Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

9 mei
De gevallenen uit de voormalige Sovjet-Unie worden traditioneel op 9 mei op het Russisch Ereveld bij begraafplaats Rusthof en bij het monument Koedriest herdacht. Het is ook de dag waarop in de voormalige Sovjetstaten de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht.
Programma 2014
(bron: Stichting Russisch Ereveld)

Op vrijdag 9 mei vindt de jaarlijkse herdenking op het Russisch Ereveld plaats. Om 11.00 uur begint de ceremonie, die bestaat uit onder meer een kranslegging door de ambassadeurs van Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Azerbeidzjan of hun plaatsvervangers. Ook vertegenwoordigers van de ambassades van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Duitsland hebben hun aanwezigheid toegezegd.

Voor het eerst is ook Willibrord van Beek, de waarnemend Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, aanwezig. Namens de gemeenten Leusden en Amersfoort legt burgemeester Lucas Bolsius (Amersfoort) een krans. De sous-chef internationale militaire samenwerking, de brigadegeneraal Toine Beukering, vertegenwoordigt het ministerie van defensie. Ook het bestuur van de Stichting Russisch Ereveld legt een krans.
Veteranen van de ‘Bond van Wapenbroeders’ staan bij de obelisk opgesteld als erewacht. De muzikale begeleiding is in handen van de Fanfare van het Korps Nationale Reserve.

Na de ceremonie op het ereveld defileren de aanwezigen - evenals vorig jaar - langs de geallieerde en Nederlandse oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof. Hier liggen ongeveer 150 Nederlandse gevallenen en 250 geallieerde slachtoffers van de Eerste en Tweede wereldoorlog begraven. Deze graven en het Russisch Ereveld worden onderhouden door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Bij de verschillende monumenten worden bloemen gelegd.

Er zijn dit jaar geen toespraken. Na de rondgang houdt Vader Grigori een korte Russisch orthodoxe dienst.

Voorafgaand aan de ceremonie bij het Russisch Ereveld brengt een kleine delegatie een bezoek aan monument Koedriest. In 1942 werden hier 77 Russische krijgsgevangenen vermoord.
 
Meer informatie
Wilt u meer informatie over het Russisch Ereveld en de zoektocht naar nabestaanden van de slachtoffers; bezoek dan www.russisch-ereveld.nl of www.kindvanhetereveld.nl.
 
Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions