Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Nieuws archief

19-04-2015: Herdenking bij Kamp Amersfoort
De aanmelding is gesloten. U kunt zich helaas niet meer aanmelden om de herdenking bij te wonen.
Publicatiedatum: 11-04-2015, gearchiveerd 03-05-2015
 
Op zondag 19 april 2015 is het 70 jaar geleden dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. Vanaf 14:25 uur wordt deze gebeurtenis tijdens een officiële plechtigheid in de herdenkingstent herdacht.
 
Bij de herdenking zullen de heer mr. J.P.H. Donner (Vicepresident van de Raad van State) en oud-gevangene van Kamp Amersfoort de heer dr. N.J.H. van Hasselt een korte voordracht houden. Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte start het defilé langs het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans zal worden gelegd door twee oud-gevangenen. Aan iedere aanwezige wordt een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man’ wordt neergelegd.
 
De muzikale begeleiding wordt dit jaar verzorgd door het Politie Orkest Noord-Nederland (PONN) en het Ensemble ‘Le Nuove Musiche’ zal de vocale bijdrage leveren.
 
Dit jaar kunt u de herdenking niet zonder toegangsbewijs bijwonen. Wanneer u zich nu nog opgeeft, heeft u kans dat er geen plaatsen meer beschikbaar zijn. In dat geval kunt u de herdenking tussen 14:00 uur en 16:00 uur live volgen via de televisie, want in het kader van 70 jaar herdenken wordt de bijeenkomst direct uitgezonden door de NOS. Meer informatie vindt u op de pagina 19 April
 

Rosita Steenbeek spreekt in Het Eemhuis
Publicatiedatum: 11-04-2015, gearchiveerd 03-05-2015
 
Dit jaar viert Nederland 70 jaar bevrijding. De Bibliotheek Eemland sluit hierbij aan met een lezing door Eemlandse schrijfster Rosita Steenbeek. Zij zal vertellen over haar nieuwste boek 'Rose', over het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezing is op woensdag 22 april om 20.00 uur in Het Eemhuis. Kosten (incl. pauzedrankje): € 12,50 voor leden en € 15,- voor niet-leden. Welkom!

Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam. In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.

Rosita Steenbeek is een populaire schrijfster, dus het is verstandig om u van tevoren aan te melden. Dit kan via www.bibliotheekeemland.nl. Vrije inloop is mogelijk voor zover er plaats is.Onthulling, toespraak en overdracht monument Schuilplaatsverleners op 27 maart 2015
Publicatiedatum: 20-03-2015, gearchiveerd 03-05-2015
 
Tijdens WOII hebben veel mensen ondergedoken gezeten. Dat kon alleen gebeuren doordat veel andere mensen hen daar de gelegenheid toe gaven. Deze mensen, zogenaamde schuilplaatsverleners, hebben enorme risico’s genomen om hiermee levens te kunnen redden. Deze vorm van ‘stil verzet’ werd in Amersfoort onder de aandacht gebracht met de onthulling van een monument Schuilplaatsverleners, gemaakt door de kunstenaar Eric Claus.

Het monument is een initiatief van de heer Piet H. Hoevenaars en voor de realisatie is een stichting opgericht, genaamd Stichting Schuilplaatsverleners. Het monument op het terrein van Kamp Amersfoort werd op 27 maart om 15.00 uur onthuld door de heer R. Leopold, directeur van het Anne Frank Huis.

De indrukwekkende toespraak van de heer Leopold kunt u via deze link nog eens nalezen.

In aansluiting op de onthulling werd tijdens een receptie voor genodigden het monument in beheer overgedragen aan Kamp Amersfoort. ‘Wij zijn trots op deze belangwekkende aanvulling in onze rondleidingen en vinden het een eer dat dit monument op ons terrein komt te staan’, aldus Willemien Meershoek, directeur Kamp Amersfoort.
 

‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’ in vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog
Publicatiedatum: 12-03-2015, gearchiveerd: 11-04-2015
 
‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’ op 20, 21 en 22 maart in vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog
 
De vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort, Vught, Westerbork en Arnhem organiseren elk jaar rond 21 maart activiteiten in het kader van ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’. Op 21 maart 1951 kwam de ‘Kota Inten’ als eerste boot in Nederland aan met Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen. Welke verhalen delen zij? Wat hebben zij meegemaakt?
 
Indisch Herinneringscentrum – 20 maart
In het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem vertelt auteur Sylvia Pessireron op vrijdag 20 maart over haar boek ‘Gesloten koffers’ over de Molukse Itja Hatuopar, een ex-KNIL militair. In de lezing gaat Pessireron verder dan het boek. Ze zoomt in op de volgende generatie, die opgroeit met het verdriet van de ouders. Pessireron vraagt zich af of er een parallel is te trekken met radicaliserende moslimjongeren. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door Brenda Frans (zang) en Robin van Geerke (piano). Ook gaat Wim Manuhutu in gesprek met Sylvia Pessireron en Esther Captain. Deze activiteit begint om 14.00 uur (tot 17.00 uur) in Kumpulan (Velperweg 147 Arnhem). Entree is 5 euro; aanmelding is mogelijk via www.indischherinneringscentrum.nl
 
Herinneringscentrum Kamp Westerbork – 21 maart
Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat zaterdag 21 maart in het teken van woonoord Schattenberg. Zo zijn de documentaire ‘Woonoord Schattenberg’ (RTV Drenthe) en de film ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’ (Daan & Laan 2012) te zien en is er een rondleiding met speciale aandacht voor die periode van het kamp. Beide films worden doorlopend vertoond in het museum. De rondleiding over woonoord Schattenberg start om 14.00 uur bij de slagboom op het kampterrein. Deelname is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen (8,50 euro 18+, 4 euro 8-18 jaar, gratis tot 8 jaar). Meer informatie is te vinden op www.kampwesterbork.nl
 
Nationaal Monument Kamp Amersfoort – 21 maart
Dominee Julius Rutumalessy vertelt op zaterdag 21 maart om 11.00 uur in Nationaal Monument Kamp Amersfoort over zijn herinneringen aan zijn komst naar Nederland. Ds. Rutumalessy kwam als 10-jarig jongetje in mei 1951 aan. Hij had grote verwachtingen: “Eindelijk zou ik nu de blanken ontmoeten, die ik alleen van films in de tangsi kende’. Ze werden in barakken gehuisvest met andere gezinnen; later ging de familie naar het woonoord Genapium (Gennep, Noord-Limburg). Heer-Maastricht was zijn eerst kerkelijke gemeente als pastor van de Molukse Evangelische Kerk (GIM). Aanmelding voor deze activiteit is mogelijk via info@kampamersfoort.nl; entree en deelname zijn gratis. Zie www.kampamersfoort.nl voor meer informatie.
 
Nationaal Monument Kamp Vught - 22 maart
Op 22 maart (12.30-13.30 uur) verzorgt Simone Berger voor (groot-)ouders en hun (klein-)kinderen een workshop ‘Familiegeschiedenis’ in barak 1B. Zij vertelt hoe we verhalen bij onze (groot-)ouders weer levend kunnen maken, om ze door te kunnen geven aan volgende generaties. “Persoonlijke voorwerpen kunnen de zintuigen prikkelen en herinneringen oproepen aan de jeugd en het leven in Nederlands-Indië, maar ook de moeilijke eerste jaren in Nederland. Zo kunnen generaties met elkaar in gesprek gaan om de vragen te stellen die men altijd nog wilde stellen. Ook als de familie geen wortels heeft in Nederlands-Indië of op de Molukken, kunnen deelnemers geïnspireerd worden. De geschiedenis van onze (voor-)ouders is onze erfenis, die mag niet verloren gaan.” Barak 1B is de laatste authentieke kampbarak van Kamp Vught, waarin onder meer de geschiedenis wordt belicht van woonoord ‘Lunetten’, waar honderden Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen werden gehuisvest.
 
Aanmelding is mogelijk tot 20 maart via info@nmkampvught.nl o.v.v. het aantal personen of te bellen met (073) 656 67 64. Deelname is inbegrepen bij de entree van het museum (6 euro 18+ of 3 euro 10 t/m 17 jaar). Aansluitend is het mogelijk om deel te nemen aan de rondleiding door NM Kamp Vught om 14.00 uur (deelname 2 euro/ 1 euro 10 t/m 17 jaar). Zie ook www.nmkampvught.nl (agenda).
 
Achtergrond
 
Het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Azië en de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië, zoals de komst van Indische repatrianten en Molukkers naar Nederland. De drie andere herinneringscentra hebben een rol gespeeld in de opvang van Molukkers destijds. In Kamp Amersfoort arriveerden de KNIL-militairen en hun gezinnen vanaf 21 maart 1951 om gedemobiliseerd te worden en een medische test te ondergaan. Vanuit Amersfoort werden zij door Nederland verspreid, o.a. naar woonoord Lunetten (Kamp Vught) en naar woonoord Schattenberg (Kamp Westerbork).
 

Herinneringen aan de aankomst in Nederland, verteld door Dominee Rutumalessy
Publicatiedatum: 09-03-2015, gearchiveerd: 11-04-2015
 
In mei 1951 kwam Julius Rutumalessy als jongetje van tien jaar vanuit Makassar met zijn familie naar Nederland. Ruim een maand waren ze onderweg geweest met het schip De Groote Beer. Hij herinnert zich hoe er een korte stop was in Port Said, omdat sommige passagiers pokken hadden. Echt genoten heeft hij trouwens niet van deze reis; hij was voortdurend zeeziek. Zijn verwachting van het land Holland was groot: “Eindelijk zou ik nu de blanken ontmoeten, die ik alleen van films in de tangsi kende.”

Groote Beer c.a. 1951
Toen ze aankwamen in Nederland, werden ze direct met bussen naar kamp Amersfoort vervoerd om daar geregistreerd te worden. “De overgang van het kampleven op Borneo, Celebes en Java naar Kamp Amersfoort vond ik niet zo verassend. Het was eigenlijk heel gewoon. Hoeveel dagen wij in Amersfoort zijn gebleven, kan ik me niet meer herinneren, maar ik weet wel dat de kennismaking en de ontmoeting met die blanke leeftijdgenoten zeer aangenaam was. Ik leerde er met mijn Ambonese leeftijdgenoten fietsen.”
 
Ze werden in barakken gehuisvest met andere gezinnen: ”ik weet nog dat we op de grote kachel midden in de barak broodjes bakten en ik herinner me ook nog dat je iedere morgen de militairen kon zien paraderen die onze vlag hezen.”
 
Later ging de familie Rutumalessy met de bus naar het woonoord Genapium, in Gennep in Noord Limburg. “Daar zijn wij blijven wonen, ook weer in barakken, met een centrale keuken, douches en toiletten. Tot ik werd overgeplaatst naar Heer-Maastricht, mijn eerste vaste kerkelijke gemeente als pastor van de Molukse Evangelische Kerk.(GIM)”
 
Dominee Rutumalessy is op 21 maart in Kamp Amersfoort en vertelt over zijn herinneringen van toen. Daarnaast gaat hij graag in gesprek met de aanwezigen om ervaringen uit te wisselen.Het programma duurt circa 60 minuten.
 
Datum 21 maart 2015
Start 11.00 uur
Plaats Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Opgave info@kampamersfoort.nl
 

Gewijzigde openingstijden Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 02-12-2014, gearchiveerd: 11-04-2015
 
Het bezoekerscentrum (en de gedenkplaats) van Kamp Amersfoort gaat op zondagen (in de periode van november tot en met februari) een uur eerder open. De sluitingstijd is eveneens een uur vervroegd. De gewijzigde openingstijden voor de zondagen gaan in op 7 december 2014.
Voor de volledigheid volgen hieronder de openingstijden voor de periode november 2014 t/m februari 2015.
 
Openingstijden november t/m februari
Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 - 16:00 uur en zondagen van 12:00 - 16:00 uur.
Op 5 december is de gedenkplaats in verband met een besloten bijeenkomst na 14:30 uur gesloten.
Tevens gesloten op 25, 26 december en 1 januari.
Op 31 december is de gedenkplaats tot 15:00 uur geopend.
 

Voorvertoning documentaire 'Kindsoldaat van Hitler' op 15 februari 2015
Publicatiedatum: 03-02-2015, gearchiveerd 16 februari 2015
 
‘Kindsoldaat van Hitler’ is de titel van een 50 minuten durende documentaire die Omroep MAX in 2015 uitzendt over Herbert Curiël.

Herbert CurielAls NSB-kind werd Curiël zwaar getreiterd door klasgenoten; hij besloot daarop “de eer van het vaderland hoog te houden en te vechten voor Mussert”. Hij probeerde als 15-jarige dienst bij de SS te nemen, werd daar onmiddellijk afgewezen en nam toen dienst bij de Kriegsmarine, een feit dat hem zijn hele leven achtervolgd heeft. Zijn vader was al in 1933 lid van de NSB geworden, maar was ook van joodse voorouders, een feit dat Curiël pas op latere leeftijd ontdekte. Hij bleef lang geloven in de overwinning van het Derde Rijk. Het einde daarvan beleefde hij aan boord van de mijnenveger RKX 7 in de Oostzee. Curiël ontdekte pas later, toen hij foto’s uit concentratiekampen zag, wat er werkelijk was gebeurd.

Na de oorlog dook Herbert Curiël onder, maar hij werd uiteindelijk berecht. ‘Kindsoldaat van Hitler’ gaat in op zijn worsteling met de geschiedenis. In de documentaire is onder meer te zien hoe Curiël met zijn nog jonge zoon en dochter een bezoek aan het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (Nationaal Archief) brengt en hoe hij praat met tijdgenoten in Krabbendijke, waar hij werd geboren en zijn jeugd doorbracht. Curiël zelf wil met deze film laten zien wat voor gevolgen een verkeerde keuze op jonge leeftijd kan hebben.

Curiël maakte films als ‘Cha Cha’ (met Herman Brood en Nina Hagen), ‘Rituelen’ en ‘Het Jaar van de Kreeft’. Curiël is inmiddels 87 en schrijft nog steeds scenario’s in de hoop die ook te verfilmen. Hij acteerde in Amerikaanse, Zweedse en Spaanse films (‘Spy in the Sky’, ‘Foreign Intrigue’, ‘The Last Blitzkrieg’) en werkte mee aan ‘Het Dagboek van Anne Frank’. Daarnaast werkte hij met tal van beroemde filmsterren en zwierf hij jarenlang door Europa.

De documentaire ‘Kindsoldaat van Hitler’ is gemaakt door Hans Polak en Marga van Praag. Beiden zullen bij de voorvertoning in Kamp Amersfoort aanwezig zijn. Aansluitend aan de vertoning van de documentaire wordt de mogelijkheid geboden om vragen te stellen. Daarna kunt u desgewenst gebruik maken van een lunch en deelnemen aan een rondleiding.

De documentaire 'Kindsoldaat van Hitler' is een coproductie van OmroepMAX en Stichting Beter Beeld. Nadere informatie betreffende de documentaire: Stichting Beter Beeld, info@stichtingbeterbeeld.nl, www.stichtingbeterbeeld.nl, tel: 020-6712740 of 06-55738968.

Start documentaire : 11.00 uur (de documentaire duurt circa 50 minuten).
Start Lunch : 12.15 uur
Start rondleiding : 13.00 uur (om 13.30 start een volgende publieksrondleiding) de rondleiding duurt circa 90 minuten

Entree documentaire : € 5,-
Lunch : € 5,-
Rondleiding : € 3,-

Arrangement: documentaire, lunch en rondleiding : € 11,50

Reserveren via info@kampamersfoort.nl is noodzakelijk. Bij uw aanmelding dient u kenbaar te maken of u de filmvoorstelling wenst bij te wonen, gebruik wilt maken van de lunch of gebruikt wil maken van het arrangement.

NB. In Kamp Amersfoort is betaling met pinpas niet mogelijk!
 

25 januari 2015: 'Philip Mechanicus, wachten op transport’; verhaal & muziek
Publicatiedatum: 27-12-2014, gearchiveerd 29-01-2015
 
Philip MechanicusOnder de titel ‘Philip Mechanicus, wachten op transport’ wordt - in het kader van Holocaust Memorial Day – met verhaal en muziek aandacht geschonken aan het oorlogsdagboek 'In Depot' van Philip Mechanicus en liederen van Ilse Weber uit Theresienstadt. Elisabeth Oets brengt op bijzondere wijze een hommage aan haar grootvader en wordt hierbij met piano begeleid door Mi Ying Chen. (www.elisabethoets.nl)
 
Elisabeth heeft haar grootvader Philip Mechanicus nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek ‘In Depot’. Elisabeth vertelt het levensverhaal van haar grootvader vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief en zingt daarbij prachtige liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt.
 
Aan de hand van fragmenten uit het dagboek hoort u het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Philip Mechanicus (1889 – 1944). Een ‘selfmade man’ die zich uit bittere armoede opwerkte tot veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Hij trok zich weinig aan van alle verboden voor Joden: ‘Ik ben niet fout, zij zijn het.’ Het werd hem fataal. Gearresteerd omdat hij zijn ster niet droeg, kwam hij onder andere terecht in Kamp Westerbork, waar hij zijn dagboek schreef. In 1944 werd hij op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz-Birkenau.
 
In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd de bevrijdingsdag van Auschwitz uitgeroepen tot herdenkingsdag van alle slachtoffers van de Nazi’s. In 2005 riep de voorzitter van de Verenigde Naties op tot het instellen van Holocaust Memorial Day rond de herdenkingsdag op 27 januari. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.
 
In Kamp Amersfoort wordt op zondag 25 januari 2015 aandacht geschonken aan Holocaust Memorial Day door de voorstelling ‘Philip Mechanicus, wachten op transport’. U bent van harte uitgenodigd om de voorstelling bij te wonen.
Een impressie van de voorstelling vindt u op: www.elisabethoets.nl
 
Elisabeth Oets (verhaal en zang) en Mi Ying Chen (piano) werkten lange tijd bij de Nationale Reisopera en vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo, dat verschillende programma’s op het repertoire heeft staan.

Aansluitend aan de voorstelling wordt de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een publieksrondleiding bij Kamp Amersfoort.

Start voorstelling : 11.00 uur, de voorstelling duurt circa 80 minuten
Start rondleiding : 13.30 uur, de rondleiding duurt circa 90 minuten
Entreeprijs voorstelling : € 7,-
Entreeprijs rondleiding : € 3,-

Arrangement:
Voorstelling, rondleiding & lunch : € 15,-
 
Reserveren via info@kampamersfoort.nl is noodzakelijk (wilt u bij uw aanmelding kenbaar maken of u de voorstelling wenst bij te wonen, wilt deelnemen aan de rondleiding, of gebruikt wilt maken van het arrangement).
 
NB. In Kamp Amersfoort is betaling met pinpas niet mogelijk!
 

Richard Schuurman vertelt over zijn boek ‘Spoor naar Woeste Hoeve’
Publicatiedatum: 06-12-2014, gearchiveerd 13-11-2014
 
Op vrijdag 12 december 2014 geeft journalist Richard Schuurman in Kamp Amersfoort een lezing over zijn boek ‘Spoor naar Woeste Hoeve’.

Het boek vertelt het verhaal over de Poolse RAF-piloot Czeslaw Oberdak. Pas in 2008 kwam vast te staan dat hij één van de twee onbekende slachtoffers was van de massa-executie bij Woeste Hoeve op 8 maart 1945.
Om dat te kunnen vaststellen ging er een onderzoek van zeventien jaar aan vooraf, waarin Schuurman een vooraanstaande rol speelde.
 
Schuurman ontving in 1991 als journalist van de Zwolse Courant een brief van de zuster van Oberdak, die pas in 1990 had achterhaald dat haar broer in 1944 een noodlanding bij Zwolle had gemaakt. Of hij nog leefde of waar zijn graf was wist zij niet.
 
Richard Schuurman reconstrueerde de gebeurtenissen en ontdekte dat Oberdak na zijn noodlanding op tal van onderduikadressen zat. Op 24 december 1944 werd hij bij toeval gearresteerd en als Todeskandidat opgesloten in de gevangenis in Doetinchem. Daar werd hij op 8 maart 1945 uit zijn cel gehaald en naar Woeste Hoeve overgebracht, waar hij met 116 anderen werd doodgeschoten als represaille voor de aanslag op SS-Obergruppenführer Hanss Rauter.

In zijn lezing vertelt Schuurman over zijn zoektocht naar Oberdak en over de gebeurtenissen bij Woeste Hoeve, de grootste massa-executie die de Duitse bezetter in ons land heeft gepleegd. Ook beantwoordt hij de vraag: wie zijn er voor deze actie veroordeeld?
 
Speciaal voor de lezing in Kamp Amersfoort gaat Schuurman nader in op de relatie tussen Woeste Hoeve en de executie van 49 mannen op dezelfde ochtend van 8 maart 1945 op de schietbaan bij Kamp Amersfoort. Zij stierven uit wraak voor dezelfde aanslag op Rauter. Hoe werd over hun lot beslist en door wie?
 
Richard Schuurman is journalist bij Omroep Flevoland. Voor zijn onderzoek ontving hij in 2011 een Koninklijke onderscheiding en in 2012 een Poolse onderscheiding.
 
Aanmelden
De lezing begint vrijdag 12 december in Kamp Amersfoort om 15:00 uur. Na afloop is het boek ‘Spoor naar Woeste Hoeve’ te koop. (€ 25, -)
 
De toegang is GRATIS.
 
Van tevoren aanmelden is i.v.m. de organisatie wel fijn maar niet verplicht! Vrije inloop is altijd mogelijk, voor zover er plaats is. U kunt u aanmelden via de website www.bibliotheekeemland.nl.
 

Lezing in Kamp Amersfoort over Kamp Vught op 7 november 2014
Publicatiedatum: 21-10-2013, gearchiveerd 11-11-2014
 
Lezing Kamp VughtOp vrijdag 7 november geeft historica Marieke Meeuwenoord in Kamp Amersfoort een lezing over Kamp Vught. Zij ontrafelt aan de hand van egodocumenten, wetenschappelijk onderzoek en naoorlogse strafdossiers de geschiedenis van Kamp Vught en geeft een aangrijpend beeld van een benarde samenleving. Zij gaat ook in op de relatie met Kamp Amersfoort. De lezing begint om 15.30 uur. De toegang is gratis; aanmelden via www.bibliotheekeemland.nl is gewenst.
 
Kamp Vught

Op 5 en 6 september 1944, dit jaar 70 jaar geleden, werd concentratiekamp Vught door de Duitsers ontruimd. Het was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit kamp stond onder beheer van de SS, in tegenstelling tot de andere Nederlandse kampen (waar overigens vaak wel SS'ers werkten, zoals in Amersfoort).
 
Vanaf de opening van het kamp (januari 1943) tot aan de ontruiming zaten er zo’n 35.000 mensen van alle leeftijden, nationaliteiten en standen voor kortere of langere tijd gevangen. Ze waren opgepakt als verzetsstrijder, Jood of gijzelaar, en werden bewaakt door Nederlanders en Duitsers. In het kamp zijn zeker 735 mensen om het leven gekomen, waaronder 36 Belgen.
 
Marieke Meeuwenoord

Marieke Meeuwenoord (Zeist, 1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en rondde cum laude de onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam af. In 2011 promoveerde ze op haar onderzoek naar concentratiekamp Vught. Ze publiceerde hierover verschillende artikelen. Zij werkt op dit moment als beleidsmedewerker cultuur bij de Gemeente Woudenberg.
 
Haar in september verschenen boek ‘Het hele leven is hier een wereld op zichzelf’ laat de anderhalf jaar lange geschiedenis van Kamp Vught vooral zien vanuit het perspectief van de mensen die er gevangen zaten en er werkten.
 

Locatietheater Kamp Amersfoort maakt veel los
Publicatiedatum: 05-11-2014, gearchiveerd 11-11-2014
 
EMOTIES VLOEIEN BIJ ROZENTUIN
 
Ruim 200 bezoekers hebben zaterdag 1 november het locatietheater Rozentuin in Kamp Amersfoort bijgewoond. Het was een bijzondere voorstelling, die heel wat emoties losmaakte. Zoals herkenning van wat zich ruim 70 jaar geleden heeft afgespeeld en erkenning van onmacht. Van het moeten kiezen toen en of je daar wel iets over kunt zeggen. Over onderdrukking en wat dat met mensen doet. En dan tenslotte het besef dat oorlogen, onredelijkheid en onmenselijkheid niet alleen van lang geleden zijn, maar ook vandaag de dag nog altijd aan de orde zijn.
 
Aangrijpend beeld
 
De indrukwekkende voorstelling werd gespeeld door Nederlandse en Duitse acteurs. In totaal ruim 20 junioren en senioren, die de inhoud van het stuk samen met videokunstenaar Theo van Delft en Duitse regisseurs Katrin van Orth en Ralf Siebenand bepaald hebben o.a. op basis van interviews met ooggetuigen en historische gebeurtenissen. De spelers (allen amateurs) wisten met elkaar een aangrijpend beeld neer te zetten, dat nog eens versterkt werd door de geprojecteerde videofragmenten, de gekozen muziek en de intense zang- en dansexpressie van choreografe Lenna Schouten. Niet alleen in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort, maar ook nog eens buiten op het terrein, waar de toeschouwers de spelers in doodse stilte volgden in hun tocht over de locatie.
 
Een kleine twee uur na aanvang van de voorstelling werden de laatste tranen weggepinkt, waarna spelers, creatief team en projectleider Yolande Gastelaars het applaus, de vele felicitaties en de warme reacties in ontvangst konden nemen.
 
Voorstelling gemist?
 
Wie de voorstelling van zaterdag 1 november in Kamp Amersfoort gemist heeft, kan op zondag 16 november 2014 in Gedenkstätte Augustaschacht terecht of op maandag 26 januari 2015 in Gedenkstätte Neuengamme. Over andere speellocaties in Nederland en Duitsland wordt momenteel nog overlegd; ook bestaat de kans dat de Rozentuin volgend jaar nog een keer terugkeert naar Kamp Amersfoort. Naast de verschillende publieksvoorstellingen zijn er ook speciale schoolvoorstellingen, waarvoor separaat lesmateriaal is ontwikkeld. Meer informatie daarover is te verkrijgen bij Carla Huisman, educatief medewerkster van Kamp Amersfoort, of bij Yolande Gastelaars/Gastelaars Communicatie Service Soest.
 

Locatietheater ‘De Rozentuin’ bij Kamp Amersfoort op 1 november 2014
Publicatiedatum: 14-10-2013, gearchiveerd 04-11-2014
 
Kamp Amersfoort en het voormalige dwangarbeiderskamp Augustaschacht in Duitsland vormen eind 2014 het decor van een bijzondere theatervoorstelling. De titel van de voorstelling - die onder andere op 1 november bij Kamp Amersfoort wordt opgevoerd - is ‘De Rozentuin’.
 
 
‘De Rozentuin’ is geen traditioneel theater, maar hedendaags locatietheater met toneelspel, dans, zang, muziek, videokunst, lichamelijke expressie en decor. De opvoering van het stuk speelt zich af tegen verschillende decors. De voorstelling op 1 november begint in het bezoekerscentrum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en verplaatst zich vervolgens naar het buitenterrein van het kamp. ‘Toeschouwers ervaren actief wandelend wat er gebeurt’, aldus Theo van Delft, één van de initiatiefnemers. Centrale vragen en dilemma’s spelen een belangrijke rol. ‘Wat doet onderdrukking met een mens?’, ‘Hoe kon het zover komen …’ en ‘Welke rol zou ik gespeeld hebben, die van dader, slachtoffer of omstander?’.
 
De voorstelling wordt opgevoerd door een groep Nederlandse en Duitse jongeren en senioren. Zij worden begeleid door videokunstenaar Theo van Delft en de Duitse regisseurs Katrin Orth en Ralf Siebenand. Yolande Gastelaars, die bij Kamp Amersfoort de uitvoering van het project ‘Kinderen van Toen’ uitvoert, verzorgt het organisatorische deel van ‘De Rozentuin’. Het theaterstuk wordt later tevens gespeeld in het voormalige dwangarbeiderskamp Augustaschacht en in Kamp Neuengamme (Duitsland). Over uitvoeringen in Nederlandse locaties wordt momenteel nog overleg gevoerd.
 
Op zaterdag 1 november om 14.00 en om 20.00 uur wordt ‘De Rozentuin’ opgevoerd bij Kamp Amersfoort. U bent van harte uitgenodigd om de theatervoorstelling bij te wonen. De voorstelling duurt circa 1 ½ uur en entree kost € 7,50 p.p.
 
Adres: Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden. E-mail: info@kampamerfoort.nl, telefoon: 033- 4613129.
 

Tentoonstelling 'Hij was in Dachau' van 26 mei tot 25 augustus 2014
Publicatiedatum: 22-05-2014, gearchiveerd 16-10-2014
 
Naar aanleiding van het recent verschenen boek'Hij was in Dachau', is bij Kamp Amersfoort een kleine expositie ingericht. De expositie bestaat uit een vitrine met informatie over de gereformeerde predikant Wim Tunderman, die via het Groningse Huis van Bewaring en Kamp Amersfoort in Concentratiekamp Dachau belandde. Daar wachtte hem een vreselijk lot.

Jeanne Tunderman, de vrouw van dominee Wim Tunderman, hield in afwezigheid van haar man een dagboek bij. Zij begon te schrijven op 4 september 1941 toen haar man vanuit Kamp Amersfoort naar het concentratiekamp Dachau werd gevoerd. Hier werd Tunderman als enige Nederlandse dominee uitgekozen om met 39 Poolse priesters medische experimenten te ondergaan. Op 26 december 1942 stierf hij aan de gevolgen van deze experimenten.

Op 8 januari 1943 ontving Jeanne het bericht van overlijden van haar man en maakte zij de laatste aantekeningen in haar dagboek. Jeanne overleed op 4 april 1943, vier maanden nadat ze had gehoord van het overlijden van haar man.

Het dagboek van Jeanne Tunderman verdween in boekenkasten van de familie. Jeanne's nichtje Trudy Koens-de Roon kreeg het na zeventig jaar in handen en was verbijsterd. Het dagboek bleek van grote waarde en werd ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).
Het in 2014 gepresenteerde boek 'Hij was in Dachau' gaat over dit dagboek en de levens van Wim en Jeanne.

De tentoonstelling bij Kamp Amersfoort bestaat uit een vitrine met enkele brieven, dagboekfragmenten, tekeningen, foto's en rapporten die het leven van Wim en Jeanne Tunderman in beeld brengen. De tentoonstelling zal in Kamp Amersfoort te zien zijn van 26 mei tot 25 augustus 2014.

'Hij was in Dachau.' Oorlogsdagboek (1942/43) van Jeanne Tunderman
Trudy Koens (red.). Uitg. Plateau, Barneveld 2014. 144 blz. € 14,95 (gebonden, met fotokatern)
www.vuurbaak.nl
 

Herdenking 16 oktober
Publicatiedatum: 10-10-2013, gearchiveerd 16-10-2014
 
Op 16 oktober zullen nabestaanden, afgevaardigden en belangstellenden herdenken dat op 16 oktober 1942, vijftien mannen werden gefusilleerd. De groep bestond uit twaalf politieke gevangenen uit Kamp Amersfoort en drie gijzelaars uit de gijzelaarskampen in Haaren en Sint Mi­chielsgestel.
 
De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren nodigt belangstellenden uit om de herdenking bij te wonen. Evenals bij herdenkingen in voorgaande jaren zijn ook dit jaar afgevaardigden aanwezig van: het voormalig verzet, de Gemeente Woudenberg, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en van de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren. Sinds 16 oktober 2013 staat op de plaats van de fusillade een informatiepaneel dat kon worden gerealiseerd door een financiële bijdrage van de Gemeente Woudenberg.

Voorafgaande aan de herdenking zullen de deelnemers bijeenkomen tussen 10.30 en 11.00 uur in Restaurant Bergzicht (voorheen "Aart Jansen") Doornseweg 23, te Woudenberg. U vindt deze gelegenheid aan de weg tussen Maarn en Amers­foort (komende uit de richting Maarn aan uw linker­hand).
Na een welkomstwoord van de voorzitter van de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren om 11:15 uur, wordt een ieder verzocht zich - gezamenlijk en per auto - naar de gedenk­plaats te begeven. De directe omgeving van de ge­denkplaats is ongebaand en soms moeilijk begaanbaar.

De herdenking bij de gedenkplaats vangt aan om 11:45 uur. Er zal gelegenheid zijn tot het leggen van bloemen. Na afloop van de herdenking kan worden bijgepraat in Restaurant Bergzicht. De samenkomst is om ongeveer 13:15 ten einde.
 
Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren
G.A.J. de Waal, secretaris
email: g.waal12@upcmail.nl

De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren is een voortzetting van het Comité Oud-Gijzelaars@ 1942-1944
 

Zondag gratis publieksrondleiding
Publicatiedatum: 10-05-2014, gearchiveerd 28-09-2014
 
Tot en met september 2014 wordt op iedere zondagmiddag om 14.00 uur gestart met een rondleiding. Deze rondleiding over het terrein van voormalig Kamp Amersfoort duurt ongeveer 1,5 uur en vindt plaats onder leiding van een ervaren gids. Na afloop is er gelegenheid om documentaires te bekijken in het bezoekersgebouw. Aanmelding voor een rondleiding is niet nodig en deelname is gratis, evenals koffie en thee.
Een donatie is van harte welkom.

De rondleidingen starten bij het bezoekersgebouw aan de Loes van Overeemlaan 19 en vinden plaats ongeacht de weersomstandigheden.

Publieksrondleidingen in 2014:
Gratis publieksrondleidingen vinden plaats op de onderstaande zondagen en starten om 14:00 uur:

11, 18, 25mei
1, 8, 15, 22, 29juni
6, 13, 20, 27 juli
3, 10, 17, 24, 31 augustus
7, 14, 21, 28 september
 

Nieuw informatiebulletin: NIEUWS nr. 39
Publicatiedatum: 04-04-2014, gearchiveerd 15-09-2014
 
NIEUWS 38Rond 4 april 2014 viel informatiebulletin nr. 39 met de titel 'NIEUWS' bij onze donateurs in de bus.
 
Het 36 pagina's tellende blad NIEUWS verschijnt twee tot drie keer per jaar in een oplage van 3.300 exemplaren. Het bulletin is gratis en wordt verzonden aan donateurs van de Stichting.

In deze uitgave treft u enkele bijzondere artikelen, waaronder een verslag van oud-gevangene dhr. van Abshoven, een artikel over 'Roofkunst', aankondigingen voor de herdenkingsdagen en nog veel meer.
 
Deze en eerdere publicaties zijn online te bekijken op de pagina Informatiebulletin 'NIEUWS'.
 
De volgende editie van 'NIEUWS' - nummer 40 - verschijnt in het najaar van 2014.
 
 
 

14 september 2014; Vertelling bij monument 'Gevangene voor het vuurpeloton'.
Publicatiedatum: 07-09-2014, gearchiveerd: 15-09-2014
 
Onder de titel ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ vertelt acteur Frans de Bruijn op zondagmiddag 14 september over de plek waar op 8 maart 1945, 49 mannen werden gefusilleerd.

De fusillade die plaatsvond aan het einde van de schietbaan bij Kamp Amersfoort, was een represaille voor een aanslag op de belangrijkste Duitse politiefunctionaris in Nederland; Hanns Albin Rauter.

Na de bevrijding werden de 49 slachtoffers teruggevonden en herbegraven. Bij de executieplek werd een houten kruis geplaatst dat in 1953 werd vervangen door het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’. Dit monument staat ook bekend als ‘De Stenen Man’.

Acteur Frans de Bruijn vertelt over de executie en wat het monument op deze plek aan gedachten, herinneringen en emoties oproept. In zijn verhaal is geen woord overdreven, het is historisch correct, leerzaam en aangrijpend.

Frans de Bruijn is verbonden aan Stichting Culturele Projecten 'De Blauwe Tulp' Culemborg.

Tekst van de vertelling: Ton Cales, vormgeving: Monique de Roij van Zuijdewijn. www.blauwetulp.nl

De vertelling start om 14.00 en om 16.00 uur bij het monument De Stenen Man en duurt circa 30 minuten.

Toegang is gratis. Er zijn 30 zitplaatsen.

Geïnteresseerden worden een kwartier voor aanvang verwacht in het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort. 
 
 

Boekpresentatie van "Mijn vader de soldaat" op 4 juli vanaf 16:00 uur.
Publicatiedatum: 26-06-2014, gearchiveerd: 04-07-2014
 
Kamp Amersfoort en The House of Books nodigen u van harte uit voor de presentatie van het boek "Mijn vader de soldaat" van Bozena van Mierlo. "Mijn vader de soldaat" is het aangrijpende relaas van een Poolse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de 1e Poolse Pantserdivisie deelneemt aan de bevrijding van het zuiden van Nederland.

Het boek "Mijn vader de soldaat"
Voorjaar 1940. De Tweede Wereldoorlog is in alle hevigheid losgebarsten. Een jonge Pool wordt met zijn familie naar Siberië gedeporteerd. In het najaar van 1942 wordt hij soldaat in het leger van generaal Maczek, dat als onderdeel van de geallieerde strijdkrachten in 1944 Vlaanderen en het zuiden van Nederland bevrijdt. Na de oorlog besluit hij terug te keren naar het inmiddels communistische Polen. Zijn leven is voor altijd getekend door de verschrikkingen van de oorlog.Vijftig jaar later leest Anna het oorlogsdagboek van haar vader. Ze woont inmiddels in Den Haag en heeft het psychisch zwaar. De vraag waarom haar vader haar als kind geen liefde kon geven houdt haar nog altijd bezig. Kan ze hem ooit vergeven? Anna beseft eens te meer dat zij een tweede generatie oorlogsslachtoffer is. Door een telefoontje uit Schotland komt een groot geheim aan het licht.

Bozena van Mierlo-Dulinska
Bozena van Mierlo-Duliṅska komt uit Krakau, Polen en woont sinds 1977 in Nederland. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde en werkte als docent Engels, Nederlands en Pools op diverse scholen en instituten.Haar debuutroman 'Mijn vader de soldaat' schreef ze als eerbetoon aan alle Poolse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben meegevochten bij de bevrijding van West-Europa.

Wanneer: Vrijdag 4 juli 2014 van 16:00 uur tot 18:00 uur.

Waar: Bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden

Aanmelden of reserveren: Wilt u uw aanwezigheid kenbaar maken via e-mailadres elaine.oey@dutch-media.nl onder vermelding van "Boekpresentatie Mijn vader de soldaat".

Meer informatie: Voor vragen kunt u contact opnemen met Elaine Oey via elaine.oey@dutch-media.nl of 020-4624314.
U kunt hier de digitale uitnodiging (pdf) downloaden.
 

Requiem voor een Gevangene voor het vuurpeloton
Publicatiedatum: 06-05-2014, gearchiveerd: 10-06-2014
 
Door acteur Frans de Bruijn.

Verbijstering kruipt in de aarden wallen,
nestelt zich diep in de poriën van de
bosgrond, echoot na in de lange sleuf,
de loopgraaf en stijgt tenslotte op als
een voortijlende aanklacht


Daar staat hij, fier en ongebroken: de Stenen Man.
Eén hand tot vuist gebald, als teken van machteloze woede, verzet en vastberadenheid. De open hand als symbool van vertwijfeling, van hoop, van hunkering naar het leven. Hij roept ons zonder woorden naderbij te komen.

Een lament of treurdicht waarin verteld wordt wat dit monument op deze plek aan gedachten, herinneringen en emoties oproept.

Datum: 6 juni 2014 om 16.00 uur.
Plaats: Monument 'De Stenen Man' - Kamp Amersfoort

Tekst: Ton Cales
Vormgeving: Monique de Roij van Zuijdewijn

Stichting Culturele Projecten 'De Blauwe Tulp'
Culemborg, telefoon: 0345 520419
 

Gift voor project Kinderen van Toen
Publicatiedatum: 22-05-2014, gearchiveerd 03-06-2014
 
De vicevoorzitter van de Soroptimistenclub Utrechtse Heuvelrug, ​mevrouw ​Marianne Tonis-Toonen, projectleider Kinderen van Toen, ​mevrouw ​Yolande Gastelaars, ​soroptimist ​mevrouw Kalshoven-Brester en Soroptimist ​mevrouw ​Annemarie Huiskes​.Op maandagavond 19 mei was de Soroptimistenclub Utrechtse Heuvelrug op bezoek in Kamp Amersfoort. De aanleiding van hun bezoek was een schenking die zij wilden doen voor het project 'Kinderen van Toen'.

Uitgangspunt voor het project, zijn de verhalen van de ‘kinderen van toen’. De projectmedewerkers willen invoelbaar maken wat het betekent om ‘kind te zijn’ in een oorlogssituatie, te wonen in de nabijheid van een gevangenenkamp & geconfronteerd te worden met gevangenentransporten en met de keuzes die ouders indertijd maakten.
Het project krijgt vorm door een (educatieve) website, een documentaire & mogelijk een verzameling uitgewerkte interviews in boekvorm.


(foto vlnr: De vicevoorzitter van de Soroptimistenclub Utrechtse Heuvelrug, ​mevrouw ​Marianne Tonis-Toonen, projectleider Kinderen van Toen, ​mevrouw ​Yolande Gastelaars, ​soroptimist ​mevrouw Kalshoven-Brester en Soroptimist ​mevrouw ​Annemarie Huiskes​)

De dames van de Soroptimistenclub werden ontvangen met een hapje en een drankje, kregen een rondleiding over het terrein, en voerden een inspirerend gesprek over vrijheid en wat je daar zelf aan bij kunt dragen.

Speciale gast deze avond was mevrouw Kalshoven-Brester, lid van een bevriende Soroptimisten club, maar speciaal bij dit project betrokken omdat zij als een van de eerste 'kinderen' werd geïnterviewd . Mevrouw Kalshoven woonde in de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort en heeft veel bijzondere herinneringen aan deze tijd waarover ze deze avond vertelde.

Aan het slot van de avond schonk de Soroptimistenclub € 1.000,00 voor het project Kinderen van Toen, waar de projectmedewerkers bijzonder blij mee zijn. Het team is hard bezig om genoeg geld bij elkaar te krijgen zodat Kamp Amersfoort volgend jaar officieel kan starten met dit bijzondere project.
 

Lezing (5 juni) door Bozena van Mierlo gaat niet door.
Publicatiedatum: 21-05-2014, gearchiveerd: 03-06-2014
 
Lezing door Bozena van Mierlo
Over “Mijn vader de soldaat”


Op donderdagavond 5 juni komt Bozena van Mierlo in Kamp Amersfoort een lezing geven over haar onlangs verschenen boek "Mijn vader de soldaat", het aangrijpende relaas van een Poolse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de 1e Poolse Pantserdivisie deelneemt aan de bevrijding van het zuiden van Nederland. De lezing begint om 19.30 uur en kost € 5,-. Van tevoren aanmelden via www.bibliotheekeemland.nl is gewenst.

Verhaal
Voorjaar 1940. De Tweede Wereldoorlog is in alle hevigheid losgebarsten. Een jonge Pool wordt met zijn familie naar Siberië gedeporteerd. In het najaar van 1942 wordt hij soldaat in het leger van generaal Maczek, dat als onderdeel van de geallieerde strijdkrachten in 1944 Vlaanderen en het zuiden van Nederland bevrijdt. Na de oorlog besluit hij terug te keren naar het inmiddels communistische Polen. Zijn leven is voor altijd getekend door de verschrikkingen van de oorlog.

Vijftig jaar later
Vijftig jaar later leest Anna het oorlogsdagboek van haar vader. Ze woont inmiddels in Den Haag en heeft het psychisch zwaar. De vraag waarom haar vader haar als kind geen liefde kon geven houdt haar nog altijd bezig. Kan ze hem ooit vergeven? Anna beseft eens te meer dat zij een tweede generatie oorlogsslachtoffer is. Door een telefoontje uit Schotland komt een groot geheim aan het licht.

Bozena van Mierlo
Bozena van Mierlo-Duliṅska komt uit Krakau (Polen) en woont sinds 1977 in Nederland. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde en werkte als docent Engels, Nederlands en Pools op diverse scholen en instituten. Haar debuutroman 'Mijn vader was soldaat' schreef ze als eerbetoon aan alle Poolse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben meegevochten bij de bevrijding van West-Europa.

Bekijk ook de aankondiging op de website van de Bibliotheek Eemland
 

4 mei openingstijden en rondleidingen bij Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 26-04-2014, gearchiveerd 05-05-2014
 
De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op 4 mei de gehele dag geopend (van 10:00 - 21:00 uur). Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden.

De eerste rondleidingen starten om 11:00 uur. Volgende rondleidingen starten ieder half uur, voor het laatst om 15:30 uur. Aanmelding voor deelname aan een rondleiding is niet nodig; de rondleidingen vinden plaats ongeacht de weersomstandigheden.

Gedurende de dag worden in het bezoekerscentrum diverse documentaires vertoond.
Rond 13:00 uur worden bezoekers geïnformeerd over de mogelijkheid om de herdenking op de Leusderheide bij te wonen.
Vanaf 18:15 uur begint het opstellen voor de Stille Tocht die om 19:00 uur begint.
 

4 mei: Herdenking Leusderheide
Publicatiedatum: 26-04-2014, gearchiveerd: 05-05-2014
 
Op 4 mei worden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om - onder begeleiding van de terreinbeheerder van defensie - het gedenkkruis op de Leusderheide te bezoeken. Hier vindt ieder jaar een korte plechtigheid plaats ter nagedachtenis aan de mannen die in de Tweede Wereldoorlog op de Leusderheide werden gefusilleerd. De herdenking begint om 14:00 uur.
 
De Leusderheide ligt ten zuiden van Amersfoort. Het uitgestrekte natuurgebied kreeg in de afgelopen 100 jaar een vooral militaire betekenis. Het gebied is nog steeds militair terrein. Tot enkele jaren terug waren de schietbanen nog in gebruik en nog steeds vinden er militaire oefeningen plaats. Onder andere vanwege deze activiteiten is de Leusderheide gesloten voor publiek. Behalve op 4 mei. Op deze dag wordt aan nabestaanden en belangstellenden de gelegenheid geboden om één van de grootste executieplaatsen van Nederland in de Tweede Wereldoorlog te bezoeken.
 
Direct na de Tweede Wereldoorlog werden tientallen massagraven bij Kamp Amersfoort en op de Leusderheide opgespoord. De slachtoffers werden geborgen en herbegraven. Daarna werd het stil op de Leusderheide, tot 1954. In dat jaar werd op initiatief van nabestaanden een gedenkkruis opgericht. Het kruis werd geplaatst op de plek waar kort na de bevrijding enkele massagraven werden aangetroffen. In dit deel van de Leusderheide hadden de meeste executies plaatsgevonden. Ruim honderd slachtoffers uit acht massagraven werden in dit deel geborgen.
In een ander deel van de Leusderheide werden eveneens meerdere massagraven dicht bij elkaar aangetroffen. Deze plek werd nooit gemarkeerd of van een gedenkteken voorzien. Het gedenkkruis brengt ook deze slachtoffers in herinnering.
 
De herdenking op de Leusderheide begint om 14:00 uur.
De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Maarten Peters en leden van The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums(www.seaforth.nl). Evenals vorig jaar zullen leden van F.M.V. The Green Sparks aanwezig zijn (www.greensparks.nl). Na de herdenking zijn hun militaire voertuigen te bezichtigen op de parkeerplaats bij de Genschauloods.
 
Programma:
13.00 - 13.45 uur: aankomst bezoekers bij de parkeerplaats van de Genschauloods* op de Leusderheide
13.45 – 14.00 uur: Wandeling naar het gedenkkruis (er is passend vervoer voor personen die slecht ter been zijn).
14.00 uur: Aanvang herdenking
14.30 uur: Einde herdenking
15.15 - 15.15 uur: Verzamelen op parkeerplaats van de Genschauloods, bezichtigen voertuigen Green Sparks, vertrek.
 
* De Genschauloods ligt op militair terrein en is te bereiken via de inrit/zijweg aan de Kolonel van Roijenweg. Deze inrit/zijweg vindt u na c.a 800 meter (na de kruising Doornseweg/Kolonel van Roijenweg) aan uw linkerhand. De route is ook gemarkeerd. Wanneer u komend vanaf de Doornseweg de Kolonel van Roijenweg op rijdt, volgt u de aanwijzingen op de bordjes of van de medewerkers van Kamp Amersfoort.
 
Aanvullingen en/of wijzigingen in het programma vindt u op deze pagina.
 

4 mei: Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof
Publicatiedatum: 26-04-2014, gearchiveerd: 05-05-2014
 
De Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof start om 19:15 uur. Deelnemerskunnen zich vanaf 18:30 uur opstellen op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden naast Kamp Amersfoort. Om 19:15 uur wordt de appelklok op de gedenkplaats van Kamp Amersfoort geluid, waarna de tocht aanvangt.

De Stille Tocht leidt naar het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’- ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd - en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof.

Om 19:55 uur, leggen de burgemeesters van Amersfoort en Leusden beiden een krans bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Na het hoornsignaal is het om 20:00 uur overal in Nederland twee minuten stil.

Na de gedachtenisstilte en na het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus worden het ‘gedenkteken voor de onbekende soldaat’, de Nederlandse en Commonwealth oorlogsgraven, het monument voor veteranen en het Russisch Ereveld bezocht.

Busvervoer voor, tijdens en na de Stille Tocht
Informatie over de (pendelbus-)dienstregeling voor vervoer van het Centraal Station naar Kamp Amersfoort (en terug) is nog niet bekend. Informatie hierover volgt z.s.m.

Om 19:15 uur rijden personenbusjes achter de deelnemers van de Stille Tocht aan, naar begraafplaats Rusthof. Deze busjes rijden om 20:20 uur weer terug naar Kamp Amersfoort. Dit busvervoer is gratis voor mensen die slecht ter been zijn.

De gedenkplaats bij Kamp Amersfoort is tot 21:00 uur geopend.
 
 
 

4 mei: Herdenkingsconcert
Publicatiedatum: 27-04-2014, gearchiveerd: 05-05-2014
 
Op 4 mei, van 21.00 tot 22.00 uur, vindt het Herdenkingsconcert plaats in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort. Uitgevoerd wordt:

ANNELIES van James Whitbourn
Dagboekfragmenten van Anne Frank

Met medewerking van:
Marjon Strijk – sopraan
Artonis Pianotrio ( cello, piano, viool)
Margreet Houtman – klarinet
Onder leiding van Paul Valk

Locatie: Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 31 Amersfoort
Toegang: gratis
Collecte na afloop

Meer informatie vindt u op de website van Oratoriumvereniging SoliAmersfoort.
 
 
 

WOII wandelingen in de Amersfoortse binnenstad
Publicatiedatum: 26-04-2014, gearchiveerd: 05-05-2014
 
Rondleiders van Gilde Amersfoort verzorgen evenals voorgaande jaren WOII-wandelingen door de stad. De route voert langs plaatsen waar aangrijpende voorvallen uit die tijd hun sporen hebben achtergelaten.

Data en starttijden:
Vrijdag 2 mei 19.00 uur
Zaterdag 3 mei 17.00 uur
Zondag 4 mei 11.30 en 15.00 uur
Maandag 5 mei om 15.00 uur

De wandelingen beginnen bij Museum Flehite aan de Westsingel 50.
De kosten bedragen 5 euro voor volwassenen, kinderen t/m 14 jaar betalen 4 euro.
 

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen
Publicatiedatum: 15-08-2013, gearchiveerd 06-05-2014
 
‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’; een samenwerkingsproject van 25 oorlogsmusea.
 
De tentoonstelling is vanaf 5 februari 2014 te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Gastcurator Ad van Liempt zoekt nog vijf voorwerpen uit het Nederlands publiek om de tentoonstelling compleet te maken. Kijk op: www.tweedewereldoorlog.nl
 

Grote belangstelling op 4 en 5 mei
Publicatiedatum: 05-05-2014, gearchiveerd 06-05-2014
 
Op 4 en 5 mei was er voor Kamp Amersfoort aanzienlijk meer belangstelling dan in voorgaande jaren.
De herdenking op de Leusderheide werd door c.a. 140 personen bijgewoond (in 2013 c.a. 50) en er waren ook veel meer bezoekers die deelnamen aan een rondleiding bij het voormalige kamp.

Bij de start van de Stille Tocht van de gemeentes Amersfoort en Leusden werden in Kamp Amersfoort c.a. 1.600 deelnemers geteld; ruim 400 meer dan voorgaande jaren.

De belangstelling voor de publieksrondleidingen van Kamp Amersfoort op 5 mei was zeer groot. Om 13.00 uur waren al tweemaal zoveel bezoekers geteld als vorig jaar. Onder hen bevonden zich meer dan 80 Russische schoolkinderen, die na hun bezoek aan het Russisch Ereveld doorreisden naar Kamp Amersfoort waar ze monument Koedriest en de Stenen Man bezochten.

Op 4 en 5 mei hebben we kunnen constateren dat de interesse voor de Tweede Wereldoorlog en Kamp Amersfoort onverminderd groot is en zelfs toe lijkt te nemen.
 

5 mei openingstijden en rondleidingen bij Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 26-04-2014, gearchiveerd 06-05-2014
 
De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op 5 mei de gehele dag geopend (van 10:00 - 17:00 uur). Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden.

De eerste rondleidingen starten om 11:00 uur. Volgende rondleidingen starten ieder half uur, voor het laatst om 15:30 uur. Aanmelding voor deelname aan een rondleiding is niet nodig; de rondleidingen vinden plaats ongeacht de weersomstandigheden.
Gedurende de dag worden in het bezoekerscentrum diverse documentaires vertoond.
 

5 mei: De Bevrijdingsvaart
Publicatiedatum: 26-04-2014, gearchiveerd 05-05-2014
 
Op 5 mei, de dag van de vrijheid, maakt De Inspiratieboot een Bevrijdingsvaart over de Eem.
 
Voordat De Inspiratieboot haar trossen los zal gaan gooien, zal er om 13.00 uur onder leiding van gidsen van Gilde Amersfoort een 'WOII-wandeling' plaatsvinden. Het verzamelpunt voor de wandeling is bij de Koppelpoort. Een unieke kans omdat deze wandeling niet vaak aangeboden wordt. De wandeling zal eindigen in de Eemhaven, de thuishaven van De Inspiratieboot. Met deze wandeling kunnen maximaal 35 mensen mee.
 
Tijdens het inschepen tussen 13.45 en 14.00 uur zal DJ Play it again Sem bevrijdingsplaatjes draaien vanaf zijn bakfiets. De gasten worden ontvangen met een mooi Bevrijdingsgebakje verzorgd door Joey Mercuur.
 
Om 14.00 uur vertrekt De Inspiratieboot vanuit de Eemhaven naar het nationaal landschap Arkemheen-Eemland. Via Kamp Amersfoort zijn wij in contact gekomen met een oud kampgevangene. Hij is onze eregast en hij deelt graag zijn verhaal met ons tijdens de Bevrijdingsvaart. Ook zal een gids iets vertellen over Kamp Amersfoort.
 
In de polder bij de Malebrug zal de Inspiratieboot rond 15.30 uur aanleggen en zullen we samen met Arthur Brilman door het gebied Coelhorst gaan lopen. Arthur is een gids die goed bekend is met dit gebied. Hij zal ons vertellen wat er is gebeurd met het landschap en de gebouwen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
Na de natuurexcursie zal De Inspiratieboot weer terug varen en om 17.45 uur aankomen in de Eemhaven. Tijdens deze vaart kun je genieten van een lekker drankje en van de heerlijke hapjes bereid door traiteur Mercuur‘s.
 
Voor 20 euro mag je mee aan boord en steun je Kamp Amersfoort. Inclusief de WOII-wandeling kosten de kaarten 25 euro. Deze kaartjes zijn inclusief 3 consumptiebonnen, een gebakje en lekkere hapjes. De kaartjes zijn verkrijgbaar bij Schipbreuk (Kleine Koppel 14), VVV Amersfoort (Breestraat 1) en Kamp Amersfoort (Loes van Overeemlaan 19).
 
De opbrengst van de Bevrijdingsvaart komt ten goede aan Kamp Amersfoort. Kamp Amersfoort wil de komende jaren het educatieve aanbod vernieuwen, meer lezingen organiseren en het onderzoek ten behoeve van nabestaanden uitbreiden. De Inspiratieboot wil door middel van de Bevrijdingsvaart hieraan een steentje bijdragen. Iedereen die aan deze vaart meewerkt doet dit geheel belangeloos!
 
De sponsoren zijn:
De Inspiratieboot, Mercuur’s Traiteur en catering, Joey Mercuur Pattiserie, VVV Amersfoort, Baretta Media, Artjet kunst en natuurbeleving, Sem ‘Play it again’, Gilde Amersfoort.
 
Meer informatie over deze activiteit op 5 mei vindt u in de flyer of op de website van De Inspiratieboot
 

NIET WEGGOOIEN, op 2 mei bij Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 26-04-2014, gearchiveerd 05-05-2014
 
'NIET WEGGOOIEN!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. Deze actiedag vindt op vrijdag 2 en/of zaterdag 3 mei plaats bij de zeventien deelnemende instellingen. ‘NIET WEGGOOIEN!’ vraagt aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië.
 
Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren. Bezoekers krijgen op deze dag advies van deskundigen, verbonden aan de deelnemende instellingen en musea, over het behoud van het materiaal. En zij zijn in de gelegenheid hun eigen oorlogsmaterialen over te dragen aan de deelnemende organisaties.
 
Op de website www.actienietweggooien.nl kunnen mensen hun schenking online aanmelden bij een museum of instelling naar keuze. Op de website staat het verzamelbeleid per instelling beschreven, zodat schenkers zelf kunnen bepalen waar hun oorlogsmaterialen het beste thuishoren. Ook is er een aanmeldformulier voor een codicil gekoppeld aan de website. Zo kunnen schenkers beslissen waar hun materiële oorlogserfgoed naar toe gaat als ze komen te overlijden.
 
Overzicht van de 17 deelnemende instellingen:
Achterhoeks Museum: 057 546 39 42
Airborne Museum ‘Hartenstein’: 026 333 77 10
Anne Frank Stichting: 020 556 71 00
Fries Verzetsmuseum: 058 255 55 00
Herinneringscentrum Kamp Westerbork: 059 359 26 00
Joods Historisch Museum: 020 531 03 10
Markt 12 Aalten: 054 347 17 97
Museon: 070 338 13 38
Museum Bronbeek: 026 376 35 55
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945: 024 397 44 04
Nationaal Monument Kamp Vught: 073 656 67 64
NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies: 020 523 38 00
OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam: 010 484 98 31
Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen: 050 599 20 27
Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort: 033 461 31 29
Verzetsmuseum Amsterdam: 020 620 25 35
Verzetsmuseum Zuid-Holland: 018 252 03 85
 

9 april 2014: 77 kaarsjes voor gefusilleerde Russen
Publicatiedatum: 06-04-2014, gearchiveerd 10-04-2014
 
Op 9 april staat de Stichting Russisch Ereveld opnieuw stil bij de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die datum in 1942 werden in alle vroegte 77 Sovjetsoldaten uit Kamp Amersfoort gehaald en net buiten het kamp gefusilleerd.
 
Op 9 april 2014 om 06:30 uur wordt, net als vorig jaar, voor elk slachtoffer een kaarsje aangestoken. De militair attaché van de Russische Federatie in Nederland heeft zijn aanwezigheid toegezegd. Als belangstellende bent u die ochtend van harte welkom om ook een kaarsje aan te steken en daarmee uw verbondenheid te tonen.
 
De plechtigheid start om 06:30 uur bij het 'Russisch Monument' ook wel 'Monument Koedriest' genoemd (aan het einde van de Loes van Overeemlaan in Leusden) en zal naar verwachting een half uurtje duren. Na afloop is er gelegenheid om in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort koffie of thee te drinken en een broodje te eten.
 
De 77 maakten deel uit van een groep van 101 Sovjet-Russische krijgsgevangenen uit onder meer Oezbekistan, die door de nazi’s als levend propagandamateriaal naar Amersfoort waren gestuurd. De aanblik van een stelletje in lompen gehulde spleetogen moest het Nederlandse volk, en met name de communisten in ons land, ervan overtuigen dat wij beter de zijde van nazi-Duitsland konden kiezen in de strijd tegen het bolsjewisme.
 
In Kamp Amersfoort stierven 24 van hen in amper een halfjaar tijd aan honger, ziekte en mishandeling. De overgebleven 77 ’Russen’ werden in de vroege ochtend van 9 april 1942 in vrachtwagens geladen en in groepjes van vier net buiten Kamp Amersfoort gefusilleerd.
 
Toen de bewakers het kamp in april 1945 verlieten, verbrandden zij de administratie van 1941 en 1942. De 101 die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven kwamen, liggen daardoor allen als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Russisch Ereveld. Hoewel de meeste slachtoffers volgens verklaringen afkomstig zijn uit de toenmalige Sovjetrepubliek Oezbekistan, is hun identiteit nooit vast komen te staan.
 
De latere kampcommandant Karl Peter Berg kreeg voor onder andere de moord op de ’Russen’ de doodstraf. De leider van het executiepeloton, Erich Deppner, werd in 1962 tot ontsteltenis van ooggetuigen door een Duits gerechtshof vrijgesproken.
 
De 101 Sovjetsoldaten die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven kwamen, zijn herbegraven op het Russisch Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof. Hier werden nog 764 andere oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie herbegraven. De Stichting Russisch Ereveld probeert de nagedachtenis aan deze soldaten levend te houden, spoort nabestaanden op en organiseert grafbezoek voor nabestaanden. Meer informatie www.russisch-ereveld.nl.
 

Amerfortissimo klassieke kamermuziek op 5 april (20:30 uur) in Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 28-01-2014, gearchiveerd 06-04-2013
 
Quatuor pour la fin du temps

zaterdag 5 april 20.30u
Een meesterwerk van O. Messian
Prijs € 15
Duur 60 min. (zonder pauze)
Locatie Kamp Amersfoort
Kaarten verkrijgbaar via www.amerfortissimo.nl
 
Vijfduizend Franse krijgsgevangenen luisterden op 15 januari 1941 naar de première van het ‘Quatuor pour la fin du temps’. Het was ijzingwekkend koud in de barak van Stalag, een Duits krijgsgevangenenkamp in Polen. Toch waren zelfs de gewonde gevangenen op stretchers aanwezig, op de voorste rijen van het publiek. Een uur lang bleven zij in stilte luisteren. Olivier Messiaen, de componist, zei later over deze uitvoering: “Nooit is er met meer aandacht en begrip naar mijn muziek geluisterd.”

Messian liet met zijn ‘Quatuor’ de tijd stil staan. Hij schreef dit achtdelige werk voor de instrumenten die op dat moment in het krijgsgevangenenkamp aanwezig waren.

Komt u vooral luisteren naar dit intense concert op een bijzondere Amersfoortse locatie, en laat samen met de musici de tijd voor even stil staan.

Lonneke van Straalen – viool
Julien Hervé – klarinet
Jan Bastiaan Neven – cello
Edward Janning – piano

Lonneke speelt in verschillende bezettingen kamermuziek en remplaceert in vele orkesten in binnen- en buitenland. Naast haar passie voor viool spelen schrijft zij muziektheater voor jonge kinderen, en is zij artistiek leider en initiator van kamermuziek festival Amerfortissimo.Lonneke bespeelt een viool van Johannes Cuypers uit 1786 haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Jan Bastiaan is verbonden aan het Nederlands Kamerorkest als plaatsvervangend solocellist. Hij is een echte kamermuziek fanaat en speelt in diverse vaste ensembles o.a. in het Erard Ensemble, en the Amsterdam Chamber Soloists.Jan Bastiaan bespeelt een cello van Bernadel uit 1865 hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Edward is een bevlogen pianist en heeft een passie voor spelen op historische instrumenten. Edward is oprichter en pianist van het Erard ensemble waarin de Erard vleugel centraal staat.

Wilt u meer weten over Amerfortissimo en het programma voor 2014? Bezoek dan de website www.amerfortissimo.nl.

 

‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’
bij Nationale Herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog
Publicatiedatum: 20-02-2014, gewijzigd 13-03-2014, gearchiveerd: 27-03-2014
 
Op of rond vrijdag 21 maart 2014 presenteren de vier Herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog (Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Indisch Herinneringscentrum, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Nationaal Monument Kamp Vught) een afwisselend programma over de geschiedenis van de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland in het kader van hun gezamenlijke programma ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’.
 
Op vrijdag 21 maart 2014 presenteert Nationaal Monument Kamp Amersfoort een vertelvoorstelling over de geschiedenis van de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland. De voorstelling ‘Het Verkadeblik uit Ambon’ van theater/muziekgroep DeltaDua, wordt gehouden in het kader van het programma ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’.
 
Na de Tweede Wereldoorlog verruilden vele Indische Nederlanders en Molukkers noodgedwongen het tropische Nederlands-Indië voor het koude Nederland. Welke verhalen delen zij? Wat hebben zij meegemaakt?
 
Nel Lekatompessy vertelt over de dag dat haar ouders in de haven van Rotterdam aankwamen, de verwarring, het wachten op de grote terugkeer, hun dromen, hun eenzaamheid, hun verlangen en de heimwee naar hun geboortegrond. Het vertrekpunt van haar verhaal is een historisch Verkadeblik uit Ambon. Ook in Nederlands-Indië waren de koekjes van Verkade een begrip! Het blik lag rond 1900 op de Zaanse kade in Zaandam, in een van de honderdduizenden vrachtkisten te wachten op verscheping naar Ambon. Zo’n vijftig jaar later stuurt Oma Nel hetzelfde blik, gevuld vol Verkade-heerlijkheden, per bootpost terug naar Nederland, waar haar zoon na het opdoeken van het KNIL naar toe is gebracht. Ze maakt zich zorgen om de kleinkinderen.
 
‘Het Verkadeblik uit Ambon’; een bijzondere voorstelling van theater/muziekgroep DeltaDua.Gitaar: Peter Lengams
 
De voorstelling begint om 20.00 uur in het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort.Het programma duurt ongeveer 60 minuten. De voorstelling is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kamp Amersfoort 033-4613129.
 

Op vrijdag 21 maart 2014 presenteren Martine Letterie en Karlijn Stoffels hun nieuwe boek ‘Dwars door de storm’ bij het Indisch Herinneringscentrum. Een jeugdboek (11+) over wat de Groningse Tjakkie en de Molukse Jacob begin jaren ’50 van de vorige eeuw bindt, ondanks de verschillende werelden waarin zij opgroeien. Lezingen, muziek en gesprekken brengen de herinneringen aan de Indische en Molukse geschiedenis uit die tijd weer terug. Daarbij is er veel aandacht voor een bindende factor van toen, de indorock.
 
M.m.v. de auteurs Martine Letterie en Karlijn Stoffels, Herman Keppy (journalist, schrijver, onderzoeker), Hans Consten (gitarist, presentator Rock Around The Sixties bij Omroep Rijswijk) en muziekgroep Sound of Njoy. Meer informatie: www.indischherinneringscentrum.nl
 
 
Diverse activiteiten in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het weekend van 21 t/m 23 maart staat in het teken van woonoord Schattenberg. Zo zijn de documentaire Woonoord Schattenberg (RTV Drenthe) en de film Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen (Daan & Laan 2012) te zien en zijn er op zaterdag 22 en zondag 23 maart om 15.00 uur Molukse rondleidingen. Op 23 maart vindt de boekpresentatie Kazernekind van Marlies Mielekamp plaats. Kijk voor meer informatie op de website: www.kampwesterbork.nl.
 
Diverse activiteiten in Nationaal Monument Kamp Vught. In de week van 16 t/m 23 maart organiseert Nationaal Monument Kamp Vught meerdere activiteiten in het kader van ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’. De invulling hiervan wordt begin maart bekend en is dan te vinden op nmkampvught.nl onder ‘Agenda’. In barak 1B, de laatste authentieke kampbarak wordt in de nieuwe presentatie de geschiedenis belicht van woonoord ‘Lunetten’. Op het terrein van Kamp Vught werden sinds 1951 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen gehuisvest.
 
Het Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek in Arnhem vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Azië en de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië, zoals de komst van Indische repatrianten en Molukkers naar Nederland. De drie andere Herinneringscentra hebben een rol gespeeld in de opvang van Molukkers destijds. In Kamp Amersfoort arriveerden de KNIL-militairen en hun gezinnen om gedemobiliseerd te worden en een medische test te ondergaan. Vanuit Amersfoort werden zij door Nederland verspreid, o.a. naar woonoord Lunetten (Kamp Vught) en naar woonoord Schattenberg (Kamp Westerbork).
 
In 2012 organiseerden de vier Nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst een gezamenlijke activiteit in het kader van ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’ (zie artikel op Historiek.net)
 

Tentoonstelling 'Zomaar een oorlogsmonument'
Publicatiedatum: 02-12-2013, gearchiveerd 20-03-2014
 
In veel plaatsen in Nederland staan monumenten waarop namen van oorlogsslachtoffers zijn vermeld. We gaan er meestal gedachteloos aan voorbij. Met een tijdelijke tentoonstelling, die op 6 december officieel wordt geopend, geeft Kamp Amersfoort 24 namen op een monument een gezicht.

De tentoonstelling met de naam Zomaar een oorlogsmonument belicht het oorlogsmonument in Loosduinen. Tot en met vrijdag 14 maart is deze tentoonstelling te zien bij Kamp Amersfoort.
 
Op het oorlogsmonument in Loosduinen staan de namen van 24 verzetsmensen die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het waren allemaal inwoners van Loosduinen, maar wie waren deze slachtoffers? Waren zij getrouwd? Hadden zij kinderen? Wat bewoog hen om in verzet te komen tegen de Duitse bezetter van ons land?
De tentoonstelling Zomaar een oorlogsmonument geeft deze slachtoffers een gezicht en brengt hun verhalen onder de aandacht. Ook wordt de rol van de Oorlogsgravenstichting in deze tentoonstelling belicht.
 
Zo is er het verhaal van Abraham Fros die op 13 maart 1942 wordt gearresteerd op het kantoor van de bakkerij waar hij werkt. Na zijn arrestatie doorzoekt de Sicherheitsdienst (SD) zijn huis. Bram weet dat in één van die laden van zijn bureau een brief ligt met het adres van de Plaatselijke Commandant Orde Dienst (OD) in Loosduinen en één met het adres van zijn voornaamste ordonnans. De SD vindt de brieven gelukkig niet, maar ze nemen Bram wel mee voor verhoor naar Den Haag. Hij blijft gevangen in Scheveningen en wordt op 6 november 1942 overgeplaatst naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (PDA). In de tentoonstelling is te lezen hoe het Bram Fros verging.
 
24 namen, 24 levensverhalen van Nederlandse oorlogsslachtoffers te zien en te lezen in de tentoonstelling Zomaar een oorlogsmonument.
 
De tentoonstelling wordt op vrijdag 6 december 2013 om 15.00 uur officieel geopend door Johan Teeuwisse van de Oorlogsgravenstichting. De tentoonstelling is tot en met 14 maart 2014 te bezoeken bij de gedenkplaats van Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden. De toegang is gratis.
 

Lezing door Pauline Broekema bij Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 17-01-2014 (bron foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei/ Chris van Houts), gearchiveerd: 28-01-2014
 
Pauline Broekema (bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei/ Chris van Houts)De jaarlijkse lezing bij Kamp Amersfoort in het kader van Holocaust Memorial Day wordt gegeven door Pauline Broekema. De lezing vindt plaats op zondag 26 januari 2014.
 
In 2014 is het 69 jaar geleden dat Auschwitz en Birkenau op 27 januari 1945 werden bevrijd. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd deze datum uitgeroepen tot herdenkingsdag van alle slachtoffers van de Nazi’s. In 2005 riep de voorzitter van de Verenigde Naties op tot het instellen van Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden. Bij Kamp Amersfoort wordt ieder jaar op de laatste zondag in januari een lezing gehouden.
 
De jaarlijkse lezing op Holocaust Memorial Day in Kamp Amersfoort wordt dit jaar gegeven door Pauline Broekema, verslaggever bij NOS Nieuws en schrijver. In 2001 verscheen haar boek `Benjamin. Een verzwegen dood’ (Arbeiderspers) over een joodse gemeenschap op het platteland. Onlangs kwam uit `In het puin van het getto’ (Boom) dat ze schreef met collega Helma Coolman en prof. Johannes Houwink ten Cate. Het beschrijft het onbekende Kamp Warschau, waar vanaf het najaar 1943 tot in de zomer van 1944 duizenden joodse gevangenen de resten van het getto moesten ruimen.
 
Eén van de weinige Nederlandse overlevenden van Kamp Warschau zat eerder in Kamp Amersfoort. Na de oorlog legde hij een indrukwekkende verklaring af. Daar is de titel van de lezing aan ontleend: `Ik heb in Kamp Amersfoort meegemaakt…’
 
Pauline Broekema woonde enkele jaren in Amersfoort: “Als ik over Kamp Amersfoort lees doe ik dat altijd in de verbijstering dat dit zich heeft afgespeeld in een stad die ik goed ken. En in de wetenschap dat we de verhalen over die tijd moeten blijven vertellen”.
 
Op 4 mei 2013 hield ze de voordracht in de Nieuwe Kerk voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking.
 
De lezing begint om 14.00 uur in het bezoekerscentrum Van Kamp Amersfoort aan de Loes van Overeemlaan 19 te Leusden. De toegang is vrij; aanmelding is niet nodig. Er zijn 70 zitplaatsen beschikbaar.
 

Nabestaanden vertellen over zoektocht naar vermist familielid
Publicatiedatum: 09-01-2014, gearchiveerd 13-01-2014
 
Tijdschrift Bertus de RaafOp 12 januari 2014 worden persoonlijke bezittingen van Bertus de Raaf door de familie overgedragen en is er aandacht voor het bijzondere verhaal van de zoektocht naar zijn graf.
 
Bertus de Raaf wordt in juni 1944 opgepakt en naar Kamp Amersfoort gebracht. Vandaar wordt hij doorgevoerd naar Kamp Neuengamme en vervolgens naar het buitenkamp Porta-Westfalica waar hij overlijdt. De familie van Bertus is zich altijd af blijven vragen wat er met Bertus is gebeurd.
 
‘Nu ben ik bijna aan het eind van mijn leven. Nog nooit ben ik zo intens bezig geweest met de vraag hoe Bertus terecht gekomen zou zijn. Waar is hij? Mijn hele leven heb ik getracht hem te vinden. Is hij vermoord of door ziekte overleden? Is hij wellicht nog ergens in leven? Wat is er van Bertus geworden? Elke dag heb ik aan Bertus gedacht. Ik ben bang dat er nooit een antwoord komt. Mijn grootste wens is dat hij ooit gevonden wordt en naar huis komt.’
Dagboekfragment van Ab, de broer van Bertus
 
In de zomer van 2009 onderneemt Vincent van de Vrede, (vriend van de familie en journalist), geïnspireerd door Bertus’ kampbrieven, een nieuwe zoektocht naar zijn graf. Samen met de familie De Raaf en de Duitse overheid lukt het uiteindelijk om de plek te vinden waar Bertus begraven ligt. In mei 2010 wordt Bertus gevonden en opgegraven. De familie neemt Bertus, in een laatste afscheidsreis, mee terug naar Nederland om hem tenslotte naast zijn broer Ab te begraven.
 
Het verhaal van Bertus is een bijzonder verhaal dat terug te lezen en te kijken is in het gelijknamige tijdschrift dat door de familie is geïnitieerd. In het tijdschrift zijn onder andere brieven en foto’s van het leven van Bertus te vinden. Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft bij dit tijdschrift en rondom het verhaal van Bertus een educatief project ontwikkeld.
 
Op zondag 12 januari staat Kamp Amersfoort stil bij dit bijzondere verhaal. Dan is de familie van Bertus aanwezig om een aantal van zijn bezittingen officieel aan het kamp te overhandigen. Bert de Raaf (neef van Bertus) vertelt het verhaal van de zoektocht van de familie. De (originele) brieven van Bertus zijn te bezichtigen, het tijdschrift is te verkrijgen en het projectmateriaal ligt ter inzage.
 
Het programma begint om 14.00 uur, alle belangstellenden zijn van harte welkom.
 

Herdenking 16 oktober
Publicatiedatum: 01-10-2013, gearchiveerd 16-10-2013
 
Op 16 oktober a.s. zullen vertegenwoordigers van het voormalig verzet en van de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren in de gemeente Woudenberg herdenken dat op 16 oktober 1942 – 71 jaar geleden - door de bezetters om het leven werden gebracht, twaalf politieke gevangenen uit het zogenoemde Polizeiliches Durchgangslager te Amersfoort - de meesten van hen leden van marxistische politieke organisaties. Met hen werden om het leven gebracht, drie gijzelaars uit de gijzelaarskampen te Haaren en Sint Mi­chielsgestel, allen verbonden aan de SDAP en de vakcentrale NVV.
 
De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren - met medewerking van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort - nodigt ­U uit tot het bijwonen van deze herdenking. De herdenking vangt aan om 12.00 uur. Bij de herden­king zal er gelegenheid zijn tot het leggen van bloemen.
 
Voorafgaande aan de herdenking zullen wij bijeenkomen tussen 11.00 en 11.30 uur in Restaurant Bergzicht ("Aart Jansen") Doornseweg 23, te Woudenberg. U vindt deze gelegenheid aan de weg tussen Maarn en Amers­foort (komende uit de richting Maarn aan uw linker­hand). Van­daar be­geven wij ons gezamenlijk per auto naar de gedenk­plaats. Wij wijzen U erop, dat de directe omgeving van de ge­denkplaats ongebaand en soms moeilijk begaanbaar terrein is.
 
Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren
J.M. Peet, secretaris
email: jpeet@planet.nl

De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren is een voortzetting van het Comité Oud-Gijzelaars@ 1942-1944
 

Nieuw informatiebulletin: NIEUWS nr. 38
Publicatiedatum: 10-10-2013, gearchiveerd 03-04-2014
 
NIEUWS 38Rond 16 oktober a.s. valt het nieuwe informatiebulletin met de titel 'NIEUWS' bij onze donateurs in de bus.
 
Het 40 pagina's tellende blad verschijnt drie keer per jaar in een oplage van 3.300 exemplaren. Het bulletin is gratis en wordt verzonden aan donateurs van de Stichting.

In deze uitgave treft u enkele bijzondere artikelen, waaronder de beide herdenkingstoespraken die op 19 april 2013 werden voorgedragen door oud-gevangene Herman Otten en Drs. J.C.E. (Judith) Belinfante.
 
Wilt u deze of eerdere publicaties online bekijken, bezoek dan de pagina Informatiebulletin 'NIEUWS'.
 
De volgende editie van 'NIEUWS' - nummer 39 - verschijnt in 2014, vlak voor de herdenking op 19 april.
 
 
 

Wandeling ISVW-Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 27-09-2013, gearchiveerd 06-10-2013
 
Ladder van Armando, een van de informatiepunten langs de route.Inwoners van de gemeenten Leusden en Amersfoort hebben in de Tweede Wereldoorlog veel meegemaakt. Een belangrijk deel daarvan speelde zich af op de grens tussen beide gemeenten nabij Oud-Leusden. De ‘Wandeling Tweede Wereldoorlog tussen ISVW en Kamp Amersfoort’ maakt dit zichtbaar.
 
De route van de wandeling, een gezamenlijk initiatief van de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW) en Stichting Nationaal monument Kamp Amersfoort (SNMKA), leidt langs een zestal informatiepunten met QR-codes. De route is circa anderhalve kilometer lang en voor iedereen toegankelijk. Het project is mede met steun van de Rabobank Amersfoort en omstreken mogelijk gemaakt.

Op vrijdagmiddag 4 oktober a.s., om 14.00 uur, wordt de wandeling officieel geopend door wethouder Joyce van Beek, van gemeente Leusden en wethouder Rob van Muilekom, van gemeente Amersfoort. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
 
U wordt verzocht vanaf 13.30 uur te verzamelen in de lounge van de ISVW aan de Dodeweg 8 te Leusden. Na een kopje koffie/thee, of een glaasje fris geeft wethouder Van Beek, om 14.00 uur bij de ingang van de ISVW het startsein voor de wandeling.Tijdens de wandeling wordt bij elk van de zes informatiepunten een korte uiteenzetting gegeven over de achtergronden van de betreffende plek tijdens de Tweede Wereldoorlog :
  • ‘De Internationale School voor Wijsbegeerte in de Tweede Wereldoorlog’ door Chantal Orth, algemeen directeur ISVW
  • ‘Russisch Ereveld naast Rusthof’ door Remco Reiding, secretaris Stichting Russisch Ereveld
  • ‘Kamp Amsvorde’ door Monique Hekman-Landwier, gids-vrijwilligster bij Kamp Amersfoort
  • ‘De Ladder’ van Armando, voor uw vragen aan de, naar verwachting in persoon aanwezige, kunstenaar Armando
  • ’t Huys te Kalkwegh’ door de archeoloog ir. Jobbe Wijnen, die hiernaar onderzoek deed
  • ‘Slagboom naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (PDA)’ door Harry Ruijs, directeur Kamp Amersfoort
De wandeling wordt afgesloten met een hapje en een drankje in het ontmoetingscentrum van Kamp Amersfoort. Na afloop van de bijeenkomst brengt een Connexxion busje u terug naar het startpunt bij de ISVW.
 

Vrede Express hele zomer bij Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 13-06-2013, gearchiveerd 01-10-2013
 
Vanaf 24 juni staat de Vrede Express bij Kamp Amersfoort. De Vrede Express is een reizende, interactieve tentoonstelling over vrede, democratie en burgerschap, speciaal voor kinderen en jongeren van 10 tot 14 jaar. Maar ook voor volwassenen is de Vrede Express interessant.
 
 
De tentoonstelling is ingericht in een kleurrijke trailer en gaat over grote thema’s als conflicten, macht en democratie, maar gaandeweg ontdekken de deelnemers spelenderwijs dat de tentoonstelling over henzelf gaat. Over hun idealen, hoop, normen, houding en gedrag.
 
Ongeveer dertig deelnemers kunnen tegelijkertijd in de trailer aan interactieve opdrachten werken. De deelnemers gaan met een routekaartje op pad en vullen onderweg hun antwoorden in. Er kan ‘gereisd’ worden op twee niveaus; 10+ en 12+. Als de tentoonstelling doorlopen is, kunnen deelnemers thuis of op school de antwoorden in een internetprogramma verwerken en een persoonlijk certificaat uitprinten. Het certificaat is een schriftelijke weergave van de keuzes die in de tentoonstelling zijn gemaakt. De ervaring leert dat deelnemers deze feedback zeer waarderen en het geeft aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan.
 
De Vrede Express staat tot 30 september 2013 bij Kamp Amersfoort en is tijdens de reguliere openingstijden van de gedenkplaats te bezoeken. Groepen dienen te reserveren. Een bezoek aan de Vrede Express is gratis.
 
De Vrede Express is ontwikkeld door de Stichting Vredeseducatie en de tournee wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Vrede van Utrecht.
 
 

Onderduikerspad op vijf zondagen in september
Publicatiedatum: 21-08-2013, gearchiveerd 30-09-2013
 
In de Tweede Wereldoorlog liepen duizenden gevangenen van de Duitse politie van het station naar Kamp Amersfoort en in veel gevallen ook weer terug. In september brengen Rotaryclub Amersfoort Stad, in samenwerking met gidsen van Kamp Amersfoort, de route die de gevangenen destijds aflegden in herinnering.

Op vijf zondagen vinden begeleide wandelingen plaats en belangstellenden worden van harte uitgenodigd om deel te nemen. De route die gevolgd wordt heeft de naam Onderduikerspad. Het pad werd op 1 september, als onderdeel van de eerste wandeling, officieel geopend.

Het Onderduikerspad is een initiatief van Rotaryclub Amersfoort Stad. Het is een wandelroute die meer in herinnering brengt dan alleen het onzekere lot dat de gevangenen van Kamp Amersfoort tegemoet gingen. De route voert bijvoorbeeld langs adressen waar Amersfoorters gedurende de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld bij het verbergen van onderduikers.
Rondleiders van Gilde Amersfoort en Kamp Amersfoort geven beknopte informatie over de bijzonderheden langs de route.

De Rotaryclub Amersfoort Stad wil met het Onderduikerspad aandacht vragen voor de belangrijke en vaak vergeten groep schuilplaatsverleners.

De wandelingen starten op alle zondagen in september om 14:00 uur. Na afloop van iedere wandeling wordt voorzien in (bus)vervoer naar het startpunt.

Als onderdeel van de eerste wandeling werd tegenover het dubbele woonhuis aan de Barchman Wuytierslaan 42/44, het Onderduikerspad officieel geopend. Jhr. P. Beelaerts van Blokland verichtte de openingshandeling.
Daarna werd in de stationshal het project 'Beladen Architectuur, vormgeven aan herinnering' geopend door burgemeester Bolsius van Amersfoort. Met een fototentoonstelling in de stationshal en tal van andere activiteiten, waaronder de Onderduikerspad-wandelingen, wil FASadE bijdragen aan de viering van de Vrede van Utrecht die 300 jaar geleden werd getekend. Meer informatie over de activiteiten van FASadE in het kader van 'Beladen Architectuur' vindt u in Agenda op www.fasade.nl.

De Onderduikerspad-wandelingen op 8, 15, 22 en 29 september starten om 14:00 uur in de stationshal van station Amersfoort. Gedurende de hele maand september is hier de fototentoonstelling 'Vormgeven aan herinnering'van fotograaf David Galjaard te zien. De route eindigt ongeveer twee uur later bij Kamp Amersfoort en in vervoer naar het station wordt voorzien.

Kosten van deelname: € 5,00 (inclusief busvervoer naar de startplaats na afloop van de wandeling).
Aanmelden: ter plaatse bij de rondleiders die te herkennen zijn aan de blauwe 'Gilde-jas'.
 

Armando-schrijfwandeling op 15 september
Publicatiedatum: 22-08-2013, gearchiveerd 15-09-2013
 
Schrijven en wandelen op een bijzondere locatie: Kamp Amersfoort. Schrijfdocent Margriet van Bebber nodigt belangstellenden uit om deel te nemen.
 
Kunstenaar en schrijver-dichter Armando bracht zijn jeugd tijdens de tweede wereldoorlog door in de buurt van Kamp Amersfoort. Thema in een groot deel van zijn schilderijen, verhalen en gedichten is ‘de schoonheid van het kwaad’. Het werk van Armando én speciale plekken op het terrein van Kamp Amersfoort bieden volop inspiratie. Schrijfervaring is niet nodig.

Schrijfdocent Margriet van Bebber is gespecialiseerd in schrijven op locatie. Zie ook: www.hetschrijfbedrijf.com en het artikel in het AD (dd 02-09-2013).

Dag en tijd: Zondag 15 september 14:00 – 16:30 uur
Plaats: Kamp Amersfoort
Deelname: 16+ en volwassenen
Kosten: € 10,- per persoon
Nodig: schrijfblok/schrift en pen
Aanmelden: mail naar hetschrijfbedrijf@tele2.nl met opgave van naam en leeftijd van de deelnemer[s]
 

9 mei: Overwinningsdag; herdenking op Russisch Ereveld
Publicatiedatum: 07-05-2013, gearchiveerd 10-05-2013
 
Op donderdag 9 mei 2013 vindt op het Russisch Ereveld in Leusden de jaarlijkse Russische herdenking plaats. Voorafgaand aan deze herdenking brengt een kleine delegatie een bezoek aan monument Koedriest bij Kamp Amersfoort.
 
Het jaar 2013 is uitgeroepen tot bilateraal Nederland-Rusland Jaar. Voor het eerst zijn dit jaar op Overwinningsdag ook de ambassadeurs van onder meer de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en België uitgenodigd, evenals de ambassadeurs van Duitsland en Israël.

De herdenking op het ereveld wordt georganiseerd door de Russische ambassade, die wordt ondersteund door ambassades van andere voormalige Sovjetrepublieken, het ministerie van defensie en de Stichting Russisch Ereveld.

Programma:
 
10:30: Kleine afvaardiging en belangstellenden leggen bloemen bij Monument Koedriest, de plek waar 77 Sovjet-Russische krijgsgevangenen werden vermoord.

10.40: Gasten en belangstellenden verzamelen zich voor de ingang van het Russisch Ereveld (Dodeweg 31).

11.00: Aanvang ceremonie.
Aanwezig zijn onder andere: de ambassadeurs van Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Azerbeidzjan of hun plaatsvervangers. Namens de gemeenten Leusden en Amersfoort legt burgemeester Annemieke Vermeulen (Leusden) een krans. De Commandant Koninklijke Marechaussee, Luitenant-generaal dr. J.A.J. Leijtens, en plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, Generaal-majoor A. Tieland, vertegenwoordigen het ministerie van defensie. Voorzitter Alex Engbers en secretaris Remco Reiding plaatsen een krans namens de Stichting Russisch Ereveld.
 
De Drumfanfare ‘Bereden Wapens’ verzorgt de muzikale begeleiding en het Commando Landstrijdkrachten levert een tien man sterke erewacht. Na de twee minuten stilte worden de volksliederen gespeeld. Vervolgens houdt Vader Grigori een korte Russisch orthodoxe dienst.
 
Na de ceremonie op het ereveld defileren de ambassadeurs en andere genodigden - anders dan voorgaande jaren - langs de geallieerde en Nederlandse oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof. Veteranen van de ‘Bond van Wapenbroeders’ staan bij het monument voor de gevallenen uit Leusden en Amersfoort opgesteld als erewacht. Bij het ‘Cross of Sacrifice’ staat eveneens een erewacht en tevens Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Bij het ‘Nederlands monument’ staat een ‘dubbelpost’ van de Koninklijke Marechaussee opgesteld.

Op het plein voor de ingang van de begraafplaats wordt de plechtigheid afgesloten met toespraken van de ambassadeur van de Russische Federatie, Roman Kolodkin, en Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld.
Reiding zal tevens aandacht vragen voor de dankbetuiging van mevrouw Ottenbros-Bosboom die is gericht aan haar Russische bevrijders.
 
Meer informatie: www.russisch-ereveld.nl.
 

Gilde stadswandelingen ‘1940-1945 in Amersfoort’
Publicatiedatum: 28-04-2013, gearchiveerd 06-05-2013
 
Evenals voorgaande jaren biedt Het Gilde Amersfoort 'Tweede Wereldoorlog' stadswandelingen in de Amersfoortse binnenstad. De stadswandelingen vinden plaats op 3, 4 en 5 mei. Reserveren of aanmelden is niet nodig.
 
Twee keer bedreigd, twee keer gered
De stadswandeling voert langs locaties in de Amersfoortse binnenstad waar in de Tweede Wereldoorlog belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Een gids van Het Gilde Amersfoort maakt duidelijk hoe 'de oorlog' werd beleefd en laten de deelnemers kijken met de blik van toen.

Bij de start van de wandeling wordt een korte inleiding gegeven. Daarin wordt een schets gegeven van de aanloop naar de oorlog en van de kwetsbare strategische positie van Amersfoort in 1940. Er wordt aandacht geschonken aan het bijzondere feit dat Amersfoort zowel in 1940 als in 1945 ernstig werd bedreigd, maar beide keren vrijwel ongeschonden de strijd doorstond.
 
Start- en verzamelpunt: Museum Flehite, Westsingel 50
Tijdstip: 3 mei: 15 en 19 uur, 4 mei: 12.30 en 15 uur, 5 mei: 12.30 en 15 uur.
Kosten: €4,- per persoon. Kinderen € 3,-.

Organisatie/Inlichtingen: Gilde Amersfoort; www.gildeamersfoort.nl of 033-4722236.
 

4 mei 13:30 bezoek aan Leusderheide
Publicatiedatum: 23-04-2013, gearchiveerd 06-05-2013
 
Op 4 mei worden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om - onder begeleiding van de terreinbeheerder van defensie - het gedenkkruis op de Leusderheide te bezoeken. Hier vindt ieder jaar een korte herdenkingsplechtigheid plaats. De herdenking begint om 14:00 uur.
 
De Leusderheide is militair terrein en behoorde gedurende de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste executieplaatsen van Nederland. De Leusderheide is niet toegankelijk voor publiek maar een uitzondering wordt voor ons gemaakt op 4 mei.
 
Het gedenkkruis op de Leusderheide werd op initiatief van nabestaanden opgericht in de nabijheid van enkele massagraven. In dit deel van de Leusderheide vonden de meeste executies plaats. Ruim honderd slachtoffers uit acht massagraven werden in dit deel geborgen.
 
In een ander deel van de Leusderheide werden eveneens meerdere massagraven dicht bij elkaar aangetroffen. Deze plek werd nooit gemarkeerd of van een gedenkteken voorzien. Het gedenkkruis dat bekend staat als 'Gedenkkruis Jannetjesdal' brengt ook deze slachtoffers in herinnering.
 
Het verzamelpunt voor deelnemers is aan de Kolonel van Rooijenweg. Komende vanaf de Doornseweg volgt u de aanwijzingen op de bordjes. Deelnemers dienen om 13:30 aanwezig te zijn op het verzamelpunt.
 

4 mei Stille Tocht 19:00 - 20:00
Publicatiedatum: 23-04-2013
 
In Nederland worden op 4 mei de slachtoffers van verschillende oorlogen herdacht. In Amersfoort en Leusden wordt – evenals in voorgaande jaren - een stille tocht gehouden van Kamp Amersfoort naar de algemene begraafplaats Rusthof.
 
‘Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’
 
De Stille Tocht start om 19:00 uur bij Kamp Amersfoort. Deelnemers kunnen zich vanaf 18:15 uur opstellen op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Om 19:00 uur wordt de appelklok op de gedenkplaats van Kamp Amersfoort geluid, waarna de tocht aanvangt.
 
De tocht leidt naar het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ - ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof.
 
Om 19:55 uur, leggen de burgemeesters van Amersfoort en Leusden beiden een krans bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Na het hoornsignaal is het om 20:00 uur overal in Nederland twee minuten stil.
Na de gedachtenisstilte en na het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus worden het ‘gedenkteken voor de onbekende soldaat’, de Nederlandse en Commonwealth oorlogsgraven, het monument voor veteranen en het Russisch Ereveld bezocht.
 
Busvervoer
Van Centraal Station Amersfoort naar Kamp Amersfoort en Rusthof. Pendelbus om 18.20 uur en laatste bus om 18.45 uur. Vertrek vanaf Toerbushalte. De bussen zijn herkenbaar aan een 4-5 mei logo.
Om 19.15 uur rijden twee personenbusjes van de firma Besseling achter de Stille Tocht aan van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Deze busjes rijden om 20.20 uur weer via Kamp Amersfoort naar het Centraal Station. Deze busjes zijn gratis voor mensen die slecht ter been zijn.
De gedenkplaats bij Kamp Amersfoort is tot 21:00 uur geopend.
 

3 mei 16:00 uur onthulling Sinaï monument
Publicatiedatum: 23-04-2013, gearchiveerd 04-05-2013
 
Op vrijdag 3 mei 2013 om 16:00 uur zal Jhr. P.A.C. Beelaerts van Blokland op het terrein van Kamp Amersfoort een monument onthullen afkomstig van het voormalige Sinaï Centrum.
 
Bijna 50 jaar is het Sinaï Centrum (Joodse Instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg) de buurman geweest van het voormalige Kamp Amersfoort. Medio 2008 zijn de activiteiten van het Sinaï Centrum verhuisd naar Amstelveen. De leegstaande gebouwen zijn in het voorjaar 2010 gesloopt en op het vrijgekomen terrein is woningbouw gepland.
 
Op de voorgevel van het Sinaï hoofdgebouw bevond zich een kunstwerk van Lex Horn, een betonreliëf van 3 bij 4 meter. Het Sinaï Centrum heeft dit kunstwerk overgedragen aan Kamp Amersfoort omdat op de nieuwe locatie in Amstelveen geen geschikte plek voor dit grote kunstwerk kon worden gevonden. De plaatsing van het monument binnen Kamp Amersfoort is zodanig gekozen dat een toeschouwer als het ware door het monument naar het voormalige Sinaï terrein kijkt. Het kunstwerk is nauwkeurig gerestaureerd en geplaatst op een stalen frame met een zware betonfundering. Daarna zijn de achterzijde en de zijkanten afgedekt met weervast cortenstaal.
 
Met de plaatsing van dit monument wil Kamp Amersfoort de herinnering aan de moord op ruim 1.300 patiënten en medewerkers van Het Apeldoornsche Bosch (de voorganger van het Sinaï Centrum) in de Tweede Wereldoorlog levend houden. In Kamp Amersfoort heeft een grote diversiteit aan gevangenen gezeten: joden, Sinti/Roma, homosexuelen, communisten, verzetsstrijders en werkweigeraars. Door bezoekers wordt regelmatig gevraagd naar de vervolging van joden. Met dit monument wil Kamp Amersfoort extra aandacht geven de Holocaust. Met name voor de schoolkinderen zou dit monument een vast punt in de rondleiding kunnen vormen om aandacht te geven aan de Holocaust, waarbij de deportatie en het vermoorden van joodse psychiatrische patiënten als gruwelijk voorbeeld kan dienen. De individuele bezoeker zal door nieuw te plaatsen informatieborden naast het kunstwerk, de betekenis van het monument kunnen begrijpen.
 
De heer Beelaerts van Blokland is oud Commissaris der Koningin in de provincie Utrecht en ook oud burgemeester van Apeldoorn en daardoor nauw verbonden met de geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch.
 
Belangstellenden zijn vanaf 15:30 uur welkom in de ontvangstruimte van Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19 in Leusden. Daar is ook een kleine expositie ingericht over het Apeldoornsche Bosch. Belangstelling en aanwezigheid worden zeer op prijs gesteld.
 

3 mei 20:00 uur Discussieavond "Wat zou ik doen? Kiezen tussen laf en lef"
Publicatiedatum: 25-04-2013, gearchiveerd 04-05-2013
 
Zincafé Leusden, De Bibliotheek Eemland (Leusden) en de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort organiseren gezamenlijk een bijeenkomst over keuzes maken onder moeilijke omstandigheden. De avond vindt plaats op 3 mei bij Kamp Amersfoort.
 
Het Zincafé heeft het initiatief genomen tot deze bijeenkomst, in lijn met haar andere bijeenkomsten over morele en zingevingsvragen. Dit keer staat de keuze centraal om al dan niet deel te nemen aan het verzet, zoals beschreven in “De donkere kamer van Damocles” van W.F. Hermans. In 2012 is dit boek uitgedeeld aan alle leden van de Bibliotheken in Nederland. Ook in bijvoorbeeld “Soldaat van Oranje”, “De Aanslag”, “Het verstoorde leven” van Etty Hillesum en “Het Achterhuis” van Anne Frank komen deze morele dilemma’s naar voren.
 
Ook anno nu is “Wat zou ik doen?” in een moeilijke situatie een fundamentele vraag. En hoe dragen we die vraag over op jongeren?
 
Na een korte introductie over Kamp Amersfoort worden filmfragmenten en ervaringen van ooggetuigen en kampbewoners getoond, uit de tijd van de bezetting in Leusden en elders. Welke keuzes maakten ze tijdens de oorlog en waarom? Ging ze voor de Duitsers werken of hielden ze hun eigen werk? Namen ze onderduikers in huis of juist niet? Gingen ze in het verzet of…? Het wordt duidelijk dat niet iedereen de ruimte had om te kiezen tussen ‘laf’ en ‘lef’.
 
Na de pauze vertellen twee Leusdense basisscholen hoe zij de deze morele vragen begrijpelijk proberen te maken voor hun leerlingen. Heb je zelf ideeën over hoe je goed met jongeren over morele dilemma’s kunt spreken? Aan het eind van de avond is er alle ruimte voor inbreng van het publiek hierover!
 
Datum: 3 mei 2013
Tijd: zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 22.30 uur.
Locatie: Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden.

De toegang is gratis (een donatie wordt op prijs gesteld), aanmelding vooraf is niet vereist.
 

Theaterverbeelding 'Opstand in Sobibor' op 26 en 27 april
Publicatiedatum: 02-04-2013, gearchiveerd 28-04-2013
 
In 2013 is het zeventig jaar geleden dat in vernietigingskamp Sobibor een opstand werd ontketend die uniek is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: joden die met overtuiging, wilskracht en groot gevaar voor eigen leven, in gewapend verzet kwamen tegen de willekeur, gruwelijkheden en massamoord van het Hitler-regime.

Stichting Culturele Projecten ‘De Blauwe Tulp’, Culemborg is gestart met een toneelverbeelding van deze historische opstand. In de maanden april t/m juni 2013 is het resultaat op verschillende historische plekken in Nederland te zien. Op 26 en 27 april 2013 bij Kamp Amersfoort, aanvang 20:00 uur. De toegang is gratis.

Deze theatervoorstelling, waaraan 45 regionale toneelspelers en vier muzikanten hun medewerking verlenen, wordt geen weergave of reconstructie van de werkelijkheid, maar een verbeelding van die werkelijkheid. Een verbeelding die – in relatie tot het aangerichte leed – in genen dele toereikend kan zijn . . Maar toch, omdat het verhaal verteld moet blijven worden . . .

Opstand in Sobibor is een productie van Stichting Culturele Projecten ‘De Blauwe Tulp’ en wordt geregisseerd door Jan Beeren en Ellen Boekelaar.Het script is geschreven door Ton Cales en de productieleiding is in handen van Monique de Roij van Zuijdewijn.

Meer informatie over de theaterverbeelding 'Opstand in Sobibor' vindt u in de flyer
 

25 april 't Ronde herdenkt bij Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 23-04-2013, gearchiveerd 26-04-2013
 
Op 25 april 2013 om 13:30 uur verzamelen leerlingen en leerkrachten van de Leusdense Montessorischool ’t Ronde zich bij Kamp Amersfoort voor hun jaarlijkse herdenking om 14:00 uur bij de Stenen Man.
 
De herdenking is een initiatief van leraren en leerlingen in het kader van het project ‘Adopteer een monument’, een landelijk onderwijsproject van ‘Nationaal Comité 4 en 5 mei’, waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen. In Nederland leggen leerlingen van ongeveer 1.350 scholen, ieder jaar bloemen bij monumenten en dragen zij gedichten voor.
 
De Leusdense Montessorischool ’t Ronde heeft in 1985 het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’, ook wel ‘De Stenen Man’, geadopteerd en jaarlijks organiseren zij er een herdenking. Leerlingen van groep acht dragen symbolisch de adoptie van het monument over aan leerlingen uit groep zeven, waarna een afgevaardigde van de Gemeente Leusden de kinderen zal toespreken. De plechtigheid bij het monument start om 14:00 uur.
 

Nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel 2013
Publicatiedatum: 13-05-2013, gearchiveerd 18-04-2014
 
Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 19 april 2013 werd een nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel gepresenteerd. Het is de derde zegel die Kamp Amersfoort in herinnering brengt. Een vel van tien zegels is bij Kamp Amersfoort verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
 
Deze derde herdenkingszegel is een vervolg op het initiatief van 2011, toen voor het eerst een Kamp Amersfoort herdenkingszegel werd uitgegeven. De tweede postzegel werd vorig jaar op 19 april gepresenteerd, gevolgd door de derde zegel die op 19 april 2013 werd gepresenteerd. De herdenkingszegels kwamen tot stand door samenwerking met postzegelvereniging De Loupe uit Leusden.
 
De nieuwe 2013 zegels zijn verkrijgbaar via het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. Een zegel heeft een frankeerwaarde in categorie één. Dat is per 1 januari 2013 gelijk aan € 0,54. U kunt de zegel dus gebruiken om uw post te frankeren. Naar verwachting zullen de zegels, gezien de beperkte oplage, vooral hun weg vinden als verzamelstuk.
 
Een vel van tien zegels kost € 9,00 inclusief verzendkosten of € 8,50 indien u ze afneemt in ons bezoekerscentrum. Net als vorig jaar en het jaar ervoor is de oplage gelimiteerd. De verkoop vindt plaats zolang de voorraad strekt.
 
U kunt uw bestelling voor de zegels per e-mail doorgeven via info@kampamersfoort.nl, met opgave van uw naam, adres, woonplaats en het aantal vellen dat u wenst af te nemen. De opbrengst komt ten goede aan de werkzaamheden van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
 

19 april herdenking
Publicatiedatum: 14-04-2013, gearchiveerd 20-04-2013
 
Ieder jaar wordt de overdracht aan het Nederlandse Rode Kruis herdacht. De herdenking - waarbij oud-gevangenen, nabestaanden en belangstellenden aanwezig te zijn - vindt plaats op het terrein van de gedenkplaats van Kamp Amersfoort.

Uitnodigingen voor de herdenking werden half maart verstuurd, maar ook als u geen uitnodiging hebt ontvangen bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheid.

De benodigde informatie waaronder aanmeldingsformulieren, vind u vindt u op de pagina over 19 april 2013.
 

Amerfortissimo klassieke kamermuziek op 14 april (20:30 uur) in Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 02-04-2013, gearchiveerd 14-04-2013
 
De voorbereidingen van Kamermuziekfestival Amerfortissimo zijn in volle gang! Tussen 13 en 21 april zal Amersfoort ondergedompeld worden in de unieke festivalsfeer van Amerfortissimo.

Nederlandse topmusici geven korte krachtige concerten van een uur op bijzondere locaties in Amersfoort.

Nationaal én internationaal aanstormend talent bariton Martijn Cornet zingt samen met Marjolein Niels enkele Volksliederen van Beethoven. Laat je tijdens deze Beethoven avond meevoeren door de verhalen van Radio 4 presentatrice Maartje Stokkers. Thomas Beijer geeft ons een kijkje in zijn ziel als componist en pianist. In één programma horen we de door hem geschreven wereldpremière “Divertimento” en soleert hij in het pianoconcert “Jeunehomme” van Mozart. In de Sint Aegtenkapel zal Daria van den Bercken, winnares van de Amsterdam Prijs, het ultieme zondagochtend-gevoel laten horen in een programma met werken van Händel.

Op zondag 14 april om 20:30 uur "Onderdrukking en verboden werken" bij Kamp Amersfoort.

Dit is slechts een kleine greep uit het programma. Kijk snel op www.amerfortissimo.nl voor het complete programma en bestel kaarten via info@amerfortissimo.nl! Alle concerten duren een uur, prijs 15 euro.

Meer informatie over het Amerfortissimo Klassiek Kamermuziek Festival vindt u in de flyer
 

8e Kamp Amersfoort Lezing
Publicatiedatum: 02-04-2013, gearchiveerd 12-04-2013
 
“Voedingsbodem(-s) van radicalisering en terrorisme”.
Tussen terecht protest, paranoia van de macht en bescherming van de rechtstaat
Lezing door prof. dr. Beatrice de Graaf,
Professor of Conflict and Security History
Centre for Terrorism and Counterterrorism
Leiden University - Campus The Hague

Op woensdag 10 april 2013 in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19 Leusden.

Inloop/aperitief 17.45 uur - maaltijd 18.15 uur, afsluiting: 20.45 uur. kosten: € 17,-- pp te betalen bij de entree.
Deze avond is voor Rotaryleden + partners en/of introducé(e) en belangstellenden.
Maximum aantal bezoekers: 80. Aanmelden tot uiterlijk 6 april: harry@kampamersfoort.nl

“Voedingsbodem(-s) van radicalisering en terrorisme”.
Tussen terecht protest, paranoia van de macht en bescherming van de rechtstaat

Zo nu en dan horen we van ‘code-zoveel’ wanneer er sprake is van verhoogde paraatheid ten gevolge van terrorisme-dreiging. Daarna verdwijnt de aandacht weer uit de media, en uit ons bewustzijn als burgers. Het brengt wel even het besef dichterbij dat en hoe kwetsbaar een samenleving als de onze is. En hoe weinig wij weten wat speelt.
In hoeverre is de wereld gevaarlijker aan het worden door terrorisme, of blijven het randverschijnselen? Wat zijn de voedingsbodems voor radicalisering en voor terrorisme? Zijn er patronen te onderscheiden? Wat leert de geschiedenis? Zijn er verschillen tussen politiek-ideologisch geladen terrorisme en religieus gemotiveerd, en als die er zijn, in hoeverre zijn die verschillen relevant?

Beatrice de Graaf (1976) studeerde Duitse taal- en letterkunde en politieke geschiedenis in Utrecht en Bonn. Ze promoveerde in 2004 en was tot 2007 als universitair docent verbonden aan het instituut Geschiedenis van de Universiteit Utrecht .
Tegenwoordig is ze werkzaam bij het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme (CTC) van de Campus Den Haag/Universiteit Leiden. Ze houdt zich daar als onderzoeker en universitair docent vooral bezig met het coördineren, opzetten en uitvoeren van historisch onderzoek op het gebied van terrorisme, contraterrorisme en intelligence. Ze voert tevens een vidi-project uit naar 'the making of a national security state in the Western world, 1945 until present'. Meer informatie over dit onderzoek op de website van Enemies of the State. Daarnaast is ze bezig met de inhoudelijke opzet van een onderzoeksdatabase voor onderzoek naar radicalisering, terrorisme en contraterrorisme.
Onlangs verscheen van haar hand ‘Gevaarlijke vrouwen’, over de rol van vrouwen in terroristische organisaties.
Beatrice de Graaf is graag geziene deskundige in het programma Pauw en Witteman
Zie verder: http://campusdenhaag.nl/ctc/medewerkers/beatricedegraaf.html

Toelichting bij de Rotary-Kamp Amersfoort Lezingen
Bestuur en directie van Kamp Amersfoort wil, conform de doelstelling van dit nationaal monument, de 'boodschap' van het 'gedenken' vertalen naar thematieken die nu spelen. Een aansprekend initiatief in dat kader is de organisatie van 'Rotary-Kamp Amersfoort Lezingen'. De thematiek van de lezingen sluit aan bij de missie van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Rotary. Drie Rotaryclubs werken hierin samen: Amersfoort Stad, Scherpenzeel Woudenberg en Driebergen Rijsenburg. Elke Club verzorgt een lezing. Deze lezing is het initiatief van RC Amersfoort-stad.
 

Presentatie boek Zeg maar mamma
Publicatiedatum: 10-03-2013, gearchiveerd 27-03-2013
 
Zeg maar mammaOp woensdag 27 maart om 16.00 uur zal in Kamp Amersfoort de presentatie plaatsvinden van het boek Zeg maar mamma. Het is de vertaling van het in Canada met succes uitgebrachte boek Call me mom van de hand van Fred van Zuiden, geboren in Hoogeveen in 1930.
 
In Zeg maar mamma doet de auteur nauwkeurig verslag over de periode juli 1942 tot de bevrijding in mei 1945, waarin hij vanwege zijn joods-zijn moest onderduiken op zijn 11e jaar. Hij beschrijft de eenzaamheid voor een jongen van zijn leeftijd, die gescheiden van zijn familie bijna drie jaren doorbrengt op 26 verschillende adressen. Naast spannende en angstige momenten van verraad of de kans opgepakt te worden, beschrijft hij treffend de huiselijke sfeer en de warmte van diegenen, die hem liefdevol een schuilplaats hebben gegeven.
 
Fred van Zuiden draagt zijn boek op aan deze schuilplaatsverleners, die hem en tienduizenden anderen uit de handen hebben weten te houden van de nazi’s. Deze mensen deden hun heldhaftige werk in alle stilte en anonimiteit en zij waren niet het type om tijdens of na de oorlog aandacht te vragen voor hun effectieve verzetswerk.
 
In 2012 is de Stichting Schuilplaatsverleners opgericht, die zich ten doel heeft gesteld om in Amersfoort een monument – als een nationaal moreel erfgoed - op te richten als eerbetoon voor hen, die gedurende de Tweede Wereldoorlog onbaatzuchtig een schuilplaats en zorg verleenden aan Nederlanders en geallieerden, die met de dood of gevangenschap werden bedreigd door de nazi-bezetter. Het monument heeft ook betekenis voor de huidige en toekomstige generaties, namelijk een actief medeburgerschap als morele plicht naar hen die bescherming behoeven.
 
De Stichting Schuilplaatsverleners wil daarvoor gelden inzamelen en is in staat gesteld, dankzij een eerste financiële bijdrage, de opbrengst uit de verkoop van Zeg maar mamma te gebruiken voor het oprichten van dit monument. Daarnaast heeft de bekende kunstenaar Eric Claus (www.ericclaus.nl) zijn medewerking toegezegd en een prachtig ontwerp gemaakt. Een proefmodel in brons is te koop voor € 300,- en te bestellen bij Kamp Amersfoort of bij de Stichting Schuilplaatsverleners.
 
Meer informatie kunt opvragen bij de secretaris van de Stichting Schuilplaatsverleners: Jos Pothof, jpothof@xs4all.nl of 06-54755072.

Boekpresentattie De Jacht op het verzet door Ad van Liempt op 24 maart
Publicatiedatum: 08-03-2013, gearchiveerd 24-03-2013
 
De jacht op het verzetHet boek De Jacht op het verzet verschijnt op 14 maart. Drie dagen later zal in het TV-programma Andere Tijden aandacht aan het boek worden besteed en op de laatste dag van de Boekenweek, op 24 maart om 14:00 uur, zal Ad van Liempt het boek in Kamp Amersfoort presenteren.
 
Het boek Jodenjacht, over de onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Jodenvervolging, bracht vorig jaar een hevige schok teweeg. De vele duizenden lezers werden diep geraakt door de vrijwel onbegrensde wandaden van speciale politieteams, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden tot criminele organisaties.
 
De auteurs/onderzoekers die onder leiding van auteur/eindredacteur Ad van Liempt de schokkende feiten aan het licht brachten zijn dóórgegaan met hun werk in de archieven. Ze hebben zich nu vastgebeten in de strijd van de Duitse Sicherheitsdienst en de Nederlandse politie tegen het verzet in ons land. Of dat nu om georganiseerd gewapend verzet ging, om hulp aan onderduikers, of om eenvoudige uitingen van anti-Duitse gezindheid – de bezetter trad er meedogenloos tegen op. In de dossiers van het Nationaal Archief van Den Haag is te lezen hoe dat ging. Honderden executies zonder vorm van proces, talloze martelingen in politiebureaus en in kelders van de sd, brandstichting in boerderijen – geen middel bleef ongebruikt in de jacht op het verzet.
 
Van het Nederlandse verzet wisten we al het een en ander; van de strijdwijze van de andere kant nog heel weinig, zo blijkt uit het meeslepende nieuwe boek van de talentvolle historici Marie-Cécile van Hintum, Margot van Kooten, Anne-Marie Mreijen, Elias van der Plicht en Liesbeth Sparks, onder leiding van eindredacteur Ad van Liempt.
 
De presentatie vindt plaats op 24 maart 2013 om 14:00 uur in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. De toegang is gratis, een donatie welkom. Aanmelden voor de presentatie is niet noodzakelijk.

Linda Huijsmans in Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 08-03-2013, gearchiveerd 22-03-2012
 
In het kader van de Boekenweek komt schrijfster Linda Huijsmans op donderdag 21 maart naar Kamp Amersfoort om van 20:00 tot 21:30 uur te spreken over haar boek Zo Nederlands als wat.
 
Linda Huijsmans (1965) is freelance journalist en schrijver. Ze publiceerde onder andere in Het Financieele Dagblad, de Volkskrant en diverse publieksbladen.
 
Het boek Zo Nederlands als wat schetst het persoonlijke verhaal van de familie Woearbanaran, dat verweven is met dat van alle Molukkers in Nederland. In 1951 vertrokken KNIL-militair Adam Woearbanaran en zijn vrouw Jublina (1929) met hun dochter uit de Molukken naar Nederland; ze kwamen in het woonoord Eerde bij Ommen terecht. Aanvankelijk zou hun verblijf maar tijdelijk zijn, maar ze bleven hier en kregen heel wat nakomelingen in Nederland. Daarnaast wordt een beeld geschetst van de nadagen van het Nederlandse kolonialisme in Nederlands-Indië en Indonesië, het RMS-ideaal, de treinkapingen van de jaren zeventig en de geleidelijke aanpassing aan de Nederlandse samenleving.
 

Boekpresentatie Nummers die een ziel hebben
Publicatiedatum: 08-03-2013, gearchiveerd 13-03-2012
 
Op 12 maart om 16:00 uur wordt in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort het boek Nummers die een ziel hebben gepresenteerd. De auteur Mom Wellenstein zal aansluitend aan de presentatie enkele exemplaren van zijn boek signeren.
 
Mom Wellenstein (1919) zat in het Delfts studentenverzet toen hij werd opgepakt en gevangen werd gezet in het Scheveningse Oranjehotel. In maart 1942 werd hij overgebracht naar Kamp Amersfoort. Na zijn vrijlating, een half jaar later, zette hij zijn verzetswerk voort in Amsterdam maar ook begon hij alles wat hij had meegemaakt op te schrijven. Tijdens de oorlog nog voltooide hij zijn manuscript dat in de illegaliteit ging circuleren. Een exemplaar ervan is recentelijk teruggevonden.
 
Het manuscript is gevonden door Maurits Nibbering, voormalig directeur van Kamp Amersfoort, en werd door hem geredigeerd, samen met Edmond Wellenstein en Karel Kreuning. ’Wellenstein heeft oog voor detail, waardoor het dagelijkse kampleven pijnlijk duidelijk voorstelbaar wordt. De tekst is zo indringend - helder, beschouwend, filosofisch, soms met ingehouden woede - dat hij nu, bijna zonder wijzigingen, integraal wordt uitgegeven.
 
Na de oorlog was Wellenstein onder meer secretarisgeneraal Hoge Autoriteit van de EGKS, de voorloper van de Europese Unie. Hij ontving voor zijn verdiensten voor Europa de médaille d’or behorende bij de prestigieuze Prix Mérite Européen.
 
Vanaf 15:30 uur wordt koffie en thee geschonken en om 16:00 start de presentatie. Toegang is gratis en een donatie is welkom. Aanmelden voor de presentatie is niet noodzakelijk.
Na de presentatie is het boek onder andere bij Kamp Amersfoort verkrijgbaar.

Lezing over Duits schijnvliegveld op 7 maart 2013
Publicatiedatum: 26-02-2013, gearchiveerd 08-03-2012
 
In de bezoekersruimte van Kamp Amersfoort wordt op 7 maart een lezing gehouden waarin een - tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd - schijnvliegveld centraal staat. Daarnaast zal Johan de Kruijff, voorzitter van de Stichting Oud Woudenberg, aandacht schenken aan andere militaire activiteiten die op en rond de Leusderheide en in Den Treek plaatsvonden. Gebeurtenissen waar slechts enkele omwonenden weet van hadden en die nu nog steeds gelden als de best bewaarde geheimen uit de regio.
 
In de zomer van 1940 legden Duitse militairen in de zuidrand van de Leusderheide een schijnvliegveld aan. Twee start-en landingsbanen met houten vliegtuigen moesten bij daglicht de aandacht van vliegveld Soesterberg afleiden. Iets verder lag een smalspoor met een verlichtingsinstallatie. Deze constructie diende hetzelfde doel, maar dan ’s nachts. Het schijnvliegveld met de Duitse benaming SF21 was relatief kort in gebruik. Doorzagen geallieerde piloten de afleiding? Vandaag de dag zijn sporen die herinneren aan het schijnvliegveld verdwenen. Of is ook dat slechts schijn? Na deze lezing kijkt u met heel andere ogen naar het gebied rond de Leusderheide, Bergzicht en Den Treek.
 
 
 
Het gebied rond het schijnvliegveld heeft gedurende de Tweede Wereldoorlog verschillende bestemmingen gehad. Zo werd er voor de oorlog een barakkenkamp voor Nederlandse militairen gebouwd, fungeerde het gebied in de oorlog als oefenterrein voor Duitse militairen en tevens als ‘dropping zone’ voor het verzet. Tegen het einde van de oorlog werd een omvangrijke verdedigingslinie met ‘kapstroken’ en mijnenvelden ingericht tegen de naderende Canadezen en vanaf mei 1945 vond hier de ontwapening plaats van duizenden Duitse militairen. Hoe deze activiteiten hun weerslag hadden op het gebied en de omwonenden, hoort u tijdens de lezing van Johan de Kruijff.
 
De lezing op 7 maart 2013 begint om 20:00 uur in het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort aan de Loes van Overeemlaan 19 in Leusden. Vanaf 19:30 uur wordt koffie en thee geschonken. Er zijn 80 zitplaatsen beschikbaar, de toegang is gratis en een donatie is welkom. Aanmelden voor de lezing is niet noodzakelijk.
De toegang is vrij; aanmelding is niet nodig. Er zijn 80 zitplaatsen beschikbaar.

Expositie 'Vondsten van Toen, Archeologie van Nu'
Publicatiedatum: 26-11-2012, gearchiveerd 01-03-2012
 
Bij Kamp Amersfoort is een tijdelijke tentoonstelling ‘Vondsten van Toen, Archeologie van Nu’ ingericht. Bezoekers kunnen kennis nemen van objecten die op het grondgebied van het voormalige kamp werden gevonden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan twee archeologische opgravingen en aan de conservering van gevonden objecten.
 
De bijzondere tentoonstelling bij Kamp Amersfoort ‘Voorwerpen van Toen, Archeologie van Nu’ werd door vrijwilligers vorm gegeven. Via informatiepanelen en vitrines kunnen bezoekers kennis nemen van tastbare sporen die herinneren aan het kamp. Naast voorwerpen en informatie uit de eigen collectie kon ook gebruik worden gemaakt van enkele voorwerpen uit de collecties van Museum Flehite en de Archeologische Dienst van Amersfoort. Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben een belangrijke rol gespeeld bij de conservering van enkele objecten.
 
Niet alleen ooggetuigen en archieven zijn een belangrijke bron van informatie over Kamp Amersfoort. Ook vondsten, hoe onbeduidend ze soms ook lijken, kunnen een bijzonder verhaal vertellen. Deze tentoonstelling maakt dat duidelijk.
 
Twee archeologische opgravingen in de directe omgeving van voormalig Kamp Amersfoort worden in de tentoonstelling belicht. De eerste opgraving werd uitgevoerd door archeologisch bureau RAAP. Het betrof een onderzoek naar loopgraven en een stelling voor afweergeschut op het terrein van Kamp Amersfoort. Het tweede archeologisch onderzoek werd uitgevoerd door de Archeologische Dienst van Amersfoort. Dit onderzoek had een opgraving bij het nieuwe dierenbeschermingscentrum tot gevolg. Bij beide opgravingen – die in 2011 plaatsvonden - kwamen voorwerpen naar boven die een directe relatie hebben met Kamp Amersfoort. Foto’s van beide onderzoeken en een aantal vondsten zijn te zien in de expositie. Tevens wordt via een oproep aan bezoekers meer informatie gevraagd over de ruim 150 gevonden ‘naamplaatjes’ - waarop in spiegelbeeld namen en adressen werden aangebracht - maar waarvan de herkomst niet duidelijk is.
 
Speciaal voor deze tentoonstelling werd een ‘herinneringsplankje’ gemaakt. Op het plankje is een stukje prikkeldraad bevestigd dat tijdens archeologische opgravingen in 2011 naar boven is gekomen. Het plankje werd gemaakt om aandacht te vestigen op het belang van tastbare sporen, omdat behoud/conservering ervan geld kost en als herinnering aan deze expositie. Het herinneringsplankje wordt - in beperkte oplage - aangeboden aan bezoekers die vanwege hun bijzondere relatie met Kamp Amersfoort - er specifiek om vragen.

De tentoonstelling ‘Vondsten van Toen, Archeologie van Nu’ is tot en met februari 2013, tijdens openingsuren, te bezoeken.

Holocaust Memorial Day lezing door Ad van Liempt uitgesteld
Publicatiedatum: 25-01-2013, gearchiveerd 01-02-2013
 
Ad van LiemptDe lezing van journalist, tv-maker en schrijver Ad van Liempt - die op 27 januari 2013 gepland was - werd uitgesteld. Een nieuwe datum voor de lezing - die gaat over het opsporen en arresteren van joden in Nederland in de Tweede Wereldoorlog - wordt binnenkort bekendgemaakt. Van Liempt is auteur van verschillende titels over de Tweede Wereldoorlog, zoals 'Kopgeld' over de jodenjagers en 'Jodenjacht' over de rol van de politie.
 
Wereldwijd worden op initiatief van de Verenigde Naties op 27 januari de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden herdacht, naar aanleiding van de bevrijding van het naziconcentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945.

Kamp Amersfoort presenteert jaarlijks op de laatste zondag in januari een lezing over de Holocaust door een bekende spreker. De grote interesse van Van Liempt in de Tweede Wereldoorlog blijkt uit veel van zijn werk, zoals de bewerking van de televisieserie De Bezetting, de negendelige documentaireserie De oorlog in het najaar van 2009 en vele boeken.

Speciaal voor deze lezing heeft de Hooglandse dichteres Manja Croiset haar kunstwerk Op transport/deportatie ter beschikking gesteld. Het kunstwerk wordt in de ontvangstruimte van Kamp Amersfoort gepresenteerd.

De toegang is vrij; aanmelding is niet nodig. Er zijn 80 zitplaatsen beschikbaar.

Uitnodiging onthulling 11 november 2012
Publicatiedatum: 06-11-2012, gearchiveerd 10-11-2012
Op 11 november 2012 wordt een informatiebord onthuld op de plek waar in 1942 gevangenen van de Sicherheitsdienst werden gefusilleerd en begraven. De acht slachtoffers waren verbonden aan de illegale groep MLL-Front. Jaap Haije, nabestaande van een van de slachtoffers, zal een nieuw informatiebord onthullen.
 
De verzetsgroep Marx-Lenin-Luxemburg-Front (MLL-Front) behoorde tot de eerste belangrijke en invloedrijke verzetsgroepen in Nederland. Een van de leidende personen was Henk Sneevliet, een politicus met nationale en internationale bekendheid. In de periode 24 februari tot 6 maart 1942 werd vrijwel het hele kader van het MLL-Front door de SD gearresteerd. Tegen acht verdachten – onder wie Henk Sneevliet - werd de doodstraf uitgesproken. Kort nadat zij naar Kamp Amersfoort waren overgebracht, werd het vonnis (op 13 april 1942) voltrokken.

Direct na de bevrijding startte de zoektocht naar slachtoffers die in de omgeving van Kamp Amersfoort waren begraven. De teruggevonden slachtoffers, waaronder de mannen van MLL-Front, kregen een waardiger rustplaats. Evenals andere executieplekken en voormalige graflocaties, raakte ook de plek waar de mannen van MLL-Front waren gefusilleerd in de vergetelheid.

Het Sneevliet Herdenkingscomité organiseert ieder jaar rond 13 april een herdenking op ‘Westerveld’ waar de urnen van de slachtoffers werden bijgezet. Tot de activiteiten van het herdenkingscomité hoorde tevens een bezoek aan de Leusderheide. Lange tijd werd aangenomen dat hier acht slachtoffers werden vermoord. Pas in 2010 bleek uit archiefonderzoek dat de executieplek van de mannen van MLL-Front zich niet op de Leusderheide bevond, maar dicht bij Kamp Amersfoort, achter het monument De Stenen Man. Op 21 februari 2011 vond hier voor het eerst een herdenkingsplechtigheid plaats.

Om de herinnering aan de slachtoffers te bewaren, om bezoekers te kunnen informeren en de plek te markeren, werd in overleg met het Sneevliet Herdenkingscomité een informatiebord ontworpen dat op 11 november 2012 wordt onthuld. Jaap Haije, familie van een van de slachtoffers zal spreken en op de executieplek - waar sporen van de opgravingswerkzaamheden uit juli 1945 nog duidelijk zichtbaar zijn – zal de onthullingshandeling worden verricht.

14:00 uur: ontvangst in het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort
14:15 uur: Inleiding door Dick de Winter (Sneevliet Herdenkingscomité)
14:35 uur: vertrek (lopend) naar executieplek
14:45 uur: toespraak Jaap Haije (familie van Ab Menist)
14:55 uur: onthulling informatiebord
15:00 uur: naar bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort

Uitnodiging herdenking 16 oktober
Publicatiedatum: 11-10-2012, gearchiveerd 20-10-2012
Foto genomen op 16 oktober 2011Op 16 oktober wordt herdacht dat - precies 70 jaar geleden - 15 mannen door de Duitse bezetter werden gefusilleerd.

Nabestaanden en vertegenwoordigers van diverse organisaties, waaronder de Gemeente Woudenberg, het Voormalig Verzet en de stichtingen Gijzelaars Beekvliet en Haaren en Kamp Amersfoort, zullen in de gemeente Woudenberg herdenken dat op 16 oktober 1942 twaalf politieke gevangenen uit Kamp Amersfoort door de bezetters om het leven werden gebracht. Met hen werden drie gijzelaars uit de gijzelaarskampen te Haaren en Sint Michielsgestel - allen verbonden aan de SDAP en de vakcentrale NVV - om het leven gebracht.

Rondleidingen in de periode juni t/m oktober 2012
Publicatiedatum: 17-05-2012
In de maanden juni, juli, augustus, september en oktober worden iedere twee weken gratis rondleidingen bij Kamp Amersfoort aangeboden. De wandelingen starten op zondagen om 14:00 uur en duren ongeveer anderhalf uur. Deelname is gratis; een donatie is van harte welkom.

De rondleidingen vinden plaats op:
3 juni en 17 juni
1 juli, 15 juli en 29 juli
12 augustus en 26 augustus
9 september en 23 september
7 oktober en 21 oktober.

Meer informatie treft u hier

Presentatie en onthulling van ‘een educatief kunstwerk’
Publicatiedatum: 02-10-2012, gearchiveerd 11-10-2012
Op vrijdag 5 oktober 2012 zal in het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort de officiële presentatie van een ‘educatief kunstwerk’ plaatsvinden. Op acht panelen, samen bijna tien meter lang, visualiseerde kunstenaar Albert Ziëck uit Renkum, de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van het kamp. Maar niet alleen de belangrijkste gebeurtenissen kregen een vermelding in deze tijdlijn. Ook tal van persoonlijke opmerkingen uit oorlogsdagboeken en brieven werden erin verwerkt. Ruim 5.900 grote en kleine handgeschilderde letters vertellen vanaf 5 oktober de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de geschiedenis van de gevangenen van Kamp Amersfoort.

Naast zijn werkzaamheden als kunst-, restauratie- en letterschilder is Albert Ziëck bezig met de Tweede Wereldoorlog. Vooral de ervaringen en getuigenissen van gevangenen uit krijgsgevangen- en concentratiekampen hebben hem gegrepen. Deze belangstelling bracht bijzondere ontmoetingen en verhalen met zich mee en leidde tot een unieke verzameling tastbare herinneringen aan de oorlog. De collectie documenten, voorwerpen, uniformen en kleding van kampgevangenen werd ondergebracht in de Stichting Leven achter Prikkeldraad. Ziëck is tevens verbonden aan de Documentatiegroep 40-45.

De samenwerking tussen Ziëck en Kamp Amersfoort kreeg gestalte toen bij Kamp Amersfoort een intern opleidingstraject voor vrijwilligers startte. Jaarlijks worden bij Kamp Amersfoort rondleiders opgeleid om bezoekers te kunnen informeren over de geschiedenis van het kamp. Gedurende dit opleidingstraject ontstond de wens om een beknopt overzicht voorhanden te hebben, met daarin de belangrijkste gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in relatie met Kamp Amersfoort. Het idee van een tijdlijn ontstond, gevolgd door de wens om deze informatie ook beschikbaar te stellen aan bezoekers van Kamp Amersfoort.

Noodgedwongen bleef het plan bij een voornemen. Pas toen het VSB-Fonds belangrijke financiële hulp toezegde kon een aanvang worden gemaakt met de uitvoering. Albert Ziëck werd gevraagd om gebeurtenissen en data te visualiseren en daarin is hij bijzonder goed geslaagd. De bijzondere opdracht en de vorderingen in het atelier in Renkum trokken zelfs de aandacht van Omroep Gelderland. De acht panelen die samen de tijdlijn vormen, werden op 22 september in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort afgeleverd en bevestigd.

Op vrijdagmiddag 5 oktober om 15:00 uur zal de tijdlijn officieel worden gepresenteerd. Behalve een Nederlandse militair, die in de meidagen gelegerd was in de Grebbelinie, werden enkele oud-gevangenen benaderd en bereid gevonden om de tijdlijn te onthullen. Zij zijn representatief voor de op de tijdlijn vermelde oorlogsjaren.

Na de officiële openingshandeling op 5 oktober zal de tijdlijn deel uitmaken van de vaste tentoonstelling in het bezoekersgebouw. De tijdlijn is dan door alle bezoekers te bezichtigen.

Open Monumentendag 8 en 9 september 2012
Publicatiedatum: 21-08-2012, gearchiveerd 21-09-2012
 
Op zaterdag en zondag, tijdens de Open Monumentendagen, openen in heel Nederland talloze monumenten hun deuren. Niet alleen monumenten die het hele jaar door te bezoeken zijn, maar ook verborgen parels die anders niet voor publiek toegankelijk zijn. (www.openmonumentendag.nl)
 
In Amersfoort is weer veel bijzonders te zien, waarbij het landelijke thema ‘Groen van Toen’ de stad op het lijf is geschreven. Meer informatie leest u op www.vvvamersfoort.nl.
 
Speciaal voor Amersfoort verscheen het magazine 'Amersfoort Groen van Toen'. In het magazine worden alle monumenten in Amersfoort beschreven, die in dit weekend te bezoeken zijn. Tevens vindt u in het blad een overzicht van de activiteiten gedurende dit weekend. U kunt het magazine on-line bekijken en/of downloaden.
 
Bij Kamp Amersfoort worden op 8 september persoonlijke bezittingen van oorlogsslachtoffers aan familieleden teruggegeven. In verband met het besloten karakter van deze bijzondere bijeenkomst, zijn het bezoekersgebouw en de gedenkplaats helaas niet toegankelijk voor publiek. Het terrein tegenover het bezoekersgebouw is niet afhankelijk van openingstijden en altijd te bezoeken.
 
Op zondag 9 september van 13:00 tot 17:00 uur zijn het bezoekersgebouw en de gedenkplaats weer geopend. Om 14:00 uur starten verschillende publieksrondleidingen op en rond het terrein van voormalig Kamp Amersfoort. Deelname aan een rondleiding is gratis (een donatie zeer gewaardeerd).

Opnieuw teruggave van persoonlijke bezittingen
Publicatiedatum: 07-08-2012, gearchiveerd 21-09-2012
 
Op 8 september 2012 worden bij Kamp Amersfoort opnieuw persoonlijke bezittingen van oorlogsslachtoffers teruggegeven aan nabestaanden. Naar verwachting zullen de persoonlijke bezittingen van twaalf slachtoffers, tijdens een besloten bijeenkomst in het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort, worden geretourneerd.
 
In het archief van het ‘International Tracing Service’ in Bad Arolsen (Duitsland) bevinden zich nog steeds persoonlijke bezittingen van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Onder deze slachtoffers bevinden zich Nederlandse mannen die, vaak via Kamp Amersfoort, in Duitsland terecht kwamen en daar aan ziekte, mishandeling of ontbering bezweken. Hun bezittingen bleven achter en in de chaos van de nasleep van de Tweede Wereldoorlog bleek het niet eenvoudig deze aan nabestaanden te retourneren. Dat lukte pas in de jaren na de oorlog. Vooral medewerkers van het Rode Kruis spanden zich in om de persoonlijke bezittingen terug te bezorgen. Veel bezittingen vonden zo hun weg naar nabestaanden, maar lang niet allemaal.
 
Na enkele succesvolle 'teruggeefacties' door de stichtingen 'Oktober 44' en 'Hart voor Kamp Amersfoort' werden in het voorjaar van 2011 medewerkers van Nationaal Monument Kamp Amersfoort door ITS benaderd met het verzoek om medewerking aan de zoektocht te verlenen.
Op 19 november 2011 konden de bezittingen van 12 slachtoffers worden geretourneerd aan familieleden die bijeen waren gekomen bij Kamp Amersfoort. Op 8 september 2012 kunnen opnieuw persoonlijke eigendommen worden teruggegeven. De zoektocht gaat onverminderd door.

Samenstelling Bestuur van NMKA
Publicatiedatum: 15-12-2011
In NIEUWS nummer 34 heeft u kunnen lezen dat het bestuur van de Stichting zou worden gewijzigd. De Statuten zijn inmiddels de notaris gepasseerd en met de toetreding van de heer A.P.P.M.(Ad) van Baal (64) is het bestuur nu compleet.
De heer van Baal is sinds 2007 voorzitter van het College van Bestuur van de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Daarvoor vervulde hij diverse topfuncties bij defensie, als laatste was hij Inspecteur-generaal der krijgsmacht en Inspecteur der Veteranen.
 
De samenstelling van het bestuur van de Stichting NMKA is als volgt:
Ir. M.(Martin) van Hoogevest, voorzitter
Ir.T.E.J.(Theo) Joosten, secretaris
Mr.J.W.M.(Jos) Pothof, penningmeester
Drs. A.M.M. (Alice) van Diepen
Hoofdcommissaris A.P.P.M. (Ad) van Baal
 

15 juli 2012: Uitleg bij expositie door Bert Nienhuis en Arjeh Kalmann
Publicatiedatum: 09-07-2012, gearchiveerd 16-07-2012
 
expositie De kinderen die nog levenSinds april is de schiet- en fusilladeplaats van het voormalige concentratiekamp Kamp Amersfoort ingericht als plek voor een foto-expositie. Op de taluds van het middengedeelte van de 300 meter lange schietbaan zijn vijftien manshoge foto´s en teksten te zien van Shoa-overlevenden die op hoge leeftijd last kregen van hun traumatische oorlogservaringen. Deze expositie, die geopend is door de Israelische ambassadeur in ons land, zou tot eind juni te zien zijn, maar is vanwege de grote belangstelling verlengd tot eind september.
 
De bekende fotograaf Bert Nienhuis en de journalist Arjeh Kalmann hebben in opdracht van de Stichting Vrienden van Amcha in Nederland slachtoffers in Israel bezocht. Dat heeft geresulteerd in hartverscheurende getuigenissen die zijn gebundeld in het boek De Kinderen die nog leven. Foto’s en citaten uit het boek zijn op de expositie te zien.
 
Op zondag 15 juli 2012 om 14.00 uur zijn Bert Nienhuis en Arjeh Kalmann aanwezig in Kamp Amersfoort om bezoekers rond te leiden langs hun expositie.
 
Het boek De Kinderen die nog leven is in Kamp Amersfoort te koop. De opbrengst is bestemd voor het werk van Amcha.

29 juni 2012: Lezing door Bronia Davidson
Publicatiedatum: 22-06-2012, gearchiveerd 29-06-2012
 
Bibliotheken Eemland organiseert samen met Kamp Amersfoort op vrijdagmiddag 29 juni van 15:00 tot 17:00 uur een schrijversmiddag. Als gast is Bronia Davidson uitgenodigd. Onlangs verscheen haar boek Vlucht naar het Oosten.
Tijdens de lezing zal het boek ook te koop zijn. En ... u kunt het dan meteen laten signeren door de schrijfster!
 
In verband met de voorbereiding wordt het op prijs gesteld wanneer u uw aanwezigheid kenbaar. De toegang is gratis (een donatie wordt gewaardeerd).
 
Meer informatie en een inschrijfformulier voor deze middag vindt u op de website van Bibliotheken Eemland www.debeep.nl.

Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen; 21 juni 2012
Publicatiedatum: 20-06-2012, gearchiveerd 22-06-2012
Molukkers die in 1951 aankwamen voor een 'tijdelijk verblijf' in Nederland, doen de reis precies 61 jaar later nog een keer over. Vanaf het Nationaal Monument Kamp Amersfoort vertrekken ze 21 juni naar het voormalige Kamp Vught, waar ze indertijd werden ondergebracht.
 
Voormalig Kamp Amersfoort bood de allereerste opvang voor de Molukkers die in 1951 naar Nederland kwamen. Duizenden Molukkers hebben in de woonoord Lunetten op het terrein van voormalig Kamp Vught gewoond; in voormalig Kamp Westerbork werd het woonoord Schattenberg voor Molukkers ingericht. Inmiddels vormen Nationaal Monument Kamp Vught, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en sinds 2009 ook het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem de vier nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog. Verbonden met de geschiedenis van deze voormalige concentratiekampen zijn echter ook de Molukse herinneringen. Op 21 juni organiseren de herinneringscentra voor het eerst een gezamenlijke activiteit rondom die Molukse geschiedenis het thema-programma "Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen".
 
Op vier locaties in Nederland kan het publiek ervaren dat de komst van Molukkers voor alle herinneringscentra van betekenis is geweest. Op 21 juni (1951) kwam de laatste boot met Molukse KNIL-militairen in Rotterdam aan en naar Kamp Amersfoort gebracht. Vervolgens werden ze op vele plekken in het land verspreid, onder andere naar woonoord Lunetten (voormalig kamp Vught) en Schattenberg (voormalig Kamp Westerbork). Het Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek in Arnhem vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Azië, de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië en de komst van Indische repatrianten en Molukkers naar Nederland.
 
Op 21 juni wordt de historische reis nogmaals gemaakt. De start om 10.00 uur in Nationaal Monument Kamp Amersfoort staat symbool voor de ontvangst van Molukkers in 1951. Molukkers van de eerste generatie vertellen hoe het was om aan te komen in Nederland met het vooruitzicht op een tijdelijk verblijf. Net als in 1951 gaat de historische bus met betrokkenen van toen op weg naar voormalig Kamp Vught, een van de plekken in Nederland waar Molukkers toen werden ondergebracht.

NIEUWS 35Informatiebulletin 35 "NIEUWS"
Publicatiedatum: 15-12-2011, gearchiveerd 21-06-2012
 
NIEUWS verschijnt drie keer per jaar in een oplage van 3.300 exemplaren. Het bulletin is gratis en wordt verzonden aan donateurs van de Stichting. Nummer 35 is op 15 december 2011 verschenen. De volgende editie - nummer 36 - verschijnt in 2012.
 
Eerder verschenen edities vindt u op deze pagina.

Prijsvraag Stichting Samenwerkend Verzet
Publicatiedatum: 17-02-2012, gearchiveerd 20-06-2012
Voor de derde keer doen we dit jaar mee aan de prijsvraag van de Stichting Samenwerkend Verzet.
Scholieren uit het basis- en het voortgezet onderwijs kunnen meedoen.

Hoe doe je mee?
Je bent (met je school) in Nationaal Monument Kamp Vught of Prijswinnaars 2011
Nationaal Monument Kamp Amersfoort geweest.

Wat heb je gezien?

Wat maakte het meeste indruk op je?
Wat zal je nooit vergeten?
Welk verhaal weet je nog?
Wat had je niet verwacht?
Wat betekent het kamp voor jou?
Hoe denk je nu over oorlog?

Van links naar rechts: Megan Hanegraaf, Midi Kievits, Kris Hulsen,
Charlotte van Elburg , Irene van Santen, Marinde Saly, Demey Evers

Zeg het in woorden. Laat het zien in beelden.
Maak een verhaal, een PowerPoint, een filmpje, een animatie, een weblog over je bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught of Amersfoort. Maak er wat moois van! Niet te kort en niet te lang. Een filmpje mag tussen 1 minuut en 10 minuten duren.

Stuur vóór 20 mei 2012 jouw inzending in via de website van Nationaal Monument Kamp Vught (Educatie/Prijsvragen).

Wat kun je winnen?
Je kunt € 100 voor jezelf winnen en € 100 voor een goed doel dat je zelf uitkiest.

Meer weten?
Lees de flyer of bekijk de website met de winnaars en het juryrapport van 2011.

Tentoonstelling Historische verhalen
Publicatiedatum: 11-05-2012, gearchiveerd 20-06-2012
Op maandag 7 mei vond de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling Historische verhalen Soest. De klas die het winnende gedicht had geschreven kreeg een prijs uitgereikt. Op de tentoonstelling waren gedichten en banners over vrijheid te zien.

Historische verhalenTijdens het project Historische verhalen maakten leerlingen van tien basisscholen uit Soest en Soesterberg kennis met cultuur in hun eigen omgeving. Zij lazen het boek Oorlog zonder vader en ontmoetten daarna de schrijfster Martine Letterie. Daarna kregen zij een rondleiding op Kamp Amersfoort, langs de plekken die in het boek worden beschreven. Als afsluiting maakten de leerlingen een gedicht over vrijheid en schreven zij in de klas twee Historische verhalenuitspraken over vrijheid op speciale gekleurde banners.

De klas die het mooiste gedicht schreef werd uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling op 7 mei. Op die dag waren ook de samenwerkingpartners van het project aanwezig: Kunst Centraal, Martine Letterie (schrijfster historische kinderboeken) en RegioCultuurCentrum Idea Soest. Daarnaast was wethouder Rosan Coppes uitgenodigd om de tentoonstelling te openen.

Het winnende gedicht werd geschreven door Jip Swildens uit groep 7 van CBS De Postiljon uit Soesterberg. De jury vond dat Jip in haar gedicht heel mooi beschreef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De winnende groep kreeg de serie ‘Levende geschiedenis' cadeau, boeken die allemaal te maken hebben met een herinneringscentrum of museum.

Literaire avond Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 11-05-2012, gearchiveerd 12-05-2012
Op 23 mei organiseert Bibliotheken Eemland, in samenwerking met Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, een literaire avond in Kamp Amersfoort. Schrijfster Josha Zwaan zal die avond een lezing houden over haar boek Parnassia. De avond start om 19.30 uur en wordt gehouden in de ontvangstzaal van Kamp Amersfoort. Toegang is gratis.

Het boek Parnassia gaat over de Joodse Rivka, die in 1942 onderduikt bij een domineesgezin in Zeeland. Wanneer na de bevrijding haar vader op de stoep staat, herkent ze hem niet meer en ze blijft in Zeeland. Als ze later zelf kinderen krijgt komt er een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los, met als resultaat dat ze afstand neemt van haar gezin. Jaren later vertelt Rivka haar dochter Sandra hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken.

Aanmelden kan via www.debeep.nl.

9 mei; Dag van de Overwinning
Publicatiedatum: 08-05-2012, gearchiveerd 09-05-2012
De gevallenen uit de voormalige Sovjet-Unie worden traditioneel herdacht op 9 mei op het ereveld van de begraafplaats Rusthof en bij het monument Koedriest. Het is ook de dag waarop in de voormalige Sovjetstaten de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht.
 
Programma voor de herdenkingen bij het monument Koedriest en het monument op het Russisch Ereveld in Leusden op 9 mei 2011.
 
09.30 uur: kranslegging bij het monument Koedriest.
10:00 uur: verzamelen en opstellen voor de ingang van het Russisch Ereveld.
10.30 uur: aanvang van de ceremonie op het Ereveld.
Aansluitend (10:45 uur) receptie voor genodigden in de aula van Rusthof.

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we onze vrijheid.
Publicatiedatum: 25-04-2012, gearchiveerd 08-05-2012
De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op 4 mei en op 5 mei de gehele dag geopend. Op beide dagen worden ieder uur gratis publieksrondleidingen aangeboden. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om kennis te nemen van de tijdelijke foto-expositie in de schietbaan en van de verhalen die door ervaren gidsen worden verteld.
 
Rondleidingen
Op 4 mei en op 5 mei starten de eerste rondleidingen om 11:00 uur. Volgende rondleidingen starten ieder heel uur, voor het laatst om 15:00 uur. Voorafgaande aanmelding voor deelname aan een rondleiding is niet nodig; de rondleidingen vinden plaats ongeacht de weersomstandigheden.
 
Bezoekers kunnen zich niet alleen tijdens een rondleiding laten informeren, maar vooral ook tijdens hun bezoek aan het bezoekerscentrum. Gedurende de dag worden verschillende interessante documentaires vertoond. In het bezoekerscentrum worden tevens enkele recent verschenen publicaties verkocht, waaronder het boek ‘Kind van het Ereveld’ van auteur Remco Reiding en de bijzondere herdenkingszegel die op 19 april werd gepresenteerd.

Bezoek aan Leusderheide
Op 4 mei dienen belangstellenden voor een bezoek aan het gedenkkruis op de Leusderheide zich om 13:30 uur te verzamelen bij de gedenkplaats. De Leusderheide was een van de grootste executieplekken van de Duitse bezetter. Een eenvoudig kruis herinnert hier nog aan. Jaarlijks op 4 mei wordt een groep bezoekers, onder begeleiding van medewerkers van Nat. Mon. Kamp Amersfoort, in de gelegenheid gesteld het kruis te bezoeken.
 
Ereveld en zoektocht van Remco Reiding op televisie
Op 4 mei om 17.05 uur (Ned.2) wordt in een 45 minuten durende NCRV reportage van Schepper & Co aandacht geschonken aan de missie van Remco Reiding en de betekenis ervan voor zijn eigen leven.
 
Stille Tocht
Op 4 mei vanaf 18:15 uur zullen honderden bezoekers zich verzamelen bij Kamp Amersfoort om vervolgens deel te nemen aan de Stille Tocht naar begraafplaats Rusthof, de oorlogsgraven en het Russisch Ereveld.
De tocht start om 19:00 uur bij Kamp Amersfoort. De route voert via het monument De Stenen Man, Loes van overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof. Tussen 20:00 en 20:02 uur worden 2 minuten stilte in acht genomen.
Bezoekers van de gedenkplaats bij Kamp Amersfoort die niet deelnemen aan de Stille Tocht kunnen in het bezoekersgebouw de dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam op televisie volgen.

Vlaggen
De Nederlandse vlag (zonder wimpel) wordt halfstok gehangen van 18.00 uur tot zonsondergang. Op veel plaatsen vinden er na 20:02 uur nog activiteiten plaats, zoals het leggen van kransen en bloemen. Daarom blijft de vlag halfstok tot zonsondergang en wordt deze niet in de top gehesen na de 2 minuten stilte.

Gilde stadswandeling ‘1940-1945 in Amersfoort’.
Publicatiedatum: 24-04-2012, gearchiveerd 08-05-2012
Het Gilde Amersfoort biedt op 4, 5 en 6 mei stadswandelingen aan langs locaties in de Amersfoortse binnenstad waar in de Tweede Wereldoorlog belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.
 
De start van de wandeling wordt gevormd door een korte inleiding waarbij de aanloop tot de oorlog wordt geschetst. Er wordt stilgestaan bij de kwetsbare en strategische ligging van Amersfoort in 1940. Aan de hand van foto's kunnen deelnemers zich een beeld vormen van hoe men 'de oorlog' in die tijd beleefde. Tenslotte wordt stilgestaan bij het wondere feit dat Amersfoort zowel in 1940 als in 1945 ernstig werd bedreigd, maar beide keren bijna ongeschonden uit de strijd kwam.
 
De WO II wandelingen starten om 14:00 uur bij Museum Flehite, Breestraat 80. U hoeft niet te reserveren. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij het bureau van het Gilde Amersfoort.
Telefoon: 033-4722236, Email: gilde@gildeamersfoort.nl. Kosten: €4,- per persoon. Kinderen € 3,-.

Kind van het ereveld: een missie met grote gevolgen
Publicatiedatum: 22-03-2012, gearchiveerd 08-05-2012
Op 10 april verschijnt het boek Kind van het Ereveld over de jarenlange zoektocht van Rusland-correspondent Remco Reiding naar nabestaanden van Sovjetsoldaten. Zij waren nooit geïnformeerd dat hun vermiste familielid op het Russisch Ereveld begraven ligt.

Reiding geeft onder meer een gedetailleerd verslag van de aankomst en het verblijf in Kamp Amersfoort van 101 Sovjetrussische krijgsgevangenen. Van deze jongens overleden er 24 in het kamp aan ziekte, honger en mishandeling. De overgebleven 77 werden op 9 april 1942 gefusilleerd.

Ook beschrijft Reiding het leven van één van de andere soldaten die op het Russisch Ereveld werden begraven, boerenzoon Vladimir Botenko. Hij geeft zijn zoon Dmitri een afscheidskus, vertrekt met het Rode Leger naar het front en keert nooit meer terug. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog tasten zijn vrouw en kinderen in het duister over zijn lot. Is hij gesneuveld of getrouwd met een Duitse vrouw? Zestig jaar later probeert een Nederlandse jongen (Reiding) zijn leven weer op te pakken na de dood van zijn moeder. Als student journalistiek gaat hij op zoek naar nazaten van vermiste Sovjetsoldaten, die begraven liggen op het in de vergetelheid geraakte Russisch Ereveld in Leusden. Tijdens zijn indrukwekkende zoektocht slaat hij het stof van oude archieven en reist hij naar de uithoeken van een ver en vreemd land. Dan ineens doet hij een ontdekking die zijn leven – en dat van anderen – op zijn kop zal zetten.

Remco Reiding (Amersfoort, 1976) begon in 1998 met de opsporing van nabestaanden van Sovjetsoldaten die op het Russisch Ereveld naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof liggen. Sinds 2004 werkt hij als correspondent in Moskou. Hij werd genomineerd voor het Gouden Pennetje, onderscheiden door het Russische ministerie van defensie en hij ontving de Rus Prix voor de bevordering van de betrekkingen tussen Nederland en Rusland op humanitair gebied. In de woorden van schrijver Adriaan van Dis is Kind van het Ereveld 'een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid'. Uitgever D33 Publicaties noemt het boek 'een waargebeurd verhaal van een gepassioneerde zoektocht met onverwachte persoonlijke gevolgen'.

Kind van het Ereveld kost € 19,95 is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via http://www.kindvanhetereveld.nl (geen verzendkosten).

Op vrijdag 13 april om 20.00 uur geeft Reiding een lezing in boekhandel Veenendaal. Toegangskaarten à € 5,00 zijn verkrijgbaar in de boekhandel of te reserveren via boekhandel.veenendaal@planet.nl. Adoptanten van een graf op het Russisch Ereveld hebben gratis toegang.

Actie ‘NIET WEGGOOIEN’ op 3 mei o.a. bij Kamp Amersfoort
Publicatiedatum: 01-05-2012, gearchiveerd 04-05-2012
'NIET WEGGOOIEN!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies.
 
De actiedag vindt plaats op donderdag 3 mei bij de zestien deelnemende instellingen waaronder Kamp Amersfoort. ‘NIET WEGGOOIEN!’ vraagt aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië.
 
Nog steeds duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.
 
Bezoekers krijgen op deze dag advies van deskundigen, verbonden aan de deelnemende instellingen en musea, over het behoud van het materiaal. Tevens worden bezoekers in de gelegenheid gesteld hun eigen oorlogsmaterialen over te dragen aan de deelnemende organisaties.
 
Op de website www.actienietweggooien.nl kunnen mensen hun schenking online aanmelden bij een museum of instelling naar keuze. Op de website staat het verzamelbeleid per instelling beschreven, zodat schenkers zelf kunnen bepalen waar hun oorlogsmaterialen het beste thuishoren. Ook is er een aanmeldformulier voor een codicil gekoppeld aan de website. Zo kunnen schenkers beslissen waar hun materiële oorlogserfgoed naar toe gaat als ze komen te overlijden. U kunt een actueel overzicht bekijken van de schenkingen die naar aanleiding van onze actiedag in 2011 zijn binnengebracht.

Persbericht Herdenking op 19 april 2012
Publicatiedatum: 05-04-2012, gearchiveerd 20-04-2012 (GS)
Op 19 april 1945 werd Kamp Amersfoort, inclusief de aanwezige gevangenen, overgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis. Jaarlijks wordt deze overdracht herdacht, waarbij oud-gevangenen, nabestaanden en belangstellenden van harte zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn. Lees hier het persbericht of klik hier voor meer informatie over 19 april.

Nieuwe Kamp Amersfoort herinneringszegel
Publicatiedatum: 13-04-2012, gearchiveerd 28-03-2013
Tijdens de herdenking op 19 april 2012 werd een nieuwe Kamp Amersfoort postzegel gepresenteerd. Deze tweede herdenkingszegel is een vervolg op het initiatief van vorig jaar, toen voor het eerst een Kamp Amersfoort herdenkingszegel werd uitgegeven. Beide herdenkingszegels kwamen tot stand door samenwerking met postzegelvereniging De Loupe uit Leusden.
 
De nieuwe zegels zijn verkrijgbaar via het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. Een zegel heeft een frankeerwaarde in categorie één. Dat is per 1 januari 2012 gelijk aan € 0,50. U kunt de zegel dus gebruiken om uw post te frankeren. Naar verwachting zullen de zegels, gezien de beperkte oplage, vooral hun weg vinden als uniek verzamelstuk.
 
Een vel van tien zegels kost € 8,50 inclusief verzendkosten of € 8,00 indien u ze afneemt in ons bezoekerscentrum. Net als vorig jaar is de oplage gelimiteerd. De verkoop vindt plaats zolang de voorraad strekt.
 
U kunt uw bestelling per e-mail doorgeven via info@kampamersfoort.nl, met opgave van uw naam, adres, woonplaats en het aantal vellen dat u wenst af te nemen. De opbrengst komt ten goede aan de werkzaamheden van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Herdenking 19 april
Publicatiedatum: 29-03-2012, gearchiveerd 20-04-2012 (GS)
Op 19 april vindt de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort plaats.
 
De jaarlijkse herdenking - waarbij oud-gevangenen, nabestaanden en belangstellenden worden uitgenodigd om aanwezig te zijn - vindt plaats op het terrein van de gedenkplaats. De plechtigheid wordt bijgewoond door enkele honderden bezoekers.

De uitnodigingen voor de herdenking worden uiterlijk half maart verstuurd, maar ook als u geen uitnodiging hebt ontvangen bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheid.

Bekijk hier het programma voor de herdenking van 19 april 2012.

Algemene informatie en de routebeschrijving vindt u hier.
 

Holocaust Memorial Day
Publicatiedatum: 23-01-2012, gearchiveerd 09-02-2012 (MdK)
In het kader van de door de Verenigde Naties uitgeroepen Holocaust Memorial Day zal in Kamp Amersfoort op zondag 29 januari 2012 Opperrabijn Jacobs een lezing houden met als thema ‘Joodse visie op zorg’. Over dit onderwerp en de vraag hoe mensen omgaan met oorlogstrauma’s en hoe anderen hen bejegenen, zal de Opperrabijn met u van gedachten wisselen.

Jacobs is de Opperrabijn van het Interprovinciaal Opperrabinaat en voorzitter van het Rabbinaal college voor Nederland. Daarnaast is hij al 38 jaar verbonden aan het Sinaï Centrum; het enige Joods Psychiatrisch Centrum in Europa waar velen behandeld werden voor de opgelopen oorlogstrauma’s. Het Sinaï Centrum is enkele jaren geleden verhuisd van Amersfoort naar Amstelveen. Jacobs was jarenlang de lokale Rabbijn van Amersfoort tot hij werd opgevolgd door Rabbijn Evers.

Kamp Amersfoort kiest bij de jaarlijkse Holocaust herdenking voor een andere insteek dan de traditionele Holocaust herdenking van het Auswitsch Comité in Amsterdam.

De Holocaust lezing in Kamp Amersfoort begint om 14.00 uur; u hoeft zich niet aan te melden.

Vrede Express
Publicatiedatum: 15-12-2011, gearchiveerd 09-02-2012 (MdK)
Vrede Express Van 1 november 2011 tot 15 januari 2012 komt de Vrede Express naar Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De Vrede Express is een reizende, interactieve tentoonstelling over vrede, democratie en burgerschap voor volwassenen, jongeren en kinderen vanaf 10 jaar. De tentoonstelling gaat over grote thema’s als conflicten, macht en democratie, maar gaandeweg ontdekken de bezoekers spelenderwijs dat de tentoonstelling ook over henzelf gaat. Over hun idealen, hoop, normen, houding en gedrag.
 
Een bezoek aan de Vrede Express is gratis. Uiteraard kunt u uw bezoek aan de Vrede Express combineren met een rondleiding over het terrein van Kamp Amersfoort. Schoolklassen en grotere groepen vragen wij een reservering te maken voor hun bezoek, via 033-4613129 of info@kampamersfoort.nl.
 
Bekijk de informatiesite van de Vrede Express of lees het persbericht.

Gewijzigde openingstijden op 29 december 2011
Publicatiedatum: 17-12-2011, gearchiveerd 30-12-2011 (GS)
Op 29 december 2011 zijn het bezoekersgebouw en de gedenkplaats vanaf 13:00 uur geopend.

Ereveld bij Westbroek!
Publicatiedatum: 17-12-2011, gearchiveerd 27-12-2011 (GS)
In het televisieprogramma Westbroek! werd dinsdagmiddag aandacht besteed aan het Russisch Ereveld. Het programma werd op dinsdag 20 december vanaf 13.30 uur uitgezonden op RTV Utrecht (vanaf 08:22).
(Meer informatie over het Russisch Ereveld; klik hier)

Herinneringszegel
Publicatiedatum: 19-04-2011, gearchiveerd 27-12-2011 (GS)
Herinneringszegel
Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op 19 april 2011 werd een bijzondere postzegel uitgegeven.
De herinneringszegel is een initiatief van postzegelvereniging De Loupe uit Leusden. De voorzitter van de vereniging reikte het eerste vel zegels uit aan de 98-jarige oud-gevangene de heer I. Peereboom. De oudste aanwezige oud-gevangene van Kamp Amersfoort.
De herinneringszegels zijn verkrijgbaar bij het secretariaat van de gedenkplaats. U kunt uw bestelling per e-mail info@kampamersfoort.nl doorgeven waarna u een bevestiging van ons ontvangt. Een vel (tien zegels) zegels kost € 7,50.
De zegels zijn niet langer verkrijgbaar via de gedenkplaats. Het laatste vel werd op 27-12-2011 verkocht (GS).


Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions