Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

De Bunker
 
De Bunker is de waargebeurde spectaculaire ontsnapping van verzetstrijder Gerrit Kleinveld. De film is het regie-debuut van scenarioschrijver Gerard Soeteman. Onder zijn regie werd in 1992 de film "De Bunker" gemaakt. De film gaat over de verzetsstrijder Gerrit Kleinveld, die in 1942, na de overval op het distributiekantoor van Joure werd gearresteerd. Op 23 december 1942 werd Kleinveld opgesloten in het zwaar bewaakt cellencomplex van Kamp Amersfoort. Met een zeker doodvonnis in het vooruitzicht besloot hij uit de bunker te ontsnappen. Dat is hem op 1 maart 1943 gelukt.

De film werd opgenomen in Amersfoort. Thom Hoffman tekende voor de hoofdrol. Directed by Gerard Soeteman, writing credits; Gerard Soeteman, produced by Jos van der Linden.

Een selectie films en documentaires betreffende Kamp Amersfoort
 
De oudste films zijn gemaakt in juni 1944, mei 1945 en 1948. Opnames van uitgehongerde Russische gevangenen door een Duitse filmploeg uit 1941 zijn nooit boven water gekomen. Een (onbekende) 8mm smalfilm van een Amersfoortse burger, waarop Russische krijgsgevangenen te zien waren werd in 1947 als bewijsmateriaal naar het Military Tribunal Neurenberg gezonden.


Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions