Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Loopgraven en stellingen
Loopgraven en stellingen
In het terrein rond de gedenkplaats van voormalig Kamp Amersfoort zijn nog steeds sporen te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Een oude uniformknoop, een patroonhuls, maar ook grotere sporen liggen als stille getuigen verscholen in het terrein. Een voorbeeld vindt u ten noorden en naast de schietbaan, waar authentieke en gereconstrueerde loopgraven ten minste drie vierkante veldversterkingen verbinden. Het zijn stille getuigen van militaire activiteiten uit verschillende periodes.
 
Na de oorlog raakten de loopgraven en stellingen in onbruik. Weersinvloeden, begroeiing, puin en afval zorgden ervoor dat de restanten van de veldversterkingen lange tijd aan het zicht waren onttrokken. Na een terreinuitbreiding in 2008, waarbij de zorg voor het gebied toekwam aan de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, kwam er nieuwe aandacht voor de loopgraven en stellingen. De nieuwe belangstelling bracht vragen met zich mee over het ontstaan, het doel en het gebruik van de loopgraven. Daarom werd in 2010 besloten tot een archeologisch onderzoek.
 
LuchtafweergeschutHet archeologisch onderzoek en de getuigenverklaringen van omwonenden resulteerden in een aantal bevindingen en aannames. De loopgraven werden in het najaar van 1939 door Nederlandse gemobiliseerde militairen voor oefendoeleinden aangelegd. De locatie werd niet toevallig gekozen. Zowel de loopgraven als de stellingen liggen op het hoogstgelegen deel van het terrein, toen vlakbij de barakkenkampen aan de Appelweg en Laan 1914. Na de capitulatie van het Nederlandse leger werd het loopgravenstelsel door Duitse militairen opnieuw voor oefendoeleinden in gebruik genomen. Tevens werden ten minste drie vierkante veldversterkingen aangelegd of verbeterd, waarvan er twee werden voorzien van een betonnen fundering met bevestigingsbouten. Hierop kon luchtafweergeschut ‘Flugzeugabwehrkanone’ of ‘FLAK’ worden gemonteerd. De positie van de stellingen, de afmetingen van de aarden wallen en de plaatsing van de bouten in de fundering doen vermoeden dat bij de aanleg van de stellingen werd voorzien in de plaatsing van licht (2 cm) luchtafweergeschut. Het barakkenkamp aan de Laan 1914 en het station van Amersfoort waren strategische (geallieerde) doelen die de inzet van licht afweergeschut kunnen verklaren. De loopgraven en stellingen werden aangelegd met militaire bedoelingen: oefenen en luchtverdediging. Nadat het archeologisch onderzoek was afgerond werden de onderzochte loopgraaf en stellingen nauwgezet gereconstrueerd en waar nodig hersteld.
 


Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions