Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

Bezienswaardigheden

Op een gedeelte van de plek waar in de oorlogsjaren Kamp Amersfoort lag, ontstond eind jaren 80 een gedenkplaats die vanaf juli 2001 tot april 2002 zijn definitieve vorm kreeg. Diverse overblijfselen, monumenten en reconstructies herinneren op deze plek aan het kamp.
 
Op en rond het terrein waar Kamp Amersfoort lag vinden we verschillende herinneringen aan het Kamp. Deze bezienswaardigheden verwijzen naar de kampgeschiedenis en vertellen het verhaal van wat er op deze plek is gebeurd.
 
Een deel van deze bezienswaardigheden is vrij toegankelijk. De wachttoren, de gedenksteen, de schietbaan, het monument de Stenen Man, het lijkenhuisje, het Sinaļ-monument, het monument Koedriest en de grensbeuk liggen tegenover de gedenkplaats en het bezoekersgebouw en zijn niet onderhevig aan openingsuren.

De bunkercel, de appelklok, het Stil Appel en het herinneringsgebouw met de muurschilderingen zijn alleen tijdens de openingstijden van het bezoekersgebouw te bekijken.
 
In de directe omgeving van het terrein waar Kamp Amersfoort lag vinden we verschillende herinneringen aan het Kamp. Veel van deze herinneringen of gedenktekens hebben de status van monument en zijn te vinden in de nabijheid van de huidige gedenkplaats. De gedenktekens op de Begraafplaats Rusthof en het Russisch Ereveld liggen op 10 minuten loopafstand van de huidige gedenkplaats. De gedenktekens bij Bergzicht, Jannetjesdal, de Appelweg, de BW-Laan, Spechtstraat en de Joodse begraafplaats, bevinden zich verder weg van de gedenkplaats.
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions