Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

De tien personen die zijn vermeld op het monument aan de Appelweg maakten deel uit van een groep van 17 verzetsmensen, die kort voor 20 maart 1945 naar Kamp Amersfoort waren overgebracht. Zij waren gearresteerd tijdens en kort na een wapendropping op de ´Keuenklep´ aan de Immenweg in Lunteren op 8 maart 1945.

De wapendropping in de nacht van 8 op 9 maart 1945 was de tweede dropping in één week tijd.
Een groep van ongeveer 45 leden van de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) van de verzetsgroepen uit Lunteren, Bennekom, Maanderbuurt, Ede dorp en 5 mannen van de groep De Vries (ook wel de groep Van Spankeren genoemd), waren betrokken bij de dropping.
De drukte rond het dropping terrein was twee landwachters opgevallen. Zij meldden dit bij de SD die hen doorverwees naar de Ortskommandant. Deze nam hun verhaal zeer serieus.
SD'ers, landwachters en Duitse militairen werden ingeschakeld om polshoogte te nemen. Al snel werden arrestaties verricht. Meer dan de helft van de BS'ers kon ontkomen. De rest van de groep werd opgepakt en verhoord. De 18-jarige Paul, zoon van Piet Rombout, werd als enige vrijgelaten.
Na hardhandige verhoren werden de zeventien nog aanwezige arrestanten, verspreid over enkele dagen, naar Kamp Amersfoort overgebracht.

De gewonde verzetsstrijder Piet Rombout was het eerste slachtoffer in dit drama. Hij overleed op 18 april 1945 in de bunker van Kamp Amersfoort. De exacte doodsoorzaak is niet bekend *.

* Piet Rombout had twee schotwonden opgelopen bij een vluchtpoging na zijn arrestatie. Hij werd ernstig mishandeld tijdens de verhoren en medische hulp werd hem onthouden. Daaraan dient te worden toegevoegd dat zijn ondervragers hem een zeker doodvonnis in het vooruitzicht hadden gesteld.

Op 20 maart 1945 werden de tien hierboven genoemde mannen in Amersfoort gefusilleerd als represaille voor de aanslag op Lutke-Schipholt.
Op dezelfde dag werden in Loodrecht, eveneens als represaille voor een aanslag tien personen gefusilleerd. Onder de slachtoffers bevonden zich de zes verzetsstrijders uit de groep van 17 en vier anderen (waarschijnlijk ook afkomstig uit Kamp Amersfoort).
Hun namen zijn vermeld op het monument aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk in Loodrecht (Wijdemeren) dat in 1946 werd onthuld. Eén naam werd om nog onbekende reden van het monument verwijderd.

De namen van de tien slachtoffers zijn:

 Rijk Tigelaar, 32 jaar, uit Ede
 Cornelis Verduijn, 37 jaar, uit Ede
 Folkert G. Roosjen, 32 jaar, uit Ede
 Cornelis Garritsen, 23 jaar, uit Ede
 Hielke van Vliet, 27 jaar, uit Bennekom
 Peter Roseboom, 25 jaar, uit Bennekom
 Cornelis Anthonius van Rijn, 28 jaar
 Gerhard ten Have, 50 jaar
 Sijbrandus P.G.J. van Angeren, 25 jaar
 - (Nog onbekend)

Uiteindelijk heeft de mislukte dropping aan 17 mensen het leven gekost.

Met dank aan dhr. H. Wagensveld, die zijn artikel ter beschikking stelde voor bovenstaande tekst.
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions