Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

De Spechtstraat
Spechtstraat
Lageweg-Spechtstraat
Aan de gevel van het huizenblok bij de kruising Lageweg-Spechtstraat is een kruis bevestigd. Het gedenkteken herinnert aan de moord op de 28-jarige verzetstrijder Dirk Davelaar op 2 mei 1943.
 
 
 
 
 
 
"Bij Nieuwenhuizen's Graanhandel werd gestaakt omdat ze voor de bezetter moesten werken. Op zondagmorgen 2 Mei 1943 werd Dirk Davelaar door de politie van Es te Hoevelaken en twee SSers opgehaald om te gaan werken, hem werd de tijd gelaten, dat zijn moeder zijn brood klaar maakte, toen moest hij mee naar Amersfoort, onderweg werd eerst nog een flinke borrel gebruikt, hetwelk Davelaar moest aanzien, buiten tegen de muur met de handen omhoog. Men ging door de Lageweg en bij het Hoevelaker voetpad moest hij vooruit rijden en toen hij een stukje vooruit was, werd hij laaghartig neergeschoten, toen ze bij hem kwamen lag hij op zijn zijde en leefde nog, men gaf hem een trap tegen zijn schouder zodat hij op zijn rug rolde en gaven hem nu een schot in zijn borst zodat hij terstond dood was. Deze foto werd in Sept. '62 gemaakt, omdat het waarschijnlijk spoedig zal moeten verdwijnen, daar er nieuwe huizen worden gebouwd."
 
Kruis aan de gevel
Aan de zijgevel van het huizenblok aan de Lageweg (9) hoek Spechtstraat hangt een gedenkteken. Het gedenkteken is ter herinnering aan Dirk Davelaar die op 2 mei 1943 tijdens het transport naar kamp Amersfoort op de vlucht werd doodgeschoten. Eerder stond er een gedenkteken in het weiland aan het Hoevelakense voetpad, maar dit moest wijken voor de nieuwbouw van de wijk Liendert. Het gedenkteken werd onthuld in 1967.
Bron: "Om niet te vergeten".
 
De tekst bij het gedenkteken is als volgt:

"DIRK DAVELAAR
GEB 18-4-1915 TE NIJKERK
WERD OP 2-5-1943 OP
DEZE PLAATS DOOR DE
S.S. NEERGESCHOTEN"

Dirk Davelaar is begraven op het Nederlands Ereveld in Loenen.


Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions