Loes van Overeem

19 april herdenking overdracht Kamp Amersfoort aan het Rode kruis

Op dinsdag 19 april 2016 was het 71 jaar geleden dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. Vanaf 13:30 uur wordt deze gebeurtenis tijdens een officiële plechtigheid herdacht.

Bij de herdenking gaven de heer prof. mr. J.G. (Jaap) de Hoop Scheffer, de heer A. Kooiman, oud-gevangene van Kamp Amersfoort en mevrouw J.A.M. van der Lingen, nabestaande, een korte voordracht. De voordracht van de heer prof. mr. J.G. (Jaap) de Hoop Scheffer leest u hier.

Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte liep het defilé langs het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans werd gelegd door twee oud-gevangenen. Aan iedere aanwezige werd een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man’ werd neergelegd.

De muzikale en vocale begeleiding was dit jaar van het Politie Orkest Noord-Nederland (PONN) en het muzikale duo Elisabeth Oets en Mi Ying Chen.

Het volledige programma van de herdenking vindt u hier

De foto’s die op 19 april gemaakt zijn kunt u bekijken via deze link.

Laatste nieuws en blog