Geschiedenis
Aanmelden nieuwsbrief
Tijdbalk
zoeken

16 oktober
De Stichting Gijzelaars Beekvliet & Haaren organiseert jaarlijks op 16 oktober een herdenking bij het monument bij Bergzicht, op het grondgebied van de gemeente Woudenberg. Het monument staat op de plek waar in 1942, drie gijzelaars uit de gijzelaarskampen te Sint Michielsgestel en Haaren en twaalf gevangenen uit Kamp Amersfoort werden gefusilleerd. Sinds 2003 verleent de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort haar medewerking bij de herdenking.
 
De jaarlijkse herdenking bij het monument voor de slachtoffers die vielen op 16 oktober 1942 wordt bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, leden van de Nationale Reserve, vertegenwoordigers van de Stichtingen Gijzelaars Beekvliet en Haaren en Nationaal Monument Kamp Amersfoort, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Woudenberg en belangstellenden. Jaarlijks wordt een basisschool uit Woudenberg uitgenodigd om met leerlingen aanwezig te zijn bij de plechtigheid. De nabestaanden van de vijftien slachtoffers willen met de herdenking de boodschap van vrede en vrijheid levend houden.
 
Voor aanvang van de plechtigheid verzamelen de deelnemers zich bij restaurant Bergzicht aan de Doornseweg. Vervolgens begeven zij zich naar het monument.
 
Het terrein waar het monument is opgericht is tevens het oefenterrein van de Nationale Reserve. Om die reden voelen zij zich verbonden en leveren al sinds de eerste herdenking hun bijdrage aan de plechtigheid.
De herdenking vindt plaats om 12.00 uur.
Voorafgaand komt men bijeen om 10.30 uur in Restaurant Bergzicht, Doornseweg 23, 3931 MH Woudenberg. www.pannenkoekenhuisbergzicht.nl
Van­daar be­geeft men zich om 11.30 uur gezamenlijk naar de gedenk­plaats. Wij wijzen u erop, dat de directe omgeving van de ge­denkplaats ongebaand en soms moeilijk begaanbaar terrein is.
 
Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Telefoon: 033 461 31 29, E-mail: info@kampamersfoort.nl
concept: advies in cummunicatie | realisatie: magiqsoft - smart software solutions