Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

4 mei
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
 
Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden op initiatief van burgers op diverse plaatsen in het land herdenkingen georganiseerd aan de vooravond van de historische datum 5 mei. Zo kreeg niet alleen de vijfde mei, maar ook de vierde mei een nationale betekenis die direct gerelateerd is aan de Tweede Wereldoorlog.
 
Kamp Amersfoort openstelling & rondleidingen
De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op 4 mei de gehele dag geopend (van 10:00 - 20:15 uur). Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden. Belangstellenden worden uitgenodigd om kennis te nemen van de verhalen die door gidsen worden verteld.
De eerste rondleidingen starten om 11:00 uur. Volgende rondleidingen starten ieder half uur, voor het laatst om 15:00 uur. Voorafgaande aanmelding voor deelname aan een rondleiding is niet nodig; de rondleidingen vinden plaats ongeacht de weersomstandigheden.
 
Bezoekers kunnen zich niet alleen tijdens een rondleiding laten informeren, maar vooral ook tijdens hun bezoek aan het bezoekerscentrum. Gedurende de dag worden verschillende interessante documentaires vertoond.
 
Bezoek aan de Leusderheide
Op 4 mei worden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om - onder begeleiding van de terreinbeheerder van defensie - het gedenkkruis op de Leusderheide in Leusden te bezoeken. Hier vindt ieder jaar een korte herdenkingsplechtigheid plaats. 
De herdenking begint om 14:00 uur. Belangstellenden worden vanaf 13.00 verwacht op de parkeerplaats bij de Genschauloods op de Kolonel van Rooyenweg in Leusden. 
Om 13.45 start de wandeling naar het kruis. Dat is zeker 15 minuten wandelen. Rond 15.00 is men terug op de parkeerplaats bij de Genschauloods.

 
De Leusderheide is militair terrein en behoorde gedurende de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste executieplaatsen van Nederland. De Leusderheide is niet toegankelijk voor publiek maar een uitzondering wordt voor ons gemaakt op 4 mei.
 
Het gedenkkruis op de Leusderheide werd op initiatief van nabestaanden opgericht in de nabijheid van enkele massagraven. In dit deel van de Leusderheide vonden de meeste executies plaats. Ruim honderd slachtoffers uit acht massagraven werden in dit deel geborgen.
 
In een ander deel van de Leusderheide werden eveneens meerdere massagraven dicht bij elkaar aangetroffen. Deze plek werd nooit gemarkeerd of van een gedenkteken voorzien. Het gedenkkruis dat bekend staat als 'Gedenkkruis Jannetjesdal' brengt ook deze slachtoffers in herinnering.
 
Het verzamelpunt voor deelnemers is aan de Kolonel van Rooyenweg in Leusden. Komende vanaf de Doornseweg volgt u de aanwijzingen op de bordjes of van de medewerkers van Kamp Amersfoort. Meer informatie vindt u op de pagina nieuws.
 
Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof
De Stille Tocht start om c.a. 19:00 uur bij Kamp Amersfoort. Deelnemers kunnen zich vanaf 18:30 uur opstellen op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Na het luiden van de appelklok op de gedenkplaats van Kamp Amersfoort start de Stille Tocht.
 
De tocht leidt naar het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ - ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof.
 
Om 19:55 uur, leggen de burgemeesters van Amersfoort en Leusden beiden een krans bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Na het hoornsignaal is het om 20:00 uur overal in Nederland twee minuten stil.
Na de gedachtenisstilte en na het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus worden het ‘gedenkteken voor de onbekende soldaat’, de Nederlandse en Commonwealth oorlogsgraven, het monument voor veteranen en het Russisch Ereveld bezocht.
 
Busvervoer voor, tijdens en na de Stille Tocht
Om 19:15 uur rijden twee personenbusjes van de firma Besseling achter de deelnemers van de Stille Tocht aan, van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof. Deze busjes rijden om 20:20 uur weer via Kamp Amersfoort naar het Centraal Station. Deze busjes zijn gratis voor mensen die slecht ter been zijn. De gedenkplaats bij Kamp Amersfoort is tot 21:00 uur geopend.
 
Meer informatie over 4 mei in Nederland of in de omgeving vindt u op de website www.4en5mei.nl.
 
Herdenkingsconcert
In Amersfoort vindt elk jaar, ná de stille tocht en de dodenherdenking op Rusthof, een Herdenkingsconcert plaats in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Amersfoorts kamerkoor On Y Chante zingt onder leiding van Coert Bremmers werken van o.a. Mendelssohn, Elgar, Ravel, Ives, Tavener en Sting.
Het concert, ‘Daarom zal ik op 4 mei …’ begint om 21.00 uur. Het adres van de St. Franciscus Xaveriuskerk is: 't Zand 31 in Amersfoort. Meer informatie op: www.oyc.nl

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions