Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Gerrit Kleinveld
Van verzetsstrijder, gevangene in Kamp Amersfoort (totdat hij op spectaculaire wijze wist te ontsnappen), medeoprichter van de RVV, rechercheur bij de Politieke Recherche Afdeling (PRA) tot medebestuurder van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
 
Gerrit Kleinveld werd in 1915 geboren in Woudenberg. Na de Duitse inval en de capitulatie van het Nederlandse leger organiseerde Gerrit Kleinveld, samen met zijn zwager Evert Voorthuizen, allerlei kleinschalige sabotagedaden. Door onder andere de verspreiding van de ‘Oranjekrant’ leerde Gerrit Kleinveld al snel andere verzetsmensen kennen.
 
In april 1941 probeerden Gerrit Kleinveld en Harry Reeskamp, een apothekersassistent uit Naarden, de Leusderheide in brand te steken. In mei 1941 nam Gerrit Kleinveld als bouwkundig tekenaar ontslag toen zijn werkgever opdrachten voor de Wehrmacht ging aannemen. Gerrit Kleinveld was inmiddels direct betrokken geraakt bij de activiteiten van de verzetsgroep Dobbe. Er werden sabotagedaden verricht, onderduikers geholpen en het blad Vrij Nederland werd verspreid.
 
Na een succesvolle, door Dobbe beraamde, overval op het distributiekantoor in Joure werd een premie van 10.000 gulden uitgeloofd voor de tip die zou leiden naar de daders. Door verraad van een politiebeambte werd o.a. Gerrit Kleinveld gearresteerd. Omdat Gerrit Kleinveld niet meewerkte bij de verhoren werd hij op 23 december 1942 overgebracht naar Kamp Amersfoort.
 
Gerrit Kleinveld was vastbesloten om te ontsnappen. Het was Dobbe immers ook gelukt om na zijn arrestatie te ontvluchten. In zijn bunkercel had de vorige gevangene een lepel achtergelaten. Deze lepel zou het gereedschap blijken, waarmee zijn ontsnapping gerealiseerd kon worden. Hij bewerkte de lepel tot een zaagje en zaagde daarmee de spijlen van zijn cel door. Na zijn ontsnapping belde hij aan bij een vrijstaande villa in de buurt van de Laan 1914, waarna hij enkele dagen ondergedoken zat op verschillende adressen.
 
Het viel niet mee om na zijn ontsnapping weer aansluiting bij het verzet te vinden, maar vanaf eind 1943 was Gerrit Kleinveld weer actief en richtte hij de Raad van Verzet op.
 
Kort na de bevrijding werd de Politieke Opsporingsdienst (POD) belast met het onderzoek oorlogsmisdrijven. Kleinveld werd aangesteld als waarnemend hoofd van de Amersfoortse afdeling. De nasleep nam enkele jaren in beslag.
 
Het verhaal over de ontsnapping uit de bunker door Gerrit Kleinveld is beschreven in een boekje en in de film De Bunker (1992).
 
Gerrit Kleinveld was één van de initiatiefnemers van de oprichting van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
 
Op maandag 11 december 2006 is Gerrit Kleinveld in zijn woonplaats Doorn op 91-jarige leeftijd overleden.
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions