Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

De BW-laan
BW-laanVoor het pand Barchman Wuytierslaan 40 - 42 te Amersfoort werden op 5 februari 1945 achttien gevangen uit Kamp Amersfoort en twee willekeurige voorbijgangers gefusilleerd. In 1946 werd een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis aan de twintig slachtoffers van deze represaillemoord.
 
Aanslag en represaille
's Nachts 3 februari 1945 verlieten twee verzetsmensen - gewapend met explosieven - een huis aan de Barchman Wuytierslaan. Zij hadden een bijzondere opdracht. Vanaf het hoger gelegen gedeelte van de BW laan daalden zij af - over- en door een sloot - naar het spoorwegemplacement waar zich een hoofdseinhuis bevond. Dit hoofdseinhuis was het doel van de twee KP-ers.

Via Amersfoort ging een belangrijke spoorwegverbinding naar Duitsland. Het gedeelte van Nederland onder de rivieren was reeds bevrijd en deze intacte spoorwegverbinding was voor de Duitsers van grote waarde. Reden voor de geallieerden en voor het verzet om deze verbinding buiten werking te stellen. In de nacht van 3 februari zou een zware springlading bij het seinhuis worden geplaatst.

Na het plaatsen van de explosieven en de ontsteking trokken de twee verzetsmensen zich terug in hun schuilplaats. Er gebeurde echter niets. De twee KP-ers besloten de lading te controleren. Ditmaal gewapend met een stengun. De ontsteking werd vervangen door een vuurkoord en de mannen maakten zich voor de tweede keer uit de voeten. Na ongeveer 40 seconden volgde de explosie.

Vrijwel direct na de explosie vlakbij het huis van waaruit de KP-ers waren vertrokken stuitten ze plots op drie Duitse militairen van de Feldgendarmerie. Door een salvo uit de stengun werden twee Duitsers direct gedood. Een derde stierf later. De KP-ers namen de benen.

Twee dagen later stopten op de BW-laan voor het huizenblok 40-42 twee auto's. Een auto met Duitse militairen en een vrachtwagen met 18 jonge gevangenen uit het PDA. De mannen werden uit de vrachtwagen de voortuin ingedreven. Twee toevallige voorbijgangers ondergingen hetzelfde lot. Vervolgens werden - in het wilde weg - alle 20 mannen neergeschoten. Bij de slachtoffers werden borden geplaatst met daarop "saboteurs en terroristen". De lichamen bleven een dag en een nacht in de tuin liggen.
 
Gedenkplaat
Op 5 februari 1945 werden achttien gevangenen uit Kamp Amersfoort en twee willekeurige burgers, als represaillemaatregel, door de Duitse bezetter vermoord. De misdaad vond plaats bij de huizen met de nummers 40 en 42 in de Barchman Wuytierslaan. Op 4 mei 1946 werd aan de gevel van het huizenblok 40-42 een gedenkplaat onthuld.

Op de gedenkplaat staat de tekst:

ZIJ VIELEN TEN OFFER AAN DE WRAAK
ZIJ OFFERDEN ZICH VOOR DE VRIJHEID

Het ontwerp kwam van de hand van stadsarchitect D. Zuiderhoek. Bij de onthulling waren nabestaanden van de slachtoffers aanwezig. De herdenkingsrede werd gehouden door de voormalig districtsleider LO, G. van den Born.
De gedenkplaat is bevestigd aan de gevel tussen de woningen met de huisnummers 40 en 42.

De namen van de slachtoffers zijn:
http://www.kampamersfoort.nl/gfx/spacer.gif
 
P. v.d. Aakster
J. Bekooij
A.R. Best
A. Beukman
L. Corbois
J.G.A.M. Dirks
D.F. v.d. Dool
S.R. v. Duin
J.R. v. Gool
E. v. Heulen
J. v. Kempen
L. Knol
A.W. Kok
A.C. Valk
A.T. Visser
J.T. Visser
H.J. v.d. Wiel
J. Wijfjes
W. v. Wijk
L. Wijma
Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions