Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Het Russisch Ereveld
Russisch Ereveld
Naast de algemene begraafplaats Rusthof bij 'Oud-Leusden' aan de Dodeweg ligt sinds 18 november 1948 een begraafplaats die wordt aangeduid met de naam 'Russisch Ereveld'. Op dit ereveld werden 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet Unie herbegraven. Lange tijd was zeer weinig over hen bekend.

Tot 1979 werden (uiteindelijk) 865 Russische slachtoffers herbegraven op het ereveld. 101 van hen werden in 1945 geborgen bij Kamp Amersfoort waar zij in 1941 en 1942 waren vermoord. 73 Russen kwamen uit diverse plaatsen in Nederland en 691 Russen werden vanuit Margraten naar het ereveld overgebracht.

In Margraten (Limburg) zochten de Amerikanen een geschikte (her-)begraafplaats voor niet-Amerikaanse slachtoffers. Het was hun wens om van Margraten een Amerikaanse begraafplaats te maken. Toen bekend was dat op begraafplaats Rusthof 116 Russen (101 uit Kamp Amersfoort en 15 uit Beverwijk) waren herbegraven, kwam het besluit om de 691 Russische slachtoffers die in Margraten waren begraven, over te brengen naar Amersfoort. Dit vond plaats in 1947. Een logisch gevolg was dat de stoffelijke resten van elders geborgen Russische militairen, eveneens bijgezet werden op het Ereveld.

Tot 1979 zijn uiteindelijk de stoffelijke resten van 73 Russische militairen (inclusief de 15 Russen uit Beverwijk), uit verschillende plaatsen in Nederland, naar het Ereveld gebracht. Jaarlijks op 9 mei - de Russische Overwinningsdag - worden de Sovjetrussische oorlogsslachtoffers herdacht, onder wie de 865 die begraven liggen op het Ereveld in
Leusden.
 
Nabestaanden gevonden
Onderzoek door journalist Remco Reiding naar de slachtoffers die begraven liggen op het Ereveld resulteerde in enkele opzienbare ontdekkingen. Zaterdag 22 april 2000 onthulde journalist Remco Reiding in een bijlage van de Amersfoortse Courant, de bevindingen van zijn onderzoek naar de slachtoffers die liggen begraven op het Ereveld. Veel inscripties op grafstenen van het Ereveld zijn onjuist, onvolledig of achterhaald. Vervolgens blijken zeker 50 Russische slachtoffers (die begraven zijn als geallieerden en die ieder jaar met ere worden herdacht) te zijn omgekomen in dienst van de Duitse Wehrmacht. Reiding had tevens de nabestaanden van enkele van de 865 Russische militairen gevonden. Veertien van de 865 slachtoffers werden uit de anonimiteit gelicht. Dmitri Botjenko bracht in 2000 - als eerste nabestaande van een van de slachtoffers van het Ereveld - een bezoek aan het graf van zijn vader Vladimir Botjenko.
 
Eind 2011 was Reiding er al in geslaagd van 183 slachtoffers de nabestaanden te traceren. Hij organiseert bovendien met behulp van sponsoring vrijwel jaarlijks een reis naar Nederland voor kinderen van soldaten die voor het eerst het graf van hun vader in Leusden willen bezoeken.

Meer informatie over het Russisch Ereveld in Leusden vindt u op de website www.russisch-ereveld.nl.
 
In 2012 publiceerde Remco Reiding een boek ('Kind van het Ereveld') over zijn jarenlange zoektocht naar nabestaanden van deze Sovjetsoldaten. Meer informatie: www.kindvanhetereveld.nl.
 
Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions