Architectuur

Omdat er aan de westzijde van de Appelweg een heuvel ligt, destijds in dwangarbeid door de gevangenen opgeworpen, werd ook voor de oostzijde – de locatie van het gebouw – aan een heuvel gedacht. Een gebouw dat gedeeltelijk schuilt in een kunstmatige heuvel. Om het effect daarvan te versterken werd de heuvel doorgetrokken in de vorm van een daktuin.

Het gebouw moest van binnen wel van het nodige licht worden voorzien om te voorkomen dat het mensen met barre herinneringen aan vroeger zou afschrikken. De oplossing daarvan werd gevonden in ramen aan de andere zijde en een grote glaspartij aan een wat verscholen toegangsplein grenzend aan de Appelweg.

In aansluiting op de omgeving werd voor het gebouw gezocht naar materialen die natuurlijke kleuren hebben en vergankelijkheid uitstralen.

Bezoekersgebouw kamp amersfoort

Symboliek

Het lijkt alsof het gebouw dreigt weg te zakken in het landschap, zoals de herinnering aan Kamp Amersfoort dreigt weg te zakken. Zowel gebouw als herinnering worden vastgehouden en zijn verankerd.

Entree kamp amersfoort

Architectuur om het gebouw

Op het voorplein staat als een wakende wachter de wachttoren die alles overziet. Langs de wachttoren kun je via een indrukwekkende poort de gedenkplaats betreden. Het bezoekerscentrum en het voorterrein zijn een lijnenspel van driehoeken. Bij het betreden van de gedenkplaats kan in de bestrating de lijn van de driehoek van het voorplein nog herkend worden.

De gevels van het bezoekerscentrum zijn van (oranjebruin) Corten-staal. Aan de binnenzijde, de kant van de gedenkplaats, heeft het bezoekerscentrum een lange rechte wand, die doorloopt tot voorbij de poort. De daktuin wordt aan deze zijde niet meer gezien. Hierdoor wordt het effect van een hoge muur versterkt. De gedenkplaats krijgt hierdoor de uitstraling van een besloten binnenplaats.

Architectuur in het gebouw

Een dubbele glazen toegangsdeur geeft ruimte tot de multifunctionele ruimte van het bezoekerscentrum. Er kan worden nagepraat, bezoekers kunnen een film zien, er kunnen toespraken of lezingen worden gehouden en er kan een kopje koffie worden gedronken.

De binnenkant van het gebouw wordt gekenmerkt door soberheid. Deze uitstraling is verkregen door het gebruik van Corten-staal, beton, glas en verlichting. De aankleding van het gebouw met vitrines en meubilair is zodanig dat natuurlijke materialen en passende kleuren voor de gewenste sfeer zorgen.
Wie binnenkomt of weggaat komt langs de logo’s op de glazen deur: een krans van prikkeldraad, maar de roos, de hoop, komt boven!

Logo Kamp Amersfoort

Laatste nieuws en blog