Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

De gedenksteen
Gedenksteen
Aan het begin van de schietbaan tegenover het voormalige Kamp Amersfoort staat sinds 1953 een gedenkzuil. De steen met daarop een indringende boodschap herinnert bezoekers eraan dat hier gevangenen werden omgebracht.

De ontwerper van de tekst op de steen is H.J. Meijer, secretaris van het Comité monument Kamp Amersfoort. De steen is gemaakt door Steenhouwerij C.M. Lablans in Amersfoort in de herfst van 1952. De zuil is geplaatst op initiatief van het Gevangenencomité en betaald uit de restanten van de inzamelingen voor het Nationaal Monument.

In een krantenartikel van 15-05-1953 over de onthulling van de Stenen Man wordt een deel van de tekst op de gedenksteen aangehaald.
Zij die in
de jaren
1940-1945
hier werden
omgebracht
hebben met
hun bloed
deze grond
geheiligd
Hun offer zij
het nageslacht
een lichtend
voorbeeld

Op 17 december 2002 ging de renovatie van de gehele omgeving van de voormalige schietbaan van start. Het gebied rond de schietbaan moest niet alleen gerenoveerd worden, het moest ook beter aansluiten op de gedenkplaats, die voor 19 april 2002 was vernieuwd. De werkzaamheden, die gerealiseerd konden worden door een belangrijke financiële bijdrage van het Ministerie van VWS, waren grotendeels afgerond op 19 april 2003.
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions