Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Dirk Willem Folmer
Bij zijn vlucht uit Kamp Amersfoort op 29 mei 1942, neemt Dirk Willem Folmer zijn aantekeningen mee. Na deze ontsnapping uit het kamp duikt hij onder, werkt zijn aantekeningen - die een periode van 69 dagen beslaan - uit tot 300 pagina's en hervat zijn verzetswerkzaamheden. Opnieuw wordt hij gearresteerd. Hij wordt neergeschoten en zwaar gewond afgevoerd. Sindsdien ontbreekt - tot op de dag van vandaag - ieder spoor van hem.
 
Over Dirk Willem Folmer
De gedetailleerde ervaringen van een verzetsman die sinds Dolle Dinsdag wordt vermist. Dirk Willem ("Dick") Folmer haalde zijn HBS diploma in Nederland en volgde daarna de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding. Samen met zijn vrouw Theodora ("Door") Folmer - Van Nes begon hij een Instituut voor Fysische Therapie in Zeist. In 1937 en 1941 werden hun twee dochters geboren. Folmer was lid van de verzetsgroep "Oranjewacht". Na zijn arrestatie belandde hij in december 1940 in het Oranjehotel te Scheveningen. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Tonnenleger in het OranjehotelIn het Oranjehotel verbleef Folmer in cel 644. In deze periode werd hij - in zijn functie als 'tonnenleger' - getekend door een medegevangene. Op 20 maart 1942 naar Kamp Amersfoort overgebracht. Omdat hij vermoedde dat het vonnis zou worden herzien, en hem alsnog een doodvonnis te wachten stond, besloot hij te ontsnappen. Dat lukte hem op 29 mei 1942. Hij kreeg hierbij hulp van zijn vrouw en van Herman Verheijen, een Nederlandse SS-soldaat.

Na zijn ontsnapping uit Kamp Amersfoort werkte hij de aantekeningen die hij tijdens zijn kamptijd had gemaakt uit tot een manuscript. Hij hervatte zijn verzetswerkzaamheden. Op 24 juli 1944 werd hij onder zijn valse naam 'Nijman' gearresteerd. Rond Dolle Dinsdag werd hij - waarschijnlijk bij een vluchtpoging - neergeschoten en zwaar gewond afgevoerd. Daarna werd niets meer van hem vernomen. Alle pogingen - tijdens en na de oorlog - om meer te weten te komen over het lot van Folmer bleven zonder resultaat. Het originele manuscript van zijn kamptijd ging verloren, maar de aantekeningen op uitgewerkte vellen werden jarenlang door zijn weduwe in een blikken doos bewaard.

Nadat de aantekeningen van Folmer onder de aandacht van zijn kinderen kwamen, besloot zijn dochter Jard Folmer, ze te digitaliseren. In 2005 werden de bewerkte aantekeningen uitgegeven in de vorm van een boek. De titel van het boek is "Dagboek uit Kamp Amersfoort 1942". Het boek werd in 2005 uitgegeven in samenwerking met de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Uitgeversmaatschappij Walburg Pers.
 
Over het boek
"Dagboek uit Kamp Amersfoort 1942". In december 1940 wordt Folmer gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij het verzet. Dagboek uit Kamp AmersfoortHij onderzoekt alle mogelijkheden om te ontvluchten, totdat hij de anti-nazi SS-er Verheyen ontmoet, die samen met Folmers vrouw een plan smeedt waardoor hij op 29 mei 1942 kan ontsnappen. Bij zijn vlucht neemt Folmer zijn aantekeningen mee. Hij duikt onder en werkt zijn aantekeningen, die een periode van slechts 69 dagen beslaan, uit tot maar liefst 300 foliovellen uitgetypt op A4.
De aantekeningen werden decennialang bewaard in een blik, waarover vanwege Folmers ongewisse lot niet werd gesproken. Na het overlijden van zijn vrouw kwam het handschrift, samen met de uitwerking van de inhoud, in het bezit van Folmers nabestaanden, die het verhaal nogmaals overtypten. Hiermee maakten zij een authentiek historisch document over deze relatief onbekende periode van het kamp toegankelijk en kregen zij de gelegenheid om Dirk Willem Folmer alsnog te leren kennen.
Paperback | 383 Pagina's | Walburg Pers ISBN10: 9057303566 | ISBN13: 9789057303562
 
Naschrift bij "Dagboek uit Kamp Amersfoort 1942" door Jard Folmer
De appendix moest ik overtypen van de manuscripten die nauwelijks leesbaar waren. Wat slecht leesbaar was heb ik voorzien van een vraagteken wat onleesbaar was door …

Zonder de aanzet van een lieve vriendin en de zorg voor de documenten en de uitgave door de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort en de vriendschap van Annemiek van stichting “Hart voor Kamp Amersfoort” het geheugen van tante Nel, het geduld van mijn vrienden en de hulp van mijn dochter Els, was dit werk nooit van de grond gekomen!

Het is een grote voldoening om dit document van de vergetelheid te kunnen redden en mijn ouders weer in het licht te kunnen brengen.

Na zijn ontsnapping en zijn onderduiktijd is mijn Vader in Amsterdam weer in het verzet gedoken. Ik weet niet bij welke groep dat was.
In 1943 was er weer contact met oude vrienden via wie hij onderduikadressen organiseerde. Zes weken na zijn medewerking aan de overval op de Weteringschans wordt hij opgepakt en neergeschoten waarbij hij zwaar gewond raakt in buik en heup. Op of omstreeks Dolle Dinsdag is hij afgevoerd en is er niets meer van hem vernomen.

Dit document is tweeënzestig jaar oud. Enkele van de hoofdrolspelers kunnen -als ze het overleefden- nog steeds getuigen van wat er gebeurt als macht escaleert. Gelukkig hebben we een geweten. En kunnen we het weten.
 
Voorwoord van Oud-gevangene Wellenstein
.
Afbeelding van het ketelhuis

Op deze naoorlogse foto - die is gemaakt in de periode van het Bewaring- & Verblijfskamp - is te zien waar het ketelhuis (de aanbouw links met schoorsteen, naast het complex met de bunkercellen) zich bevond. Folmer was hier tijdens zijn gevangenschap werkzaam als 'Heizer'.
 
Inhoud van "Dagboek uit Kamp Amersfoort, 1942"
De volledige tekst van het boek is opgenomen in een pdf bestand dat u hier kunt raadplegen. Dagboek uit Kamp Amersfoort (2,5Mb).
 
 
 
Plattegrond
Dirk Willem Folmer maakte gedurende zijn gevangenschap in Kamp Amersfoort zeer gedetailleerd aantekeningen waaronder deze plattegrond.

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions