-monument
  • De Stenen Man.
 

Grote belangstelling op 4 en 5 mei
Publicatiedatum: 05-05-2014
 
Op 4 en 5 mei was er voor Kamp Amersfoort aanzienlijk meer belangstelling dan in voorgaande jaren.
De herdenking op de Leusderheide werd door c.a. 140 personen bijgewoond (in 2013 c.a. 50) en er waren ook veel meer bezoekers die deelnamen aan een rondleiding bij het voormalige kamp.

Bij de start van de Stille Tocht van de gemeentes Amersfoort en Leusden werden in Kamp Amersfoort c.a. 1.600 deelnemers geteld; ruim 400 meer dan voorgaande jaren.

De belangstelling voor de publieksrondleidingen van Kamp Amersfoort op 5 mei was zeer groot. Om 13.00 uur waren al tweemaal zoveel bezoekers geteld als vorig jaar. Onder hen bevonden zich meer dan 80 Russische schoolkinderen, die na hun bezoek aan het Russisch Ereveld doorreisden naar Kamp Amersfoort waar ze monument Koedriest en de Stenen Man bezochten.

Op 4 en 5 mei hebben we kunnen constateren dat de interesse voor de Tweede Wereldoorlog en Kamp Amersfoort onverminderd groot is en zelfs toe lijkt te nemen.
 

Nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel 2014
Publicatiedatum: 19-04-2014
 
Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 19 april 2014 werd een nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel gepresenteerd. Het is de vierde zegel die Kamp Amersfoort in herinnering brengt. Een vel van tien zegels is bij Kamp Amersfoort verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
 
Deze vierde herdenkingszegel is een vervolg op een initiatief dat ontstond in 2011. In dat jaar werd voor het eerst een herinneringszegel uitgegeven. Op 19 april 2014 werd de vierde herinneringszegel gepresenteerd. Het eerste vel zegels werd overhandigd aan oud-gevangene R. Veldman.

De uitgifte van de herdenkingszegels werd (evenals in alle voorgaande jaren) mogelijk gemaakt door postzegelvereniging De Loupe uit Leusden.

De nieuwe 2014 zegels zijn verkrijgbaar via het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. Een zegel heeft een frankeerwaarde in categorie één. Dat is per 1 januari 2014 gelijk aan € 0,64. U kunt de zegel dus gebruiken om uw post te frankeren. Naar verwachting zullen de zegels, gezien de beperkte oplage, vooral hun weg vinden als verzamelstuk.

Een vel van tien zegels kost € 10,64 inclusief verzendkosten of € 10,00 indien u ze afneemt in ons bezoekerscentrum. De oplage is gelimiteerd; de verkoop vindt plaats zolang de voorraad strekt.
 
U kunt uw bestelling voor de zegels per e-mail doorgeven via info@kampamersfoort.nl, met opgave van uw naam, adres, woonplaats en het aantal vellen dat u wenst af te nemen. De opbrengst komt ten goede aan de werkzaamheden van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
 

Nieuw informatiebulletin: NIEUWS nr. 39
Publicatiedatum: 04-04-2014
 
NIEUWS 38Rond 4 april 2014 viel informatiebulletin nr. 39 met de titel 'NIEUWS' bij onze donateurs in de bus.
 
Het 36 pagina's tellende blad NIEUWS verschijnt twee tot drie keer per jaar in een oplage van 3.300 exemplaren. Het bulletin is gratis en wordt verzonden aan donateurs van de Stichting.

In deze uitgave treft u enkele bijzondere artikelen, waaronder een verslag van oud-gevangene dhr. van Abshoven, een artikel over 'Roofkunst', aankondigingen voor de herdenkingsdagen en nog veel meer.
 
Deze en eerdere publicaties zijn online te bekijken op de pagina Informatiebulletin 'NIEUWS'.
 
De volgende editie van 'NIEUWS' - nummer 40 - verschijnt in het najaar van 2014.
 
 
 

 
 
 
 
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions