Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

19 april


De toenemende geallieerde dreiging in 1945 had onder andere tot gevolg dat Kamp Amersfoort op 19 april 1945 werd overgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis. Op 19 april 1945 werd dit door SS-Brigadeführer und Generalmajor der Polizei 'Schongarth' officieel bevestigd. De 475 à 500 aanwezige gevangenen vielen niet langer onder de verantwoordelijkheid van de Duitse bezettingsmacht.

Op 20 april verlieten de kampbewakers het kamp. Vanaf dat moment genoten de aanwezige voormalige gevangenen van hun betrekkelijke vrijheid. Kamp Amersfoort vormde op dat moment een wankele enclave in bezet gebied.
Op 8 mei 1945, toen Britse en Canadese militairen het kamp binnentrokken, was de bevrijding ook voor de voormalige gevangenen een feit.
 
Herdenking 19 april 2015
 
Ieder jaar wordt de overdracht aan het Nederlandse Rode Kruis herdacht. De herdenking - waarbij oud-gevangenen, nabestaanden en belangstellenden aanwezig zijn - vindt plaats op het terrein van de gedenkplaats van Kamp Amersfoort. Uitnodigingen voor de herdenking werden half maart verstuurd, maar ook als u geen uitnodiging hebt ontvangen bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheid. Denkt u er wel aan dat u zich dient aan te melden voor deze herdenking? Het bijzondere herdenkingsjaar (70), de locatie en het feit dat de NOS live gaat uitzenden, maakt het noodzakelijk dat alle bezoekers van de herdenking hun aanwezigheid kenbaar maken en zich aanmelden. De benodigde informatie voor de herdenking in 2015, waaronder aanmeldingsformulieren, vind u hieronder.
 
Dit jaar kunt u de herdenking niet zonder toegangsbewijs bijwonen. Wanneer u zich nu nog opgeeft, is de kans groot dat er geen plaatsen meer beschikbaar zijn. In dat geval kunt u de herdenking tussen 14:00 uur en 16:00 uur live volgen via de televisie, want in het kader van 70 jaar herdenken wordt de bijeenkomst direct uitgezonden door de NOS. De aanmelding is gesloten. U kunt zich helaas niet meer aanmelden om de herdenking bij te wonen.
 
 
 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions